Ce ii scrie Ministerul Agriculturii Comisiei Europene
Dacian Ciolos, Ministrul Agriculturii, a explicat pentru HotNews.ro ca au fost instalate toate modulele din programul informatic, subiect pentru care au fost primite atentionari de la Comisia Europeana in data de 10 octombrie.
„Modulele sunt si conectate intre ele, astfel incat astfel incat modulul de calcul al platilor tine cont de datele din modulul de control pe teren, ceea ce reprezinta una din cerintele Comisiei Europene. Mai trebuie facute anumite corecturi la ultimul modul (cel de calcul si autorizare a platilor, n.r.).
Este vorba de niste observatii aparute in timpul perioadei de testare”, a declarat Dacian Ciolos pentru HotNews.ro.
Ministrul a spus ca, potrivit informatiilor primite de la Agentia de Plati si Interventii in Agricultura (APIA), primele modificari vor fi efectuate pana la sfarsitul acestei luni. (n.r.: Reprezentantii APIA nu au raspuns solicitarilor HotNews pana la ora publicarii materialului).
Terenuri cu probleme
Dacian Ciolos s-a referit si la celelalte aspecte sensibile pentru situatia platilor in agricultura. Potrivit explicatiilor sale, controlul administrativ este in curs. Toti fermierii ale caror suprafete declarate coincid cu cele declarate de vecini au fost notificati si cei de la Agentie si-au impus ca deadline finalul lunii noiembrie pentru a clarifica situatia.
Nici controlul in teren nu este inca finalizat. „Am fost oarecum nemultumit de faptul ca acest control se deruleaza incet, fiindca sunt controlate numai 120-130 de ferme pe zi. Insa am fost informat ca important este numarul de parcele pe care il detine o ferma, iar unele dintre acestea detin suprafete foarte mari.
Exista peste 500 de echipe in teren care se ocupa cu acest control”, a mai spus Ciolos.
La Bruxelles, nemultumirile persista
Semnalele sosite de la Bruxelles la sfarsitul lunii octombrie denota ca inca exista ingrijorari cu privire la functionarea aplicatiilor software si realizarea controlului in teren. Spre exemplu, potrivit unor surse apropiate Comisiei Europene, la sfarsitul lunii trecute existau inca probleme majore la introducerea datelor aferente controlului pe teren si prelucrarea acestor date.
Alte probleme tin de corespondenta dintre raportul de control pe teren in format electronic si versiunea pe hartie aacestor rapoarte. Nu in ultimul rand, potrivit surselor mentionate, trebuie urgentata finalizarea controalelor pe teren si a supracontroalelor.