Ce este „Luna Castorului” și de ce are acest nume
În aceste zile, Luna se vede mare și frumoasă pe cer, iar această lună plină de final de noiembrie este numită „Luna Castorului” în SUA, dar și „Luna jelaniei” și „Luna înghețului” în tradițiile vechilor popoare nord-americane. De la ce vin aceste denumiri? Când este faza de Lună Plină? Ce este super-luna?
Perioada castorilor activi
Pe 15 noiembrie, la ora 23:28, se produce faza de Lună Plină. Când se află în această fază, Luna se vede toată noaptea. În noaptea când este Lună Plină, Luna se va afla în preajma Pleiadelor, un roi stelar din constelația Taurus.
Tot atunci, chiar sub Lună se va afla și planeta Uranus, care se vede extrem de greu cu ochiul liber. În nopțile de 16 și 17 noiembrie Luna se va afla în preajma planetei Jupiter. Despre ce planete și stele se văd pe cer zilele acestea puteți citi într-un articol publicat de Observatorul Astronomic din București.
Luna plină de la final de noiembrie este numită în SUA „beaver moon”, deoarece castorii sunt mai activi în această perioadă și sapă și își repară sau pregătesc vizuinele pentru hibernare și uneori fac asta la razele lunii. Castorii sunt faimoși pentru faptul că pot doborî copaci mari și pentru barajele pe care le ridică din crengi, mâl, pietre și bețe, pe cursul apelor repezi.
Această lună plină de la final de noiembrie mai este numită și „frost moon” (luna înghețului), deoarece la final de noiembrie vin frigul și zăpada, mai ales în regiunile din nord-estul continentului nord-american.
Numele are probabil legătură și cu faptul că vânătorii puneau capcane pentru a prinde castori, înainte ca gerul să aducă înghețul pe mlaștini. Castorii erau vânați pentru carne, dar mai ales pentru blana mătăsoasă care era folosită pentru a confecționa îmbrăcăminte pentru iarnă. Aici puteți citi ce scrie NASA despre Luna Castorului.
Există în tradiția americană multe denumiri simpatice pentru Luna Plină din diversele luni ale anului: „Strawberry Moon”, „Pink Moon” sau „Flower Moon”, dar Luna nu devine roșie, roz, sau de culoarea unor flori, cum ar sugera denumirile. Există și Harvest Moon (Luna Recoltei, în septembrie), dar și Hunter Moon (luna vânătorului), la mijloc de octombrie.
Aceste denumiri au apărut pentru prima oară acum mai bine de un secol într-un almanah anual care era extrem de popular în SUA: Farmers’ Almanac care conținea și date despre fazele lunii și despre credințe populare legate de Lună, credințe populare de pe vremea „indienilor” din America de Nord (Native American lore).
În unele zone din America de Nord, această lună plină era cunoscută în tradițiile pre-creștine și sub numele de „mourning moon” (luna jelaniei), fiindcă era o perioadă în care oamenii erau îndemnați să uite de trecutele necazuri și să privească spre un nou an, cu încredere.
Cine a „inventat” super-luna?
Luna Castorului de la jumătatea lui noiembrie este și o „super-lună. Termenul „supermoon” NU este unul astronomic, ci a fost născocit în 1979 de un astrolog pe nume Richard Nolle și a apărut în revista Dell Horoscope.
Super-Luna este atunci când Luna este mai aproape de Pământ și când este și faza de Lună plină. Super-Luna se vede mai mare și mai strălucitoare decât Lunile pline obișnuite, dar este greu să vezi diferența cu ochiul liber.
Ce se mai vede pe cer în aceste zile? Seara se vede planeta Venus, care apune la aproape două ore după Soare. Saturn este deja pe cer când se face noapte. Jupiter răsare la ora 18:20, iar Marte la ora 21:30.
Venus se vede începând cu ora 17, foarte jos față de orizont, înspre direcția în care a apus Soarele. Se vede precum o stea foarte strălucitoare pe fundalul cerului galben-albăstrui de apus, foarte aproape de orizont. Se poate vedea până pe la ora 18:50, când apune.
Sursa foto: Dreamstime.com