Sari direct la conținut

Ce fel de educatie primesc studentii romani? Cadrele universitare fara doctorat sunt salvate inca un an de Guvern printr-o Ordonanta de urgenta ambigua

HotNews.ro
La facultate, Foto: Agerpres
La facultate, Foto: Agerpres

Guvernul a amanat cu inca un an termenul pana la care cadrele universitare fara doctorat pot sa mai predea in facultati. Ordonanta de urgenta a fost publicata in Monitorul Oficial, insa vine cu probleme pentru juristii din universitati. OUG prevede ca cei fara doctorat raman angajati daca senatele universitare aproba acest lucru. Articolul anterior din lege spunea ca termenul limita pentru obtinerea doctoratului este 30 septembrie 2015. Intre 1 octombrie 2015 si data la care se reunesc senatele universitatilor, cadrele fara doctorat mai sunt angajate? Vezi mai jos raspunsul oferit HotNews.ro de catre doi rectori si cui spun acestia ca ii foloseste o astfel de amanare.

  • Legea Educatiei Nationale prevede inca din anul 2011 ca preparatorii, asistentii, lectorii universitari, sefii de lucrari, cercetatorii si cei cu functii didactice superioare acestora trebuie sa aiba diploma de doctor in termen de 4 ani de la aplicarea legii, altfel li se desface contractul de munca.
  • In februarie 2015 urma sa se scurga perioada in care erau acceptati in universitati cei fara doctorate, insa ministrul Educatiei Sorin Cimpeanu a anuntat in decembrie 2014 ca amana pana la 30 septembrie 2015 termenul, pentru ca sistemul sa nu se confrunte cu o „parasire intempestiva” din partea a „peste 1.000 de cadre didactice” (sursa si detalii)
  • Luni, 28 septembrie 2015, odata cu inceputul anului universitar, acelasi ministru al Educatiei, Sorin Cimpeanu, a anuntat o noua prorogare la prorogarea data el. Acum, ministrul a vorbit despre „o lovitura data invatamantului superior romanesc” de „iesirea din sistem a unui numar de circa 3000 de colegi, cea mai mare parte tineri sub 35 de ani”, care nu au doctoratul, daca nu modifica legea 
  • Amanarea termenului de iesire din invatamant a cadrelor fara doctorat a fost anuntata si de premierul Victor Ponta in sedinta de guvern de ieri, 30 septembrie 2015: „Haideti sa nu dam afara oameni din invatamantul superior, haideti sa ii pregatim mai bine si legea din 2011 din pacate n-a fost realista, n-a fost adaptata la realitate. Inteleg ca toti rectorii v-au cerut acest lucru„. (sursa si detalii)

Ordonanta de Urgenta publicata ieri in Monitorul Oficial prevede ca, prin exceptie de la termenul 30 septembrie 2015 la care contractele cadrelor universitare fara doctorat inceteaza, „senatele universitare ale institutiilor de invatamant pot aproba, la propunerea consiliului de administratie, in anul universitar 2015-2016, continuarea raporturilor juridice de munca”, pentru cei fara doctorat, „in functie de gradul de indeplinire de catre acestea a obligatiilor aferente programelor de studii doctorale”.

Ioanel Sinescu, rectorul UMF Carol Davila: In mod legal, contractele de munca ale celor fara doctorat au incetat

Ioanel Sinescu

Ioanel Sinescu

Foto: Agerpres

Contactat de HotNews.ro, Ioanel Sinescu, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) Carol Davila Bucuresti, a declarat ca a aflat din presa de aceasta modificare. „Nu ne-a spus nimeni nimic, am aflat din presa. Imi inchipui ca sunt probleme in alte institutii de invatamant superior si, pentru a nu-i pierde pe acei oameni, au luat aceasta decizie. Problemele nu sunt la universitatile de medicina, ci la universitatile nou-infiintate si poate la alte tipuri de universitati tehnice„, a declarat pentru HotNews.ro rectorul UMF.

Intrebat daca, pana cand senatele universitatilor vor aproba continuarea contractelor, contractele inceteaza, Ioanel Sinescu a raspuns ca „in mod normal, legal, da. Eu am vorbit ieri la Resurse Umane la noi si stiam ca va aparea o astfel de ordonanta de urgenta. Noi am hotarat ca pana la 15 octombrie sa nu ii aruncam in somaj pe cei care sunt in aceasta situatie. Am hotarat formal, printr-o hotarare directa a mea, si in continuare vedem forma scrisa in care a aparut OUG, ii intrebam pe sefii de clinica daca ii doresc pe acesti lectori si asistenti fara doctorat, ii intrebam pe conducatorii de doctorat ce sanse au acestia sa isi termine doctoratul si pe 13 octombrie am convocat senatul universitar, pentru ca pana atunci situatia lor juridica sa fie clara: raman sau nu raman”.

Rectorul UMF Carol Davila Bucuresti a precizat pentru HotNews.ro ca cei fara doctorat „nu au activitati de predare. Ei, timp de 2 saptamani, se ocupa de studenti la lucrari practice, este vorba despre pozitii de asistent. Vor face asta in continuare, pana cand senatul universitar va decide pentru fiecare ce e mai bine in raport cu legea”.

„Unii probabil vor ramane, altii probabil vor dori ei sa plece. Dar au avut la dispozitie din februarie 2011 si pana acum 4 ani si jumatate timp sa isi termine doctoratele. Daca inca nu au doctoratul, fie nu au vrut sa il ia pentru ca nu ii interseaza o cariera in invatamant unde sunt platiti prost, fie nu sunt in stare. Si atunci ori una, ori alta inseamna ca nu au ce cauta aici, pentru ca nu sunt persoane potrivita sa isi continue cariera in invatamant”, a afirmat pentru HotNews.ro rectorul Ioanel Sinescu.

Acesta a precizat ca pentru Universitatea de Medicina nu reprezenta o problema termenul amanat acum: „avem cadre didactice suficient de multe astfel incat sa nu avem probleme, mai ales ca este vorba despre preparatori sau asistenti”. Numarul celor fara doctorat de la UMF Carol Davila „nu depaseste 50, dintr-un total de 2.600 de posturi didactice. E foarte putin si nu se pune problema sa nu aiba cine sa acopere norma. Putem sa luam un alt asistent caruia sa ii platim o a doua norma. Dar nu vrem sa nedreptatim pe nimeni si atunci vom decide pentru fiecare in parte”, a adaugat Sinescu.

Viorel-Aurel Serban, rectorul Universitatii Politehnica din Timisoara: Contractele cadrelor fara doctorat nu au incetat

Viorel Aurel Serban

Viorel Aurel Serban

Foto: Universitatea Politehnica Timisoara

In opinia rectorului Universitatii Politehnica din Timisoara, Viorel-Aurel Serban, contractele cadrelor fara doctorat nu au incetat, pentru ca „pe 30 septembrie 2015, cand ei erau inca angajati, am primit Ordonanta prin care ni s-a dat un termen pana la aprobarea senatului sa rezolvam problema”.

„Noi trebuia sa depunem dosarul de pensie si sa actionam in Revisal, pentru cei care nu indeplineau conditia, incepand cu 1 octombrie, ori daca a aparut OUG, ea ne permite pana la aprobarea Senatului sa ii avem in calitatea de angajat. Desfacerea contractului de munca se face cand Senatul a aprobat lista”, a declarat pentru HotNews.ro rectorul Universitatii Politehnica din Timisoara.

Eu cred ca ultima zi de lucru a acestor cadre universitare era 30 septembrie 2015, incetarea era pe 1 octombrie, iar OUG spune ca prelungeste acel termen pana la decizia senatelor, timp in care ei inca isi pastreaza caracterul de angajati ai institutiilor„, a adaugat Viorel-Aurel Serban.

Acesta a precizat ca, „din punct de vedere al spiritului legii, cei care nu sunt inscrisi la doctorat nu mai au ce sa astepte, la ei contractele trebuie sa inceteze„.

Universitatea Politehnica din Timisoara nu are niciun cadru didactic fara doctorat care sa fie sub 35 de ani, sunt doar cu situatii intermediare, a afirmat pentru HotNews.ro rectorul. Acesta a adaugat ca „s-a spus ca universitatile din Romania vor fi cu 100% doctorat, insa nu este adevarat, pentru ca aceasta prorogare se refera la cei care la 1 februarie 2011 nu aveau calitatea de doctor, nu la cei care s-au angajat la 1 martie 2015. Pot fi asistenti si doctoranzi, de acum 2 ani a aparut o modificare la Legea Educatiei care spune ca pot fi si doctoranzi”.

Serban a declarat ca Universitatea Politehnica din Timisoara are 24 de cadre cu statut de doctorand, din 700 de cadre de universitate. „Deci nu este o problema pentru universitate. Sigur ca problema noastra era legata de oamenii pe care sa nu ii lasam pe drumuri, ca se apropie de pensie. Dar problema se putea rezolva si prin nou concurs pe perioada determinata pentru cei care sunt doctoranzi”, a adaugat acesta.

Rectorul a precizat ca Politehnica putea sa isi rezolve situatia si fara ordonanta de urgenta, pentru ca „pe noi nu ne-ar fi afectat deosebit”. „Eu cred ca s-ar putea sa fie vorba despre universitatile mai ales in zona medicala. Pentru noi, li s-a dat inca o sansa celor 24, desi trebuia sa stie lucrul acesta de 4 ani si desi noi puteam sa rezolvam problema. Dar social li s-a oferit o sansa in plus”, a declarat Viorel-Aurel Serban.

Gheorghe Iacob, prorectorul Universitatii Al.I.Cuza Iasi: De unde provin acesti aproximativ 3.500 de oameni fara doctorat?

Gheorghe Iacob

Gheorghe Iacob

Foto: Universitatea Alexandru Ioan Cuza

Gheorghe Iacob, prorectorul Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi, a declarat miercuri la festivitatea de deschidere a noului an universitar 2015-2016: „am avut discutii cu reprezentanti ai Universitatii Babes Bolyai din Cluj, cu cei ai Universitatii Bucuresti, inclusiv de la Academia de Studii Economice si i-am intrebat de unde provin acesti aproximativ 3.500 de oameni fara doctorat atata timp cat la universitatea noastra este vorba doar de 20 de persoane aflate in aceasta postura, in timp ce la celelalte universitati nu sunt mai mult de 100„, relateaza Agerpres.

Prorectorul a aratat spre universitatile mici si cele particulare, despre care a afirmat ca au nevoie de o mai buna evaluare, potrivit agentiei de presa citate.

Victor Ponta, la sedinta de guvern de ieri: Haideti sa nu dam afara oameni din invatamantul superior. Inteleg ca toti rectorii v-au cerut acest lucru

Victor Ponta

Victor Ponta

Foto: gov.ro

La inceputul sedintei de guvern de ieri, 30 septembrie 2015, premierul Victor Ponta a facut urmatoarele declaratii, pe tema termenului la care cadrele universitare fara doctorat trebuie sa plece:

Astazi rezolvam cateva dintre probleme, ca asta e treaba guvernului, sa rezolve probleme, si cele neprevazute, si cele pe care nu le-am provocat noi. In primul rand, domnul ministru Cimpeanu [ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu – n.red.], amanam cu un an acea prevedere, altfel poate bine-intentionata, dar nerealista, ca de maine dam afara 3.000 de cadre didatice din invatamantul superior, nu? Deci haideti sa nu dam afara oameni din invatamantul superior, haideti sa ii pregatim mai bine si legea din 2011 din pacate n-a fost realista, n-a fost adaptata la realitate. Inteleg ca toti rectorii v-au cerut acest lucru si o indreptam pe cat putem” (Sursa si detalii).

Sorin Cimpeanu: Iesirea din sistem a unui numar de circa 3.000 de colegi, cea mai mare parte tineri sub 35 de ani, ar fi insemnat o lovitura data invatamantului superior romanesc

Sorin Cimpeanu

Sorin Cimpeanu

Foto: Agerpres

Anuntul amanarii cu inca un an a termenului pana la care cadrele universitare fara doctorat trebuie sa obtina diploma a fost facut pe 28 septembrie de catre ministrul Educatiei. La deschiderea anului universitar, la Universitatea ‘Aurel Vlaicu’ din Arad, Sorin Cimpeanu a spus ca in sedinta de miercuri a Guvernului ar urma sa se adopte o noua prorogare, pana la data de 30 octombrie 2016, transmite Agerpres.

Ministrul a spus atunci ca, „la inceputul anului 2015, in luna ianuarie, aveau titlul de doctor 80% dintre cadrele didactice titulare, (…) 4.600 de colegi tineri erau fara titlu de doctor. Am prorogat aplicarea reglementarii care vizeaza scoaterea din sistem a colegilor cadre didactice titulare fara diploma de doctor, de la 11 februarie 2015 – o data arbitrara care nu facea decat sa puncteze patru ani de la data intrarii in vigoare a Legii Educatiei Nationale – pana la 30 septembrie a.c.”.

„Pe de alta parte, trebuie spus ca iesirea din sistem a unui numar de circa 3000 de colegi, cea mai mare parte tineri sub 35 de ani, in conditiile in care in ultimii cinci ani am inregistrat in invatamantul superior o scadere a numarului de tineri implicati in calitate de cadre didactice titulare, de la 30% la 17%, la nivel national, acest lucru ar fi insemnat o lovitura data invatamantului superior romanesc„, a declarat Sorin Campeanu, citat de Agerpres.

Ce prevede ordonanta de urgenta care amana termenul pana la care cadrele universitare fara doctorat trebuie sa obtina titlul

Prorogarea a fost facuta ieri, 30 septembrie 2015, printr-o ordonanta de urgenta adoptata in sedinta de guvern si publicata in Monitorul Oficial in aceeasi zi. Ordonanta de urgenta nu este dedicata, insa, acestei probleme, ci modificarea legii educatiei face parte dintr-o „mega-ordonanta de urgenta care contine prevederi fara legatura intre ele” (sursa si detalii).

Art. XI. – Legea educatiei nationale nr. 1/2011, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 18 din 10 ianuarie 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se completeaza dupa cum urmeaza:

1. Dupa alineatul (1) al articolului 286 se introduce un nou alineat, alineatul (1 1), cu urmatorul cuprins:

(1 1) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), in anul universitar 2015-2016, in statele de functii ale personalului didactic si de cercetare se pot efectua modificari cu privire la normele universitare ale persoanelor pentru care s-au dat aprobari conform art. 362 alin. (8).

(Alineatul 1 al articolului 286, la care s-a adaugat exceptia de mai sus:

(1) Statele de functii ale personalului didactic si de cercetare se intocmesc anual, prin stabilirea de norme universitare, cu cel putin 15 zile inainte de inceperea fiecarui an universitar si nu se pot modifica in timpul anului universitar.)

2. Dupa alineatul (7) al articolului 362 se introduce un nou alineat, alineatul (8), cu urmatorul cuprins:

(8) Prin exceptie de la termenul prevazut la alin. (7), senatele universitare ale institutiilor de invatamant pot aproba, la propunerea consiliului de administratie, in anul universitar 2015-2016, continuarea raporturilor juridice de munca, pentru persoanele aflate sub incidenta prevederilor alin. (1)-(6), in functie de gradul de indeplinire de catre acestea a obligatiilor aferente programelor de studii doctorale.

(Articolul 362, alineatele (1)-(7), la care se adauga exceptia de mai sus:

Art. 362 – (1) Personalul didactic care ocupa, la momentul intrarii in vigoare a prezentei legi, functia de preparator universitar si care obtine diploma de doctor in termen de 4 ani de la intrarea in vigoare a prezentei legi ocupa de drept functia de asistent universitar.

(2) La implinirea termenului de 4 ani de la intrarea in vigoare a prezentei legi, contractele de munca ale persoanelor care ocupa functia de preparator universitar inceteaza de drept.

(3) La implinirea termenului de 4 ani de la intrarea in vigoare a prezentei legi, contractele de munca ale persoanelor care ocupa functia de asistent universitar sau asistent de cercetare si nu sunt studenti-doctoranzi sau nu au obtinut diploma de doctor inceteaza de drept.

(4) Prin exceptie de la prevederile art. 301 alin. (2), persoanelor care ocupa la momentul intrarii in vigoare a prezentei legi functia de asistent universitar intr-o institutie de invatamant superior nu li se aplica respectivele prevederi. La implinirea termenului de 4 ani de la intrarea in vigoare a prezentei legi, contractele de munca ale respectivelor persoane, care nu au obtinut diploma de doctor, inceteaza de drept.

(5) La implinirea termenului de 4 ani de la intrarea in vigoare a prezentei legi, contractele de munca ale persoanelor care ocupa functia de lector universitar/sef de lucrari sau o functie didactica universitara superioara si nu au obtinut diploma de doctor inceteaza de drept.

(6) La implinirea termenului de 4 ani de la intrarea in vigoare a prezentei legi, contractele de munca ale persoanelor care ocupa, in institutii de invatamant superior, functia de cercetator stiintific sau o functie de cercetare superioara si nu au obtinut diploma de doctor inceteaza de drept.

(7) Termenele prevazute la alin. (1)-(6) se proroga* pana la incheierea anului universitar 2014-2015, respectiv 30 septembrie 2015.)

(*prorogare introdusa in decembrie 2014 prin ordonanta de urgenta nr. 94/2014 tot de ministrul Sorin Cimpeanu in guvernul Ponta)

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro