Sari direct la conținut

Ce au promis primarii in campania electorala din 2012 si ce au facut. Ep. 4 –  Cristian Popescu Piedone – Primaria sectorului 4

HotNews.ro
Cristian Popescu Piedone, Foto: Hotnews
Cristian Popescu Piedone, Foto: Hotnews

In contrast cu investitiile pe care le-a facut in sector (o parte apreciate, o parte criticate), cel de-al doilea mandat a lui Piedone a fost marcat de tragedia de la Clubul Colectiv, unde 64 de oameni si-au pierdut viata, de constructiile aprobate de edil in parcul Tineretului (Lumea Copiilor) si de faptul ca a umplut Parcul Oraseul Copiilor de carciumi. Piedone si-a dat demisia in noiembrie 2015, dupa Tragedia de la Colectiv, si dupa ce zeci de mii de oameni au iesit in strada si i-au cerut sa plece de la Primarie. Acum, el si-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar al sectorului 4.

Cristian Popescu Piedone (USL) a fost votat de 80,36% dintre votanti in 2012, pentru inca un mandat, promitand ca va reabilita termic toate blocurile din sector, va moderniza pietele Covasna si Resita, va amenaja 10.000 de locuri de parcare prin amenajarea a 6 parcari supraterane, va deschide 5 noi crese si va extinde programul „After-school in Sectorul 4”. Piedone a reabilitat termic 144 de blocuri din cele circa 1343 din sector, a reabilitat Piata Covasna si a amenajat mai multe locuri de parcare intre blocuri. Totodata a amenajat parcul Oraseul Copiilor care statea in paragina de mai multi ani si mai multe parculete intre blocuri (nu exista o situatie in acest sens). Edilul nu a modernizat piata Resita, aceasta avand administrator privat si nu a facut parcarile etajate promise. In ceea ce priveste modernizarea de scoli/gradinite/crese, din informatiile facute publice de institutie, in cel de-al doilea mandat s-au construit trei crese noi – „Micii Magicieni” „Scufita Rosie” si „Dumbrava Minunata”, iar 6 scoli din sector au after-school-uri. Totodata, pe domeniul public, in parcuri, piatete publice, bulevarde – tot felul de bancute, jardiniere, arteziene si amenajari peisagistice considerate de anumite voci kitsch-uri sau tichii de margaritar. La fel ca primarul de la sectorul 2, Neculai Ontanu, Piedone a sarbatorit cuplurile care au implinit 50 de ani de casatorie.

Tragedia de la Colectiv

Incendiul care a avut loc in Clubul Colectiv in seara zilei de 30 octombrie, in timpul unui concert sustinut de trupa Goodbye to Gravity, s-a soldat cu 64 de morti si circa 147 de raniti. La concert erau circa 300 de persoane. Incendiul a pornit de la niste artificii si s-a extins rapid luand foc buretele de pe perete, cu care era izolat fonic clubul. Anchetatorii au constatat ca clubul nu respecta normele de siguranta la foc.

Primaria sectorului 4, condusa de Primarul Piedone, a emis Autorizatia de functionare a clubului pe 14.01.2015, in baza unei declaratii pe proprie raspundere a proprietarilor clubului. In declaratia pe proprie raspundere a clubului Colectiv a fost trecut, de exemplu, ca sunt 80 de locuri pe scaune, iar incinta are o suprafata de 425 mp, dintre care spatiu de servire 335 mp. In realitatete insa, in fiecare weekend, mai ales la concerte, clubul era frecventat de sute de oameni. Nimeni nu a verificat daca declaratia pe proprie raspundere se respecta.

Clubul Colectiv nu avea nevoie de autorizatiei de prevenire si stingere a incendiilor pentru emiterea autorizatiei de functionare, au spus reperezntantii Primariei sectorului 4, emis la vremea respectiva.

„Conform Anexei nr. 2 a Hotararii nr. 22/29.02.2012, printre actele necesare pentru obtinerea acordului de functionare nu se regaseste autorizatia de prevenire si stingere a incendiilor, rezulta asadar, ca eliberarea acordului de functionare nu era conditionata de existenta acestei autorizatii. Hotararea nr. 42/05.07.2007 emisa de Consiliul Local al Sectorului 4 Bucuresti, modificata prin Hotararea nr. 20/29.02.2012, stabileste care sunt documentele in baza carora este eliberata autorizatia de functionare. Astfel, Anexa nr. 1 la Hotararea nr. 20/29.02.2012 nu prevede obligativitatea autorizatiei de prevenire si stingere a incendiilor pentru emiterea autorizatiei de functionare. Mai mult, Autorizatia de functionare nr. 369/14.01.2015 prevede la rubrica mentiuni ca „Prezenta autorizatie este valabila cu respectarea conditiilor de functionare prevazute de lege […]”. Or, conform celor de la pct. 5 si 6 rezulta ca eliberarea autorizatiei de functionare nu era conditionata de emiterea prealabila a autorizatiei de prevenire si stingere a incendiilor”, se arata in comunicatul Primariei sector 4.

In plus, clubul nu avea autorizatie de construire pentru lucrarile de amenajare si schimbarea functiunii, din fabrica in club. Cu toate acestea, primarul Piedone, care trebuia sa semneze si autorizatia de construire, le-a dat si autorizatia de functionare.

Potrivit Legii 50/1991, art. 3, este nevoie de autorizatie de construire pentru urmatoarele lucrari:

– lucrari de construire, reconstruire, consolidare, modificare, extindere, reabilitare, schimbare de destinatie sau de reparare a constructiilor de orice fel, precum si a instalatiilor aferente acestora.

O expertiza a Parchetului General, in cazul Colectiv, obtinuta de MEDIAFAX, arata ca primaria sectorului 4 nu a facut vreun control in ultimii cinci ani, lucrarile nu aveau autorizatie de constructie, clubul nu avea suficiente cai de acces, iar conducerea ISU nu cunostea incinta, desi era in atributiile institutiei.

In dosarul Colectiv, Piedone este cercetat de DNA pentru infractiunile de abuz in serviciu si fals intelectual. El a fost retinut de DNA, dar instanta a respins cererea procurorilor ca Piedone sa fie arestat preventiv.

Cristian Popescu Piedone si doua angajate de la Primaria Sectorului 4 – Aurelia Iofciu, sefa Serviciului autorizari comerciale, si Luminita Larisa Ganea, angajata la acelasi serviciu, – au fost arestati in 7 noiembrie, masura luata in dosarul instrumentat de DNA privind autorizarea clubului Colectiv.

Cum a autorizat Piedone blocuri in Parcul Tineretului

In 2009, Consiliul Local al Sectorului 4 a aprobat un Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) care permitea construirea unui cartier de blocuri cu subsol, parter, doua etaje si mansarda pe doua hectare din Parcul Tineretului. La vremea respectiva proprietarul terenului era Marioara Micsunescu. Dupa aprobarea PUD-ului, urmatorul pas ar fi fost eliberarea autorizatiei de construire, insa primarul de sector Piedone s-a opus. Marioara Micsunescu a obtinut in instanta o hotarare judecatoreasca prin care l-a obligat pe primarul Sectorului 4 sa emita autorizatia de construire pentru un ansamblu de vile cu doua etaje si mansarda. Aceasta autorizatie a fost emisa in 2012.

Potrivit unor documente obtinute de HotNews.ro, pe 28 noiembrie 2013, Marioara Micsunescu, a incheiat un antecontract de vanzare-cumparare pentru o suprafata de 15.000 mp din cele doua hectare detinute in parc cu firma Constructii Locuinte Noi CHI.

Interesant este ca autorizatia de construire emisa de Primaria sectorului 4 pe 26.10.2012, institutia fiind obligata de instanta sa faca acest lucru, a fost prelungita pe Primarie pe 26.10.2013, avand termen de valabilitate inca un an. Asta desi primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a declarat in nenumarate randuri ca apara parcul.

Pe 19 octombrie 2015, Tribunalul Bucuresti a suspendat autorizatia de construire emisa de Primaria sectorului 4 pentru ridicarea unui cartier de blocuri cu subsol, parter, doua etaje si mansarda pe doua hectare din Parcul Tineretului. Hotararea poate fi atacata cu recurs, dar este este executorie, adica suspenda lucrarile de construire, potrivit Asociatiei Salvati Bucurestiul. Procesul a fost intentat de Asociatia pentru Conservarea Integrata a Patrimoniului Natural si Cultural. Din nefericire insa sentinta instantei vine dupa ce doua dintre cele sase blocuri au fost ridicate, iar la al treilea s-a turnat fundatia. In plus, din mai 2014 pana in prezent, circa 30% dintre arborii de pe cele doua hectare au fost taiati ilegal, potrivit unui inventar realizat de Primaria Capitalei, pentru a face loc imobilelor.

Pe rol exista si un ligiu al Asociatiei pentru Conservarea Integrata a Patrimoniului Natural si Cultural pentru anularea autorizatiei de construire.

Cetatenii din zona si ONG-urile care au luptat pentru protectia parcului s-au plans in nenumarate randuri ca Primaria sectorului 4 nu a oprit defrisarile, a dat amenzi simbolice, anulate in instanta, nu a oprit lucraril;e dupa suspendarea autorizatiei de construire, iar primarul Piedone a aparat interesele omului de afaceri care ridica ansamblul de locuri in parc in loc sa apere interesele cetatenilor si parcul.

Cum s-a umplut Parcul Oraselul Copiilor de constructii

Primaria sectorului 4 a dat in 2012 mai multe autorizatii de construire care au transformat chioscurile si terasele din Parcul Oraseulul Copiilor in cladiri in toata regula, cu parter si etaj. Inainte de 2009, majoritatea acestor cladiri erau chioscuri sau baraci cu cateva umbrelute in jur. Desi Primaria sectorului 4 a reamenajat in 2012 Oraselul Copiilor, iar terenul pe care se afla terasele este domeniu public, doar constructiile fiind private, institutia le-a lasat sa-si desfasoare activitatea in continuare. Mai mult, institutia motiveaza ca a fost de acord cu extinderea si modernizarea teraselor fiindca acestea erau insalubre, iar constructiile nu au afectat spatiul verde. In parc s-a construit si un bloc cu trei etaje. Reprezentantii Primariei sustin ca proprietarii nu au autorizatie de construire si i-au amendat in mai multe randuri, dar nu au putut face nimic pentru a-i opri. http://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-14000732-video-fotogalerie-cum-transformat-chioscurile-din-parcul-orasel-copiilor-cladiri-toata-regula.htm

Ce a promis Cristian Popescu Piedone in 2012:

– va reabilita termic toate blocurile din sector:”De mentionat ca fiecare bloc va capata o personalitate distincta, printr-o combinatie proprie de culori. Combinatia de culori nu va fi stabilita discretionar de primarie, ci va fi aleasa in functie de dorintele locuitorilor blocului”, scrie candidatul pe blog.

– proprietarii care isi reabiliteaza singuri locuintele vor fi scutiti de plata a 65% din impozitul pe cladire, timp de 7 ani;

– va rezolva problema cainilor comunitari; „In acest moment cautam un teren, in afara ori la marginea Sectorului 4, pe care il vom pune la dispozitia ONG-urilor, astfel incat sa se poata construi un adapost pentru cainii comunitari. Tot cu ajutorul organizatiilor de protectie a animalelor, cainii fara stapan vor fi stansi, sterilizati, deparazitati si vaccinati. Totodata, contez si pe ajutorul celor care iubesc animalele, sa adopte cat mai multi caini, aceasta fiind forma cea mai civilizata de a rezolva problema. Nu o sa ascund insa nici faptul ca vor fi aplicate amenzi usturatoare persoanelor care abandoneaza caini pe strada”, scrie candidatul pe blog.

– va introduce un sistem video de supraveghere a parcurilor, locurilor de joaca dintre blocuri, gradinitelor, scolilor si pietelor agro-alimentare;

– va acorda toate facilitatile permise de lege firmelor care activeaza sau vor sa investeasca in Sectorul 4, cu conditia sa angajeze someri;

– pana la finalul acestui an va amenaja inca 10.000 de locuri de parcare, prin constructia a 6 noi parcari supraterane in zonele Big Berceni, Berceni-Oltenita, Piata Berceni-Straduinta, Piata Resita, Piata Progresul si Palatul Copiilor;

– va extinde programul „After-school in Sectorul 4” de la cele 5 unitati in care functioneaza in prezent la toate cele 23 de scoli;

– va deschide 5 noi crese in parteneriat cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului;

– va moderniza pietele Covasna si Resita;

Ce a facut:

Reabilitare termica

– Pana la finalul anului 2015, in sectorul 4 au fost reabilitate 144 de blocuri, cu fonduri din bugetul local. Valoarea contractelor incheiate a fost de: 138.189.246,71 lei. Au ramas de reabilitat un numar de 1.199 blocuri, se arata intr-un raspuns trimis la solicitarea Hotnews.ro.

Piete

– pe 29 mai 2014 s-a inaugurat Piata Covasna, aceasta fiind modernizata si restructurata. In urma lucrarilor efectuate, pe o suprafata de aproximativ 700 mp a fost amenajat un supermarket, iar pe o suprafata de 269 mp, a fost amenajat un platou cu tarabe pentru legume si fructe. O alta zona modernizata a fost cea destinata comercializarii produselor din carne, peste, lactate si branzeturi. Valoarea investitiei a fost de 90.000 de lei cu TVA, fiind facuta de Directiei de Administrare a Pietelor Sector 4. In Piata Covasna, Piedone a inaugurat si un Club al Seniorilor.

– pentru Piata Resita s-a incheiat un parteneriat cu o societate privata – S.C. ROMSINE PROD COMIMPEX S.R.L., contract valabil 20 ani, suprafata imobilului fiind de 2.331 mp. Aportul partilor contractante in asociere: 47% PS4, 53% asociatul. Primaria sectorului 4 nu a investit nimic in aceasta cladire.

– in noiembrie 2012, Piedone a inaugurat si Piata Apartorii Patriei, cladirea complexului agro-alimentar fiind reconstruita si modernizata complet. Noul complex agro-alimentar are o suprafata de aproximativ 2.600 mp, in incinta fiind amplasate 190 de tarabe pentru fructe si legume, plus alte 31 de spatii comerciale si 24 de tarcuri pentru animale vii, amenajate in imediata apropiere. Valoarea totala a investitiei este de 8.669.322 lei.

– in ianuarie 2013 Piedone a inaugurat si noua Piata Progresul. Cladirea veche a fost demolata, iar noua cladire are un regim de inaltime de doua etaje si o parcare supraterana cu 250 de locuri. Investitia s-a ridicat la 37 milioane lei.

Spatii verzi

– in octombrie 2012, Piedone, a inaugurat parcul „Oraselul Copiilor” din Capitala, dupa ce spatiul verde s-a aflat timp de aproape un an in lucrari de reamenajare. Parcul „Oraselul copiilor” a fost preluat de Primaria sectorului 4 in 2011, pana atunci aflandu-se in administrarea Consiliului General al Municipiului Bucuresti. La vremea respectiva parcul era murdar si neingrijit, in paragina.

– s-au amenajat mai multe parculete si saptii verzi in cartierele de blocuri. Pe site-ul Primariei sector 4 nu exista o situatie in acest sens.

Locuri de parcare

– Nu s-au amenajat parcarile supraterane promise;

– s-au amenajat mai multe locuri de parcare in cartierele de blocuri. Pe site-ul Primariei sector 4 nu sunt cifre in acest sens.

Educatie

– in octombrie 2012, Piedone a inaugurat Cresa „Micii Magicieni”, situata in incinta Centrului Social Multifunctional de pe str. Izvorul Muresului nr. 4. Cladirea a fost complet reabilitata, modernizata si dotata cu mobilier, iar in curte a fost amenajat un spatiu verde si un loc de joaca. Cresa are o capacitate de 160 locuri, potrivit informatiilor furnizate la vremea respectiva.

– in iulie 2012, primarul Piedone a inaugurat si cresele „Scufita Rosie” si „Dumbrava Minunata”, cu o capacitate totodata de 360 de locuri. In total, in cele doua mandate ale Primarului Piedone au fost modernizate 6 crese.

Programul After-school a fost implementat in Sectorul 4 la urmatoarele unitati de invatamant:

Scoala Gimnaziala nr. 96, Str. Rezonantei nr. 2

Scoala Gimnaziala Ionel Teodoreanu, Str. Costila nr.2

Scoala Gimnaziala nr.119 , Str. Almasul Mic nr. 4

Scoala Gimnaziala George Toparceanu, Str. Argeselu nr. 6

Scoala Gimnaziala nr.190, Str. Nitu Vasile nr.16

Scoala Gimnaziala nr. 194, Str. Alexandru Obregia nr. 3A

Despre Piedone

Cristian Popescu Piedone s-a nascut in Bucuresti, 15 februarie 1963. Parintii sai au fost functionari ai ambasadei Romaniei din Egipt in perioada regimului comunist.

Piedone a renuntat la scoala imediat dupa clasa a VIII-a si a inceput sa munceasca in turism, unde a ajuns rapid sef de restaurant si de complex hotelier, la mare, potrivit imopedia.ro.

In 1990, s-a apucat de comert in Bucuresti, unde si-a deschis si Restaurantul Ciocarlia, pe cheiul Dambovitei, inchis la scurta vreme.

In 1991, la 28 de ani, s-a inscris la liceul Dimitrie Gusti din Bucuresti, pe care l-a absolvit cu diploma de bacalaureat, in anul 1995, adica la 32 de ani.

In perioada 2000-2004, Piedone a fost consilier general, Presedinte al Comisiei de Comert si Protectia Consumatorului si directorul Directiei Inspectie Generala din cadrul Primariei Sectorului 6 Bucuresti. In aceasta perioada a devenit celebru, invitand presa la raziile pe care le facea in piete si restaurante.

Scandalul permiselor obtinute ilegal

Piedone si-a luat viza de flotant in comuna argeseana Priboieni, dupa care a dat examenul de sofer in judetul Arges, pe 27 septembrie 2007, reusind sa sustina toate cele cinci categorii auto intr-o singura zi – A, B, BE, C si CE . In 2009 permisul i-a fost retras

„Din cercetarile noastre rezulta ca Popescu Cristian Victor Piedone, primarul sectorului 4 al Capitalei, a obtinut viza de flotant la data de 27 septembrie 2007, figurand ca ar fi stat la cetateanul Constantin Grigoroiu, dar, din informatiile noastre, lucrul acesta nu s-a intamplat, iar la putin timp dupa obtinerea vizei, la data de 19 octombrie 2007, a sustinut examen pentru obtinerea permisului de conducere la toate categoriile, examen pe care l-a promovat” a precizat prefectul de Arges, Marcel Proca, in 2009.

Viata personala

Este casatorit si are doi copii.

Experienta profesionala

  • Iulie 2008 -prezent: Primarul Sectorului 4
  • 2004-2008: consilider local in cadrul Consiliului Local Sector 6 Bucuresti
  • 2000-2004: consilier municipal in adrul Consiliului General al Municipiului Bucuresti, Presedinte al Comisiei de Comert si Protectia Consumatorului
  • 2000-2004: directorul Directiei Inspectie Generala din cadrul Primariei Sectorului 6 Bucuresti
  • 1996-2000: consilier local in cadrul Consiliului Local Sector 5, Presedinte al Comisiei de Comert si Relatii cu Sindicatele
  • 2004: a fondat  Asociatia pentru Protectia Cetateanului

Educatie si formare

1998-2002 – absolvent al Universitatii „Petrosani”, licentiat in Stiinte Economice

1991-1995 – absolvent cu diploma de bacalaureat al Liceului „Dimitrie Gusti”, Bucuresti

Specializari

1999 ¬-absolvent la Munchen, al Cursurilor de management pentru Administratia Publica Locala

Piedone a facut parte de-a lungul timpului din mai multe partide politice:

– Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei (din 2012)

– Partidul Conservator (2002-2012)

– Partidul Social Democrat (1994-2002)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro