Sari direct la conținut

Cazul Emiliei Şercan: Jurnalista susţine că operaţiunea de kompromat duce la grupul Realitatea Plus. Ce arată o investigaţie făcută de o fundație din Suedia

HotNews.ro
Emilia Sercan, Foto: Adi Iacob / HotNews
Emilia Sercan, Foto: Adi Iacob / HotNews

Jurnalista Emilia Şercan susţine că site-ul de la care a pornit campania de defăimare împotriva ei are legătură cu grupul de presă Realitate Plus, dar şi cu fugarul Cristian Rizea, după ce o echipă de specialişti în cyber security din Suedia a analizat site-urile pe care au apărut imagini cu ziarista pentru a o compromite. Investigaţia pe care a făcut-o Qurium, o fundație suedeză care militează pentru libertatea de exprimare, drepturile omului și ale jurnaliștilor, concluzionează că raportul oficial al poliției, care arată “sursa zero” a kompromatului, este incorect.

Ce spune Emila Şercan:

  • Investigația pe care autoritățile române refuză de 146 de zile să o facă a fost realizată de Qurium, o fundație non-profit din Suedia, care “sprijină organizațiile media care operează în regimuri represive”.
  • Firele operațiunii de kompromat, pusă la cale în luna februarie împotriva mea, după ce am scris că premierul Nicolae Ciucă a plagiat în teza de doctorat, duc către grupul Realitatea Plus, nu numai către infractorul condamnat și fugar Cristian Rizea.
  • O echipă de specialiști suedezi în cyber security a făcut, în doar 10 zile, ceea ce organele de anchetă ale statului român nu au făcut în 146 de zile: o analiză a site-urilor care au publicat o captură de ecran pe care am predat-o poliției, ca probă, în ziua de 17 februarie.
  • Raportul întocmit de Qurium, o fundație suedeză care militează pentru libertatea de exprimare, drepturile omului și ale jurnaliștilor și a fost publicat la 11 iulie.
  • După analiza datelor, experții suedezi au concluzionat că patrianoastra[.]com, site-ul indicat de Poliția Română drept “sursa zero” a kompromatului, este un site-fantomă care a antedatat materialul, editorul făcând “un efort deosebit […] pentru a include manual o oră de publicare pentru fiecare articol” ulterior datei de 17 februarie 2022.
  • Experții Qurium confirmă concluzia Bitdefender: imaginile au fost încărcate pe patrianoastra[.]com pe 18 februarie și nu la 17 februarie, cum susține Unitatea Centrală de Analiză a informațiilor din Poliția Română.
  • Rolul site-ului fantomă patrianoastra[.]com, care între timp a fost dezactivat, a fost acela de a masca faptul că “sursa zero”, prima care a publicat imaginile furate și captura de ecran scursă de poliție, este realitateadinmoldova[.]md, un site deținut de fugarul Cristian Rizea, condamnat în 2019 și nici până astăzi extrădat din Republica Moldova.
  • Investigația experților suedezi aduce dovezi pentru lucruri care anterior existau doar la nivel de intuiție: în operațiunea de kompromat este implicat și grupul media Realitatea Plus, care în februarie a avut rolul de a amplifica răspândirea pe internet a fotografiilor care mi-au fost furate.
  • Imaginile publicate în februarie pe site-ul deținut de Rizea au fost republicate la 20 iunie de realitateadinmoldova[.]net, un portal online al cărui domeniu, respectiv server sunt înregistrate pe numele a doi dintre copiii lui Maricel Păcuraru, proprietarul din umbră al postului de televiziune Realitatea Plus.

Ce spune investigaţia Qurium:

  • Pe 16 februarie, jurnalista de investigații Emilia Șercan a primit un mesaj anonim pe Facebook în care era avertizată că cinci fotografii personale făcute în urmă cu aproape 20 de ani au fost încărcate pe nişte site-uri pentru adulți.
  • După ce jurnalista a contactat poliția pentru a reclama furtul fotografiilor și încălcarea vieții private, a descoperit că dovezile furnizate poliției, o captură de ecran a mesajului de pe Facebook, au fost publicate pe un site din Republica Moldova.
  • Fotografiile Emiliei Șercan au fost publicate de site-ul moldovean realitateadinmoldova{.}md pe 17 februarie 2022, dar atunci când jurnalista a încercat să investigheze cine se află în spatele scurgerii de informații, poliția română a indicat site-ul „fantomă” patrianoastra[.]com ca fiind sursa originală.
  • La patru zile după ce imaginile au fost publicate pe site-ul moldovean, Poliția Română a arătat un raport de 29 de pagini în care descrie cronologia evenimentelor și încadrează site-ul patrianoastra[.]com ca fiind site-ul care a publicat prima dată captura de ecran și imaginile și plasează momentul publicării la 17 februarie 2022, la ora 5:45.
  • La momentul redactării acestui articol, site-ul patrianoastra{.}com nu mai este online, deoarece site-ul a fost închis în a doua săptămână a lunii martie 2022. Fotografiile folosite în articolul defăimător sunt în prezent online pe un alt site, și anume realitateadinmoldova{.}net.
  • Qurium a colectat mai multe surse de dovezi criminalistice cu scopul de a determina care este sursa originală a capturii de ecran și a imaginilor scurse și cine se află în spatele site-urilor web. Acest raport prezintă modul în care au fost colectate probele și concluziile noastre.
  • Qurium poate concluziona că raportul oficial al poliției, care sugerează că captura de ecran și imaginile au fost încărcate inițial pe site-ul patrianoastra{.}com, este incorect.
  • Investigația noastră sugerează că patrianoastra{.}com a fost probabil folosit pentru a ascunde sursa reală de distribuire a materialelor.
  • În schimb, sursa inițială a imaginilor care au făcut obiectul scurgerii a fost site-ul moldovean realitateadinmoldova{.}md.
  • Odată ce articolul moldovean a fost scos din funcțiune, imaginile, dar nu și captura de ecran, au fost republicate de realitateadinmoldova{.}net.

Puteţi citi pe larg în articolul din Pressone.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro