Sari direct la conținut

Cazurile de Covid sunt în creștere aproape pretutindeni. „Pandemia nu s-a încheiat”, avertizează directorul OMS

HotNews.ro
Tedros Ghebreyesus, Foto: LAURENT GILLIERON / AFP / Profimedia
Tedros Ghebreyesus, Foto: LAURENT GILLIERON / AFP / Profimedia

Numărul noilor infectări cu coronavirus a crescut cu 18% săptămâna trecută, 4,1 milioane fiind raportate global, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), citată de Associated Press.

Agenția pentru sănătate a ONU a scris în ultimul raport săptămânal privind pandemia că numărul deceselor din lume a rămas similar cu cel din săptămâna trecută, aproximativ 8.500.

Numărul deceselor asociate cu Covid a crescut în trei regiuni: Orientul Mijlociu, Asia de sud-est și cele două Americi. Iar cea mai mare creștere săptămânală a cazurilor, cu 47%, a avut loc în Orientul Mijlociu. Infectările au crescut cu 32% în Europa și Asia de sud-est și cu 14% în Americi, scrie în raport.

Directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus a spus că numărul de cazuri a crescut în 110 țări, cauzate în cea mai mare măsură de noile variante ale Omicron, BA. 4 și BA. 5. „Pandemia s-a schimbat, dar nu s-a încheiat”, a afirmat el într-o declarație pentru presă.

Dr. Tedros a mai spus că urmărirea evoluției genetice a Covid-19 este „în pericol”, întrucât țările au relaxat supravegherea și eforturile de secvențiere genetică, avertizând că vor fi mai dificil de identificat noi variante potențial periculoase.

El a apelat la țări să-și imunizeze populațiile cele mai vulnerabile, inclusiv lucrătorii din sănătate și persoanele peste 60 de ani, spunând că sute de milioane sunt nevaccinate și supuse riscului de boală gravă și deces. Dr. Tedros a spus că au fost administrate în lume 1,2 miliarde de vaccinuri, dar rata de imunizare în tările sărace este în medie de doar 13%:

„Dacă țările bogate vaccinează copii de șase luni și planifică noi rapeluri, este de neînțeles să gândești că țările cu venituri mici nu ar trebui să vaccineze persoanele cele mai vulnerabile.”

Conform datelor prelucrate de Oxfam și Peopleʼs Vaccines Alliance, din cele 2,1 miliarde de vaccinuri promise țărilor sărace de cele din G7 au fost livrate mai puțin de jumătate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro