Sari direct la conținut

Cazul femeii care a murit după ce a fost arsă la Floreasca. Secretar de stat: Imaginile din sala de operație vă pot afecta emoțional

HotNews.ro
Spitalul Floreasca, Foto: AGERPRES
Spitalul Floreasca, Foto: AGERPRES

„Imaginile din sala de operație vă pot afecta emoțional” – așa a descris secretarul de stat în Ministerul Sănătății Horațiu Moldovan ceea ce s-a întâmplat la Spitalul Floreasca, unde o femeie a suferit arsuri pe 40% din suprafața corpului. Pacienta care a luat foc în timpul operației coordonate de chirurgul Mircea Beuran a fost timp de câteva zile în stare critică, după incident, iar duminică seară a murit.

„Filmul evenimentelor este lămurit pentru Corpul de control. Cauzalitatea lor este încă de evaluat. Imaginile vă pot afecta emoțional”, a spus Moldovan, luni seara, la TVR 1, potrivit Mediafax.

Secretarul de stat a explicat efectele deciziei Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) de suspendare a activității Spitalului Floreasca din Capitală.

„Trebuie să atrag atenția că Spitalul Floreasca este unul dintre cele mai importante spitale din România, care realizează servicii medicale de cea mai înaltă performanță și este o piesă aproape imposibil de neglijat în echilibrul sistemului sanitar românesc. Retragerea acreditării ridică o importantă problemă în ceea ce privește organizarea interioară, funcționarea, protocoalele după care funcționează și ANMCS prin această măsură va impune reluarea procesului de acreditare, reverificarea tuturor protocoalelor”, a spus Moldovan.

Conform sursei citate, pacienții vor avea de câștigat în urma acestei decizii pentru că o asemenea măsură crește gradul de atenție și calitatea medicală din acel spital. „Factorii de decizie, de la manager, director medical, șef de secție și compartimente vor fi puși în situația să refacă această acreditare, să reverifice circuite, să reverifice protocoale și implementarea lor”, a explicat reprezentantul Ministerului Sănătății.

Autoritatea Națională pentru Managementul Calității în Sănătate, instituția care acreditează spitalele din România în vederea funcționării, a anunțat, luni, că a ridicat acreditarea Spitalului de Urgență Floreasca din București. Ridicarea acreditării Spitalului Floreasca reprezintă, însă, doar o sancțiune pe hârtie. Spitalul își va continua activitatea.

Pacienta în vârstă de 66 de ani care a luat foc pe masa de operație, la Spitalul Floreasca, pe data de 22 decembrie, a murit duminică seara. Femeia, care a fost supusă unei intervenții chirurgicale deoarece suferea de cancer pancreatic, a suferit arsuri pe 40% din suprafața corpului în sala de operație și era în stare critică după incident.

Electro-bisturiul folosit în cazul pacientei avea interdicția de a fi utilizat în combinație cu biocidul folosit, a declarat duminică secretarul de stat în Ministerul Sănătății Horațiu Moldovan.

Informația privind incidentul grav petrecut la Spitalul Floreasca a fost făcută publică sâmbătă de deputatul USR Emanuel Ungureanu. Informațiile au fost apoi confirmate de ministrul Sănătății, Victor Costache, care a trimis Corpul de Control în anchetă la spital.

Emanuel Ungureanu a depus, luni dimineață, o plângere penală la Parchetul General în acest caz.

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a precizat că a aflat târziu de femeia arsă de la Spitalul Floreasca și, imediat, a cerut control deoarece existau suspiciuni privind mușamalizarea cazului de către spital. Costache a mai afirmat că este surprinzătoare atitudinea unor chirurgi de la Spitalul Floreasca, care refuză să coopereze cu echipa de control.

Medicul Mircea Beuran susține că nu a fost de la bun început în echipa care a intrat în operație cu pacienta, el fiind în drum spre spital când s-a întâmplat incidentul.

De cealaltă parte, deputatul USR Emanuel Ungureanu susține că Mircea Beuran fie a mințit, fie a comis fals în înscrisuri. El a prezentat public un document potrivit căruia Beuran este medicul care a făcut intervenția. „În cazul în care se dovedește că Beuran nu a fost în sală dar a semnat în foaia de observație că a participat la operație, voi depune plângere penală împotriva lui pentru fals și uz de fals!”, a afirmat Emanuel Ungureanu.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Horațiu Moldovan a declarat, la rândul său, că „există documente, era o echipă medicală complexă, condusă de profesorul Mircea Beuran. Profesorul semnează protocolul operator al intervenției”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro