Sari direct la conținut

Ce au promis primarii in campania electorala din 2012 si ce au facut. Ep. 2: Neculai Ontanu – Primaria sectorului 2

HotNews.ro
Neculai Ontanu (foto arhiva), Foto: Agerpres
Neculai Ontanu (foto arhiva), Foto: Agerpres

Neculai Ontanu (UNPR) a castigat al patrulea mandat de primar al sectorului 2 in 2012, fiind ales de 47,77% dintre votanti. In urma cu patru ani, in campania electorala, Ontanu promitea ca va reabilita termic toate blocurile din sector pana in 2014, va construi circa 3.500 de locuinte si 10.000 locuri de parcare, va aduce apa si canalizare si va asfalta toate strazile din sector, sectorul 2 va avea 26 mp de spatiu verde/cap de locuitor si vor fi montate camere video in sector. Pana la finalul anului 2015, au fost reabilitate termic 367 de blocuri, circa 300 sunt in lucru, iar circa 1000 de blocuri sunt pe lista de asteptare. Cat despre spatiile verzi, nu s-a mai construit nici un parc important. Mai mult, Primaria sectorului 2 a aprobat mai multe constructii pe spatiile verzi dintre blocuri.

In ceea ce priveste parcarile, sectorul 2 are o mare problema, mai ales in cartierele de blocuri. Din cauza faptului ca nu s-au facut parcari (subterane/supraterane, in mod clar cele la sol nu sunt suficiente) soferii parcheaza pe prima banda a marilor bulevarde si pe trotuar, incurcand traficul si pietonii. In plus, Primaria sectorului 2 a renuntat la masura de a ridica masinile parcate neregulamentar inca din 2012.

Potrivit site-ului primariei, toate strazile din sector au fost asfaltate si s-a introdus apa si canalizare.

In rest, Ontanu s-a remarcat in principal prin proiectele sale sociale – ambulanta sociala, serbarea nuntii de aur, concerte si mici in parcurile din sector, excursii in strainatate la preturi reduse, cluburi ale seniorilor, tinerilor, centre culturale etc.

Ce a promis Ontanu in 2012:

– va reabilita termic toate blocurile din sector. In mai-iunie 2012 vor incepe lucrarile la 245 de blocuri, in septembrie 2012 incep lucrarile la alte 598 de blocuri, iar in 2013 va fi terminat restul de 350 de blocuri;

– va construi 3.548 de locuinte;

– va dezvolta infrastructura educationala: vor fi modernizate din fonduri europene 4 colegii, vor fi construite 6 sali de sport si 18 crese si gradinite;

– in 2012 vor fi finalizate retelele de apa, canalizare si strazi in tot sectorul;

– vor fi construite 10.000 de noi locuri de parcare;

– sectorul 2 va avea 26 mp de spatiu verde pe cap de locuitor;

– vor fi construite 4 piete agroalimentare;

– vor fi amplasate camere video pe strazi pentru cresterea sigurantei sociale si prevenirea infractionalitatii;

– se vor dezvolta programe sociale pentru sprijinirea elevilor, pensionarilor, persoanelor cu venituri mici si a celor cu dizabilitati.

Ce a facut:

Reabilitare termica

Pana la finalul anului 2015, potrivit informatiilor furnizate de Primaria sectorului 2, au fost reabilitate termic 367 de blocuri cu un numar de 22.050 apartamente. In curs de reabilitare sunt 296 blocuri cu un numar de 22.560 apartamente si un buget alocat de 259.797.000 lei.

„Pe viitor, pentru finalizarea blocurilor care nu au fost reabilitate vor fi alocate sume de la bugetul local, surse financiare atrase inclusiv fonduri europene alocate pentru Programul Operational Regional 2014-2020 axa prioritara 3. Au ramas de reabilitat termic un numar de 1050 blocuri”, se mai arata in raspunsul trimis de institutie la solicitarea HotNews.ro, la finalul anului 2015.

Reabilitare strazi

Potrivit informatiilor de pe site-ul Primariei sector 2, toate strazile din sector au fost utilate cu apa si canal si asfaltate. Printre cartierele in care au fost introduse aceste utilitati se numara: Creanga, Andronache, Ostrov, Steaua Rosie, Baicului.

Program construire locuinte

Pe site-ul Primariei sector 2 si in presa nu apar informatii ca cele 3.500 de locuinte s-ar fi construit. Primaria sectorului 2 a anuntat ca va construi un ansamblu de locuinte pe strada Fabrica de Glucoza, pe un teren al Ministerului Apararii, insa proiectul nu s-a concretizat.

Spatii verzi

Potrivit Cadastrului verde al municipiului Bucuresti, Capitala are 23,21 metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor, iar sectorul 2 – 12,43 mp/cap de locuitor. Normele europene spun ca trebuie sa avem cel putin 26 mp/cap de locuitor.

Desi Neculai Ontanu a promis ca sectorul 2 va avea 26 mp de spatiu verde pe cap de locuitor, in ultimii 4 ani nu s-a mai amenajat niciun parc important in sector, ba mai mult, 4 hectare din Parcul Plumbuita au fost retrocedate recent, iar spatiile verzi dintre blocuri sunt decimate de constructii aprobate chiar de primarie (ex. Cartierul Floreasca).

Un proiect important care vizeaza spatiul verde din sectorul 2 este amenajarea unui parc de distractii in parcul Plumbuita. Printre amenajarile propuse in parc se numara un roller coaster, o casa a groazei cu trenulet interior, carusel, lanturi, o roata mica si o roata mare. Proiectul se realizeaza pe fonduri europene, contractul de finantare in valoare de 14,3 milioane euro. Mai multe voci au criticat acest proiect motivand ca se diminueaza suprafata de spatiu verde.

Un alt proiect care vizeaza parcurile, fiind foarte apreciat de locuitorii din sector, a fost construirea a 14 fantani de mare adancime in mai multe cartiere si parcuri din sectorul 2: Fantana lui Bucur din Piata Obor, Parc Lunca Florilor, Parc Tolbuhin, Parc Titus Ozon, Parc Morarilor, Strada Fabrica de gheata, Parc Tei, Parc Obor, Parc Cosmos, Parc Florilor, Parc Motodrom, Parc Plumbuita, Parc Floreasca, Parc National.

Camere de luat vederi

Primaria sectorului 2 are in prezent in implementare doua proiecte care prevad amplasarea a 534 de camere de monitorizare video:

– Sistem complex de supraveghere video pentru cresterea sigurantei sociale si prevenirea criminalitatii in zece zone ale sectorului 2,

– Sistem de monitorizare video pentru cresterea sigurantei si prevenirea criminalitatii in zona Plumbuita – Steaua Rosie – Petricani.

In cadrul primului proiect cele 480 de camere video au fost deja montate, finantarea fiind din fonduri locale. Cel de-al doilea proiect care este in lucru va functiona in zona Plumbuita – Steaua Rosie – Petricani si este finantat cu fonduri europene. Sistemul cuprinde 54 de camere de monitorizare video si face parte dintr-un proiect integrat de dezvoltare prin care au fost reabilitate si modernizate 15 strazi din acest cartier.

Intreaga aparatura utilizata in realizarea sistemelor video de supraveghere din Sectorul 2 face parte din tehnologie de ultima generatie, iar dispeceratele capteaza non-stop imagini, memoreaza si prelucreaza date, ajuta la regasirea datelor, face asociere de date, dispune de un sistem de metadate, potrivit informatiilor de pe site-ul Primariei sector 2.

Pe langa cele 534 camere de monitorizare video si dispeceratele aferente, ce sunt in stadii avansate de instalare, in sectorul 2 functioneaza deja patru sisteme de monitorizare:

– Sistemul 1 – cartierul Creanga – 48 de camere de supraveghere,

– Sistemul 2 – cartierul Baicului – 48 de camere de supraveghere,

– Sistemul 3 – Zona de protectie a locuitorilor din jurul Arenei Nationale – 29 de camere de supraveghere,

– Sistemul 4 – marile bulevarde si principalele intersectii rutiere ale sectorului 2 – 90 de camere de supraveghere.

Investitii in scoli si gradinite

Potrivit informatiilor de pe site-ul Primariei sector 2, in ultimii 4 ani a fost reabilitat si modernizat Liceul Teoretic C. A. Rosetii – 7.585.227 milioane lei bani europeni – si liceul Iulia Hasdeu, un proiect in valoare de 48.312.994 lei.

In ceea ce priveste reabilitarea, modernizarea si extinderea de crese, gradinite si scoli, nu exista o situatie centralizata pe site-ul institutiei. Pentru 2016 insa, Primaria sectorului 2 a anuntat urmatoarele investitii:

1. Proiectul pilot – Centru de excelenta pentru tinerii cu performante deosebite din sectorul 2: – promovarea competentelor distinctive ale tinerilor cu performante deosebite la nivel national si international; – promovarea prin parteneriat public-privat; – promovarea prin parteneriat international; – studiu de cazprivind abordarea internationala pentru tinerii cu performante; – redactarea beneficiilor unui astfel de proiect prin generalizare; – elaborarea unui plan local de actiune pentru extindereaunui astfel de proiect pilot.

2. Amenajarea mansardelor la scolile gimnaziale nr. 56 si nr. 10 „Maria Rosetti”;

3. Dotarea cu ansambluri de joaca moderne a tuturor gradinitelor de stat din sector: nr. 7 (str. Maica Domnului nr. 61- 63), nr. 8 „Licurici” (bd. Dacia nr. 134), nr. 12 „Albinuta” (str. Dinu Lipatti nr.1), nr. 16 „Luminita” (sos. Iancului nr. 4A), nr. 23 (str. Gheorghe Raduta), nr. 113 (str. Popa Nan nr. 47), nr. 131 (str. Teiul Doamnei nr. 99), nr. 133 (str. Aurel Vlaicu nr. 30-32), nr. 135 (str. Masina de Paine nr. 65), nr. 137 (str. Plumbuita nr. 5), nr. 138 (str. Tunari nr. 52), nr. 188 „Castel” (bd. Pierre de Coubertin nr. 1), nr. 189 (sos. Vergului nr. 12), nr. 201 „Clopotel” (str. Dridu Georgescu nr. 2), nr. 233 (str. Petre Antonescu nr. 20), nr. 234 (intr. Pontonului nr. 1-5), nr. 236 (Aleea Ilia nr. 1), nr. 256 (str. Atanasie Ionescu nr. 25), nr. 276 (str. Corabia nr. 57), nr. 277 „Steluta” (sos. Vergului nr. 14) si nr. 280 (str. Cocostarcului nr. 2);

4. Realizarea sistemului de irigatie pentru terenul de fotbal de la Liceul Teoretic „C. A. Rosetti”;

5. Construirea de gradinite la urmatoarele scoli: Scoala Gimnaziala nr. 40 din str. Peris nr. 27; Gradinita nr. 150 (Scoala Gimnaziala nr. 62) din str. Stiucii nr. 54; Scoala Gimnaziala nr. 32 din str. Sportului, nr. 21; Scoala Gimnaziala nr. 64 „Regele Ferdinand I” din bd. Garii Obor nr. 16; imobil situat in str. Pancota nr. 16; imobil situat in str. Apostol Nicolae, nr. 71.

6. Constructie sali de sport la urmatoarele locatii: Scoala Gimnaziala nr. 4; Scoala Gimnaziala nr. 28; Scoala Gimnaziala nr. 51, Colegiul National „Mihai Viteazul”, Scoala Gimnaziala „Iancului”, Liceul Tehnologic „Sfantul Pantelimon” (vestiare pentru sala de sport).

7. Reabilitare modernizare: Colegiul National Bilingv „George Cosbuc” si Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida”.

Proiecte sociale

– Nunta de Aur „Reinnoirea juramintelor in stil european”: Incepand cu anul 2007, circa 4.700 de cupluri care au implinit 50 de ani de casatorie au fost serbate de Primaria sectorului 2 in cadrul unor evenimente speciale. Primarul Neculai Ontanu a oferit sarbatoritilor Certificate de casatorie europene, sampanie, piscoturi si buchete de flori.

„Intitulat sugestiv „50 de ani de casatorie – Reinnoirea juramintelor in stil european”, proiectul are drept scop promovarea familiei si virtutile ei si este o sarbatoare a dragostei si bunei intelegeri intre cuplurile care au rezistat probei timpului si pe care Primaria Sectorului 2 le apreciaza in mod deosebit. Prin aceasta festivitate, Primaria Sectorului 2 isi manifesta aprecierea si admiratia fata de cei care au ramas impreuna „la bine si la greu”, intarind astfel convingerea ca iubirea adevarata si devotamentul rezista la proba timpului, la care este supusa orice casnicie”, se arata pe site-ul Primariei sector 2.

„Ambulanta Sociala” functioneaza din 2004 adreseaza persoanelor care reprezinta urgente sociale, se afla in situatii de risc social si care necesita interventie imediata pentru prevenirea degradarii fizice si sociale. In cadrul serviciului „Ambulanta sociala” a Primariei Sectorului 2, in 2015, erau sapte autosanitare pe care functioneaza echipaj complet alcatuit din medic, asistent medical, asistent social si psiholog.

Principalele activitati pe care le realizeaza personalul specializat al „Ambulantei Sociale” pentru beneficiarii programului, sunt:

1.Consulturi medicale si acordarea de ajutor medical specializat. Medicul face examenul clinic, stabileste diagnosticul, prescrie tratamentul si recomanda investigatii de specialitate.

2.Tratamente ambulatorii si analize medicale. Medicul si asistentul medical, dupa caz, realizeaza tratament injectabil, pansamente,etc. in cazul in care persoana asistata are recomandarea medicului de familie a medicului curant sau a medicului de pe Ambulanta Sociala.

Un alt proiect social sunt excursiile si pelerinajele in Basarabov, Veliko Tarnovo, Balcic, Roma, Istanbul, Budapesta, Viena, Praga, Bratislava, Israel si Grecia, la preturi reduse. De exemplu, in ultimul numar al ziarului Primariei – Foisorul de foc – este prezent un pelerinaj in Cappadocia, de 9 zile cu autocarul, cazare la hoteluri de 4 stele, 390 euro.

Alte proiecte sociale: Clubul Seniorilor, Clubul Inteleptilor, centre culturale de cartier, centre pentru persoane cu dizabilitati etc.

Piete

In ceea ce pietele agro-alimentare, Primaria sector 2 a anuntat ca Piata Colentina si Hala Terminal Obor din Sectorul 2 vor fi modernizate in 2016.

In 2013, Primaria sectorului 2 a anuntat in presa ca deschide pietele Aghires si Colentina.

Piata Latina (intersectia Calea Mosilor cu bulevardul Carol) – pe terenul ei s-a construit un bloc de 5 etaje. In loc de piata agro-alimentara a aparut un supermarket.

Constructii pe spatii verzi

In ultimii ani, cetatenii din sectorul 2 au reclamat ca Primaria sectorului 2 a aprobat mai multe constructii pe spatiile verzi dintre blocurile din sectorul 2. Iata cateva exemple:

– In 2012, Primaria sector 2 a dat autorizatie pentru construirea unei cladiri cu subsol, parter si trei etaje pe str. Ghita Padureanu nr. 4, un spatiu verde dintre blocuri.

Vecinii s-au mobilizat si au atacat in instanta actul, iar in decembrie 2015 s-a obtinut anularea autorizatiei. Decizia poate fi atacata cu recurs. Blocul este inaltat deja pana la etajul trei.

Exista mai multe astfel de exemple in cartierul Floreasca.

– Un parculet cu locuri de joaca pentru copii, din sectorul 2 al Capitalei, de pe Aleea Luncsoara nr. 2B, a fost ras de pe fata pamantului pentru a face loc unui bloc de zece etaje. Terenul, practic un spatiu verde dintre blocuri amenajat de Primaria sectorului 2 ca parc, a fost retrocedat, iar proprietarul a obtinut de la aceeasi institutie, in 2013, autorizatie de construire pentru ridicarea unui bloc cu subsol, parter si 10 etaje. Vecinii din zona sunt nemultumiti de faptul ca au ramas fara singurul spatiu verde din zona si sustin ca noua constructie le va lua lumina.

Afacerea panseluta

Primariile din Bucuresti au cheltuit in perioada 2007-2014 circa 2,7 miliarde lei (600 milioane euro) pentru intretinerea si amenajarea spatiilor verzi, potrivit unui audit al Curtii de Conturi.

Din aceasta suma, Administratia Lacuri Parcuri si Agrement din subordinea Primariei Capitalei a cheltuit 260 milioane lei, Primaria sector 1 – 354 milioane lei, Primaria sector 2- 232 milioane lei, Primaria sector 3 – 914 milioane lei, Primaria sector 4 – 552 milioane lei, primaria sector 5 – 88 milioane lei, iar Primaria sector 6 – 311 milioane lei.

In iunie 2012, ADP sector 2 a incheiat 5 contracte pentru intretinere, reamenajare, plantari in parcuri, scuaruri si platbande din sector prin negociere fara anunt de participare, valoarea totala a acestora fiind de 5,6 milioane lei fara TVA.

Contractele au fost atribuite dupa cum urmeaza:

Pachet 1: GARDEN CENTER GRUP S.R.L valoarea fiind de circa 1,6 milioane lei fara TVA; Oferta acestei firme a fost singura oferta primita de institutie.

Pachet 2:GECA IMPEX P.M. S.R.L. valoarea fiind de circa 1 milion lei fara TVA. Oferta acestei firme a fost singura oferta primita de institutie.

Pachet 3: AZOCHIM S.R.L.valoarea fiind de circa 1 milion lei fara TVA. Oferta acestei firme a fost singura oferta primita de institutie.

Pachet 4: GARDEN CENTER GRUP S.R.L. valoarea fiind de circa 1 milion lei fara TVA. Oferta acestei firme a fost singura oferta primita de institutie.

Pachet 5:GARDEN CENTER GRUP S.R.L. valoarea fiind de circa 1 milion lei fara TVA. Oferta acestei firme a fost singura oferta primita de institutie.

Institutia a motivat ca negocierea se impune pentru ca „este o situatie de urgenta”. Pe site-ul de licitatii publice nu scrie insa pe ce perioada au fost incheiate aceste contracte.

In luna urmatoare, ADP Sector 2 a incheiat un acord cadru de circa 88 milioane lei fara TVApe 48 de luni cu firma AZOCHIM, tot pentru amenajare si intretinere de spatii verzi. Contractul a fost atribuit prin licitatie deschisa, in competitie fiind inscrise 5 oferte. Contractul incheiat poate fi subcontractat.

In august 2012, ADP sector 2 a incheiat cu firma GARDEN CENTER GRUP un contract cadru de 8 milioane lei fara TVA, pe 48 luni, pentru toaletarea arborilor din sector. Contractul a fost atribuit prin licitatie deschisa, in competitie fiind inscrise 5 oferte dintre care doar 4 admise. Contractul incheiat poate fi subcontractat.

In septembrie 2012, ADP S2 a atribuit un contract cadru in valoare de circa 50 milioane lei fara TVA firmei CRIS GARDEN pentru furnizare produse si montaj pentru sisteme de irigatii spatii verzi. Durata acordului cadru este de 48 luni, iar procedura de atribuire a fost licitatie deschisa. La licitatie a participat o singura firma/firma castigatoare.

Contracte mobilier urban si iluminat public – 8,3 milioane lei fara TVA

In august 2012, ADP sector 2 a incheiat un contract cadru pentru furnizare si montaj aparate fitness in valoare de 1,7 milioane lei fara TVA cu firma Histria International. Durata contractului 48 luni. Contractul a fost atribuit prin licitatie deschisa, in competitie fiind inscrise 5 oferte dintre care doar doua admise.

La inceputul anului 2013, ADP sector 2 a incehiat un acord cadru cu firma ELECTRICA POWER CONECT in valoare de 1,4 milioane lei fara TVA pentru intretinerea iluminatului public din parcuri, scuaruri si sere, aflate in administrarea institutiei. Modalitatea de atribuire a fost licitatie deschisa, iar contractul ar putea fi subcontractat.

ADP sector 2 a incheiat in noiembrie 2013 un acord cadru cu firma Histria International, in valoare de circa 1,5 milioane de lei fara TVA, pentru montarea si furnizarea de garduri metalice si de lemn. Pentru desemnarea acestei firme, institutia a organizat licitatie publica la care au fost depuse 4 oferte, dintre care au fost admise 3. Interesant este ca firma castigatoare poate subcontracta o parte dintre servicii.

Tot ADP sector 2 a incheiat in decembrie 2013 un acord cadru in valoare de 3.759.500 lei fara TVA cu firma GECA IMPEX P.M. pentru furnizarea si montarea de mobilier urban. Durata acordului cadru este de 48 de luni, iar firma va furniza in aceasta perioada institutiei cosuri de gunoi (intre 360 si 1800), scrumiere, suport pungi caini, jardiniere, cismele, stalpi rutieri, rastele biciclete, mese de tenis, pergole, panouri afisaj spatii verzi, cabina paza, rame copaci.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro