Sari direct la conținut

Ce fel de rachete nord-coreene a folosit Rusia în atacurile asupra Ucrainei și ce speră Phenianul să obțină din afacerea cu Moscova

HotNews.ro
Coreea de Nord, lansare a unei rachete balistice, Foto: Kim Jae-Hwan/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia
Coreea de Nord, lansare a unei rachete balistice, Foto: Kim Jae-Hwan/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Rusia a lansat recent mai multe rachete balistice de fabricație nord-coreeană asupra Ucrainei, a declarat joi Casa Albă, prima dată când cele mai noi arme ale Phenianului au fost folosite în luptă, notează Reuters.

Ce rachete a folosit Rusia?

Deși Casa Albă nu a vrut să spună ce tip de rachete a trimis Phenianul în Rusia, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al SUA, John Kirby, a spus că acestea au o rază de acțiune de aproximativ 900 km și a publicat un grafic care pare să arate rachete balistice cu rază scurtă de acțiune (SRBM) KN-23 și KN-25.

Joost Oliemans, un cercetător olandez și expert militar care analizează armata Coreei de Nord, a declarat că imaginile publicate de conturile de socializare ucrainene arată clar fragmente din inelul care adăpostește paletele de control caracteristice familiei de rachete Hwasong-11 ale Coreei de Nord, care include rachetele KN-23 și KN-24.

KN-23 cu combustibil solid a fost testată pentru prima dată în mai 2019 și este proiectată pentru a eluda apărarea antiaeriană prin zborul pe o traiectorie mai joasă, au declarat experții consultați de Reuters.

Coreea de Nord a testat-o din vehicule de lansare pe roți, vagoane de tren, un siloz îngropat și un submarin scufundat.

„În ciuda caracteristicilor externe și a ceea ce unii pot afirma în această privință, această familie de rachete nu pare să fie înrudită în mod substanțial cu racheta rusă 9K720 Iskander, fiind în schimb o dezvoltare autohtonă nord-coreeană”, a declarat Oliemans.

KN-24, de asemenea alimentată cu combustibil solid, a fost testată pentru prima dată în 2019 și pare să fi intrat în producția de masă și să fie desfășurată în unități militare.

KN-24 seamănă cu sistemul de rachete tactice ale armatei americane MGM-140 (ATACMS) și, la fel ca KN-23, este conceput pentru a se sustrage apărării antiaeriene prin zborul pe o traiectorie mai plată decât rachetele balistice tradiționale.

Deoarece este posibil ca nord-coreenii să își fi configurat lansatoarele pe baza experienței lor extinse cu echipamentele sovietice vechi, perioada de învățare pentru echipajele rusești pentru a opera sistemele importate ar putea să nu fie deosebit de mare, a declarat analistul Ankit Panda, de la Fundației Carnegie pentru Pace Internațională, cu sediul în SUA.

„Consilieri tehnici nord-coreeni ar putea fi prezenți în Rusia pentru a oferi consultanță cu privire la utilizarea acestor sisteme”, a spus el.

De unde a luat Rusia rachetele?

Coreea de Nord se află sub un embargo asupra armelor impus de Națiunile Unite de când a testat pentru prima dată o bombă nucleară în 2006. Rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU – aprobate cu sprijinul Rusiei – interzic țărilor să comercializeze arme sau alte echipamente militare cu Coreea de Nord.

În noiembrie, autoritățile sud-coreene au declarat că este posibil ca Phenianul să fi furnizat Rusiei rachete balistice cu rază scurtă de acțiune ca parte a unei tranzacții mai mari de armament care includea, de asemenea, rachete antitanc și antiaeriene, proiectile de artilerie și de mortier și puști.

Atât Moscova, cât și Phenianul au negat anterior că ar fi efectuat tranzacții cu arme, dar au promis anul trecut că vor aprofunda relațiile militare.

Începând cu luna august, portul Rason de pe coasta de nord-est a Coreei de Nord a primit vizite de la nave rusești legate de sistemul logistic militar al acestei țări, potrivit oficialilor americani și sud-coreeni și rapoartelor cercetătorilor occidentali care au consultat imagini din satelit.

Până în noiembrie, Coreea de Nord a trimis aproximativ 2.000 de containere de transport maritim de la Rason, suspectate că ar conține arme, inclusiv, probabil, rachetele balistice cu rază scurtă de acțiune, a declarat Coreea de Sud.

KN-24 pare să fie asamblată la o fabrică de armament din Sinhung, care a fost vizitată de liderul nord-coreean Kim Jong Un în august, a declarat Oliemans.

„Rachetele fotografiate atunci ar putea foarte bine să fi fost expediate în Rusia doar câteva luni mai târziu”, a spus el.

Kim a cerut ca industria de apărare să își crească producția pentru a răspunde amenințărilor SUA, dar nu a menționat furnizarea de arme către Rusia.

„Pregătirile de război oferă o acoperire naționalistă pentru a revigora industria militară, atât pentru a reface ceea ce se presupune că sunt stocurile epuizate, cât și pentru a continua, eventual, să furnizeze Rusiei stocuri suplimentare în viitor”, a declarat Jenny Town, director al Programului 38 North al Centrului Stimson, care studiază Coreea de Nord.

Ce obține Coreea de Nord din afacerea cu Rusia?

John Kirby a declarat că serviciile de informații americane sugerează că, în schimbul rachetelor și al altor armamente, Coreea de Nord caută asistență militară din partea Rusiei, inclusiv avioane de luptă, rachete sol-aer, vehicule blindate, echipamente sau materiale pentru producția de rachete balistice și alte tehnologii avansate.

Unii experți au pus la îndoială faptul că Moscova ar fi dispusă să ofere Phenianului tehnologie militară sensibilă, dar remarcă faptul că există o gamă largă de domenii în care cei doi vecini izolați politic și economic pot coopera.

„Există o serie de lucruri pe care Rusia și Coreea de Nord le-au discutat ca parte a aprofundării relațiilor lor, de la creșterea comerțului, la înființarea unor zone agricole comune, la actualizarea forțelor aeriene învechite ale Coreei de Nord, la cooperarea în domeniul sateliților”, a declarat Jenny Town

Coreea de Nord ar beneficia de orice date privind performanța pe câmpul de luptă a rachetelor sale, dar nu este clar dacă Rusia va împărtăși aceste date, a spus Panda.

„Cele mai valoroase date s-ar referi la performanța acestor rachete împotriva sistemelor de apărare aeriană ucrainene, inclusiv cele furnizate de NATO”, a spus el.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro