CE a amendat un cartel al firmelor producatoare de cauciuc cu 243,2 milioane euro
Comisia Europeana a amendat, miercuri, sase companii producatoare de cauciuc cu 243,2 milioane de euro pentru fixarea preturilor pe piata, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene. Cele sase companii sanctionate sunt Bayer din Gemania, ENI Italia, Denka si Tosoh din Japonia, DuPont si Dow din Statele Unite.
Intre 1993 si 2002, aceste companii si-au impartit piata si au fixat preturile pentru cauciucul cu cloropren, care este folosit pentru fabricarea unei game largi de produse printre care talpile pantofilor, prezervative, curele de transmisie, potrivit unei declaraţii a Comisiei Europene. Astfel, reprezentantii celor sase companii se intalneau regulat pentru a discuta nivelul preturilor si faceau schimb de informatii sensibile.
Amenda aplicata grupului italian ENI a fost majorata cu 60% pentru repetate incalcari ale legislatiei. De asemenea, si amenda acordata Bayer a fost majorata pentru acelasi motiv, insa compania germana a fost prima din cele sase care au furnizat informatii despre cartel astfel incat, in cele din urma, a primit imunitate totala. Comisia Europeana a anuntat ca Tosoh, DuPont si Dow s-au bucurat de o reducere a amenzilor pentru acordarea de informatii folositoare anchetei.
Eni a primit o amenda de 132,16 milioane de euro, iar grupul DuPont a fost sanctionata cu 59,25 milioane de euro, din care Dow va trebui sa plateasca 48,67 milioane euro. Compania Denka a fost amendata cu 47 milioane de euro iar Tosoh cu 4,8 milioane de euro.
„Este dezamagitor ca actorii din industria cauciucului nu au invatat inca lectia in ceea ce priveste infiintarea de astfel de carteluri. Nu pot sa inteleg cum de actionarii si membrii Consiliilor de Administratie pot sa tolereze astfel de comportamente ilegale”, a declarat Neelie Kroes, comisarul european pentru concurenta.
Cauciucul cu cloropren este un cauciuc sintetic elastic capabil sa-si modifice forma sub presiune si sa revina apoi la cea initiala, fara sa sufere deformari permanente. Acest cauciuc este folosit la producerea furtunurilor, a curelelor pentru transmisie, ca adeziv in industria mobilei si a incaltamintei, dar si ca latex pentru producerea echipamentelor de scufundari si a prezervativelor.