Sari direct la conținut

Cazul Sergei Magnitsky. De ce judeca Rusia un avocat mort de trei ani?

HotNews.ro
Boxa goala unde trebuia sa fie acuzatul (11 martie 2013), Foto: Agerpres
Boxa goala unde trebuia sa fie acuzatul (11 martie 2013), Foto: Agerpres

Un judecator din Moscova a amanat, luni, procesul in care este judecat fostul avocat al firmei Hermitage Capital, Sergei Magnitsky, acuzat de evaziune fiscala. Mica sala de judecata din cartierul Tverskoi s-a umplut pana la refuz cu avocati, gardieni si ziaristi, contrastand puternic cu boxa acuzatilor, o cusca cu bare groase de fier, care a fost goala pe parcursul sedintei de judecata. Si asta pentru ca avocatul judecat luni a murit in conditii suspecte in inchisoarea in care era detinut, in 2009, un incident ce a declansat un val de proteste internationale impotriva autoritatilor si a sistemului corupt de justitie din Rusia, vazut de analisti ca desprins parca din cartile lui Kafka.

Mama lui Magnitsky, vaduva lui, Natalia Zharikova, si avocatii sai au boicotat sedinta de judecata de luni, criticand „judecarea lui postuma”. Tribunalul decisese anterior numirea unor avocati din oficiu care sa-l apere pe Magnitsky.

Luni, cei doi aparatori desemnati din oficiu au cerut amanarea audierilor pana in luna mai, pentru a putea analiza cele 60 de dosare cu documente din acest caz. Magistratul care prezideaza cazul a decis amanarea procesului pana la 22 martie.

In acelasi proces este judecat si fostul sef al avocatului decedat, William Browder, presedintele fondului Hermitage Capital. Acesta se afla in Marea Britanie si a refuzat sa ia parte la proces. Autoritatile ruse au decis ca

Bill Browder, directorul Hermitage Capital

Bill Browder, directorul Hermitage Capital

Foto: Captura Youtube.com

el sa fie judecat in absentia.

Saptamana trecuta, Comitetul de Investigatii a anuntat noi acuzatii la adresa lui Browder, sustinand ca a fost implicat intr-o schema ilegala prin care a cumparat actiuni ale gigantului Gazprom, in perioada 1999-2004. Browder a replicat spunand ca noile acuzatii la adresa sa sunt „absurde” si „isterice”.

Procesul lui Magnitsky, primul din Rusia impotriva unei persoane decedate, a primit unda verde dupa ce Curtea Suprema din Rusia a decis, in 2011, ca rudele suspectilor morti pot solicita in justitie reabilitarea acestora. Autoritatile ruse au demarat procesul in ciuda faptului ca mama lui Magnitsky s-a opus cu vehementa procedurilor.

Cazul Magnitski

Serghei Magnitsky a fost arestat si intemnitat in 2008, la scurt timp dupa ce a acuzat mai multi oficiali rusi de participarea la o frauda de 230 de milioane de dolari. Avocatul in varsta de 37 de ani a murit dupa un an in faimoasa inchisoare Matrosskaya Tishina din Moscova, din cauza unor afectiuni netratate.

Ancheta oficiala a sustinut ca moartea prizonierului s-a datorat unei insuficiente cardiace, insa o ancheta independenta ceruta de Consiliul pentru drepturile omului de la Kremlin a descoperit ca Magnitsky a fost batut cu bestialitate cu putin timp inainte sa moara.

Sergei Magnitsky

Sergei Magnitsky

Foto: Agerpres

Potrivit informatiilor, Magnitsky a acuzat oficiali din Ministerul rus de Interne si din domeniul finantelor ca au preluat controlul asupra filialelor companiei Hermitage si le-au folosit pentru a frauda statul cu sute de milioane de dolari in restituiri de impozite. Avocatul a sustinut ca unii dintre oficialii implicati erau aceeasi cu cei care l-au arestat mai tarziu. Ministerul de Interne continua insa sa afirme ca Magnitsky si Browder au fost ei insisi implicati in escrocherii si fraude fiscale.

Nicio persoana nu a fost pedepsita in legatura cu decesul lui Magnitsky, iar unii dintre cei acuzati de el au fost chiar medaliati. Singurul acuzat, Dmitri Kratov – un doctor din inchisoarea in care a murit avocatul -, a fost achitat in decembrie 2012.

Moartea avocatului a provocat inflamarea relatilor dintre Moscova si Washington. La sfarsitul anului trecut, Casa Alba a promulgat asa-numitul „Magnitsky Act” (ce sanctioneaza cei aproximativ 60 de oficiali rusi suspectati de implicarea in moartea avocatului, interzicandu-le accesul pe teritoriul american si blocand bunurile detinute de acestia in SUA – citeste documentul aici). Kremlinul a reactionat prin interzicerea adoptiilor copiilor rusi de catre cetateni americani, retragandu-se totodata din acordul de cooperare cu Statele Unite in domeniul luptei anti-drog si a criminalitatii.

Hermitage Capital Management este un fond de investitii si de administrare a activelor specializat in pietele rusesti si a fost infiintat de William Browder si Edmond Safra in 1996. Compania are sediul central in Guernsey, dar detine birouri si in Insulele Cayman si la Moscova.

Browder a fost un sustinator al presedintelui Vladimir Putin, dar in noiembrie 2005 a fost trecut pe o lista neagra a guvernului rus, ca „o amenintare la securitatea nationala”, iar accesul in Rusia i-a fost interzis.

Potrivit „The Economist”, Browder a fost inclus pe lista neagra a guvernului rus dupa ce acesta s-a amestecat in fluxul de bani catre birocrati corupti si oameni de afaceri complici.

„The New York Times” a relatat in 2008 ca, pe parcursul a doi ani, mai multi asociati si avocati ai lui Browder, precum si rude ale acestora, au fost victime ale unor agresiuni grave si jafuri in urma carora au disparut documente.

Browder, cunoscut odata drept unul dintre investitorii de top din Rusia, are atat cetatanie americana, cat si britanica.

Sistemul de justitie din Rusia, pus la zid

Cu cateva saptamani inainte sa moara in inchisoare, Magnitsky a scris o serie de scrisori si petitii in care descria cum a fost transferat de mai multe ori in celule in care conditiile erau din ce in ce mai mizerabile, scria „The Washington Post” in decembrie 2009.

In plus, avocatul mentiona ca nu i s-au acordat ingrijiri medicale, desi suferea de dureri abdominale insuportabile, iar un doctor al inchisorii ii spusese ca are nevoie de o interventie chirurgicala.

Magnitsky sustinea ca un ofiter de politie i-a propus sa il elibereze cu conditia sa incrimineze un client. „Dupa ce am refuzat in repetate randuri propunerea, conditiile de detentie s-au inrautatit din ce in ce mai mult”, a declarat Magnitsky.

Plangerile lui Magnitsky au fost facute publice de avocatii acestuia pe masura ce au fost scrise, insa nu au

Mormantul lui Magnitsky dintr-un cimitir moscovit

Mormantul lui Magnitsky dintr-un cimitir moscovit

Foto: Agerpres

provocat nicio reactie cat timp avocatul a fost in viata. Insa, dupa moartea acestuia, scrisorile sale au tinut prima pagina a ziarelor si au fost aduse in discutie la posturi de radio si televiziune din toata Rusia, provocand o reactie atat de puternica, care i-a surprins chiar si pe sustinatorii avocatului.

„Am fost surprins sa descopar ca inca exista o societate civila in Rusia”, a declarat Vadim Kleiner, coleg cu Sergei Magnitsky.

La randul sau, presedintele fondului de investitii Hermitage Capital, Bill Browder, a criticat vehement autoritatile de la Moscova. In noiembrie 2009, la cateva zile dupa decesul avocatului, Browder a spus ca Rusia este „un stat criminal”, responsabil de moartea in inchisoare a unui om nevinovat.

„Acum aveti un grup de persoane responsabile cu mentinerea ordinii, care sunt criminali cu putere nelimitata in ceea ce priveste distrugerea de vieti si exproprierile; fac ce vor si este mai rau decat orice am vazut in Rusia, inainte”, a acuzat atunci Browder, intr-un mesaj transmis liderilor aflati la putere. „Rusia este fundamental un stat criminal”, a denuntat acesta.

Magnitsky „a fost luat ostatic si a fost omorat”, a continuat Browder, acuzand autoritatile ruse ca i-au refuzat juristului tratamentul medical de care avea nevoie.

„Incercau sa gaseasca orice acuza impotriva mea si se serveau de el. Era prizonierul lor si l-au omorat”, a declarat Browder.

Analistii au criticat si ei sistemul de justitie din Rusia, care a permis nu doar arestarea si intemnitarea unui avocat ce a dezvaluit fraude de sute de milioane de dolari, ci si moartea sa in conditii suspecte si, acum, judecarea sa postuma, ca intr-o nuvela kafkiana. Este acelasi sistem in care 11 detinuti mor zilnic din cauza conditiilor dure de detentie. Criticii sustin de asemenea ca sistemul penitenciar nu s-a schimbat prea mult din perioada sovietica. „Este chiar mai rau”, afirma ei.

„The Economist” afirma ca povestea avocatului demonstreaza „ca Rusia este condusa mai degraba in beneficiul unei clici conducatoare, decat in interesul poporului. Pe masura ce aceasta afacere sinistra a degenerat de la o tragedie brutala la farsa sumbra, aceste interese au fost desconsiderate necontenit de catre oficialitati, politicieni si instantele de judecata”.

„Lasand la o parte o campanie recenta, selectiva impotriva coruptiei, a fura de la poporul rus in sistemul lui Putin este adesea un lucru iertat. Pe de alta parte, dezvaluirea acestui furt poate fi o actiune sinucigasa”, crede publicatia.

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Foto: Agerpres/Xinhua

Cazul Magnitsky a devenit „o parabola a modului automutilator in care este guvernata Rusia”, a scris „The Economist”, dand ca exemplu reactia autoritatilor de la Moscova de a bloca adoptiile copiilor rusi de catre cetateni americani. „Masura este in primul rand o razbunare impotriva propriilor cetateni – in acest caz, a copiilor rusi. Peste 60.000 de copii rusi au fost adoptati de catre americani in ultimele doua decenii; multi dintre cei care si-au gasit familii noi erau handicapati. Si mai multi copii cu probleme vor fi lasati sa se chinuie de-acum inainte in orfelinatele rusesti”.

In sfarsit, publicatia afirma ca inclusiv trimiterea in judecata a avocatului decedat „este un gest suprarealist si rauvoitor, care ar trebui sa elimine orice urma din credinta pe care observatorii, sau investitorii, neatenti ar putea-o avea inca in justitia rusa”.

„Destinat sa descurajeze criticile din strainatate la adresa regimului lui Putin, procesul Magnitsky ar trebui in schimb sa le dubleze. Dar lectia adevarata este primita de rusi. Cei care raman multumiti cu putinismul ar trebui sa tina seama de el si sa observe ca, atunci cand interesele celor puternici sunt in joc, conducatorii lor nu au nici o remuscare ca sa le compromita bunastarea economica si politica”.

Aceleasi lucruri au fost remarcate si de ziaristii de la „The Guardian”, care au scris: „necunoscut publicului atunci cand avocatul era inca in viata, numele lui Magnitsky a ajuns sa simbolizeze tarele profunde ce bantuie Rusia dupa moartea lui – sistemul de justitie kafkian, inchisorile sale dure si chiar o politica externa razbunatoare”.

Surse: RIA Novosti, The Economist, BBC, The Guardian

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro