Ce le răspunde Cioloș celor care cred că USR a fost atras într-o capcană politică prin nominalizarea la funcția de premier
Dacian Cioloș, desemnat de Klaus Iohannis pentru postul de premier, le răspunde celor care cred că prin această nominalizare USR a fost atras într-o capcană politică, subliniind că USR este al treilea partid ca număr de mandate parlamentare, dar singurul care a prezentat o soluție politică la criza actuală.
Mesajul integral postat pe Facebook, marți după-amiază, de către Dacian Cioloș:
- „Am primit sute de întrebări și mesaje legate de nominalizarea mea ca premier în acest moment de criză. Cei care mi-au scris sunt îngrijorați că am fost atrași într-o capcană politică sau că mi s-a oferit această soluție pentru a mi se închide oportunitatea unei candidaturi prezidențiale. Îmi doresc să lămuresc această situație, pentru a nu continua speculații sau îngrijorări care nu-și au rostul.
- Din perspectivă politică, trebuie să înțelegeți că suntem al treilea partid ca număr de mandate parlamentare, dar singurul care a prezentat o soluție politică la criza actuală. Nu suntem blocați în probleme interne, nu jucăm criza politică gândindu-ne la voturile de peste doi ani. Pur și simplu, am făcut ceea ce trebuie să facă un partid politic: să își asume o situație de criză și să răspundă pe măsura momentului în care ne găsim. Ideea că se câștigă timp printr-o astfel de nominalizare este o greșeală profundă. Nu suntem într-o situație de calm și bunăstare socială în care să ne permitem să tărăgănăm decizii măsurând cu șublerul ce avantaje ne ies dacă speculăm momentul. Noi am ales să acționăm.
- Din perspectivă personală, cred că ar trebui să existe mai multă îngrijorare pentru cei bolnavi și care nu au loc în spitale sau de cum se vor plăti facturile în această iarnă. Nu e cazul să se îngrijoreze nimeni pentru cariera mea politică sau pentru candidatura mea la președinție. Suntem în plină pandemie și se pierd sute de vieți omenești în fiecare zi, iar societatea noastră trebuie să iasă din fascinația jocului politic și să se îngrijoreze pentru adevăratele motive. Principala greșeală a politicienilor este că au crezut mereu că totul este despre ei. Guvernarea este despre cum se vor descurca românii în aceste luni dificile în care pandemia amenință pe fiecare dintre noi, iar facturile sunt o povară peste care unii dintre noi nu vor fi în stare să treacă”.
Marți dimineață, Dacian Cioloș a anunțat că a discutat telefonic cu liderii PNL și UDMR, iar o primă rundă de negocieri cu aceștia pentru refacerea coaliției de guvernare va avea loc miercuri după-amiază. „De foarte multe ori au clamat responsabilitatea, sunt convins că vor da dovadă de responsabilitate, mai ales într-o perioadă în care mor zilnic oameni în spitale”, a spus Cioloș, subliniind că este nevoie rapidă de refacerea coaliției și de formarea unui nou guvern, cu sprijinul minorităților naționale.
El a subliniat că protocolul coaliției PNL-USR-UDMR nu a fost denunțat, iar de la acest fapt se pornește.
Întrebat dacă nu consideră că USR a încălcat protocolul în momentul în care a votat moțiunea de cenzură ce a dus la căderea Guvernului Cîțu, liderul USR a răspuns: „Nu, pentru că noi acolo nu am votat împotriva unui program de guvernare stabilit prin acel protocol al coaliției”.
Potrivit Constituţiei, Dacian Cioloş are termen 10 zile de la desemnare pentru a veni în faţa Parlamentului pentru un vot de încredere asupra programului şi a întregii liste a Guvernului şi are nevoie de o majoritate de 234 de voturi pentru a ajunge la Palatul Victoria. Astfel, în 10 zile, Cioloș trebuie să își asigure majoritatea în Parlament.
După anunțul președintelui, Florin Cîțu a reacționat imediat și l-a trimis pe Cioloș la „aliații” săi, PSD și AUR, cu care a dărâmat Guvernul. O reacție similară a avut și UDMR.
Același mesaj, că nu vor susține un guvern condus de Dacian Cioloș, l-au avut și PSD și AUR.
Potrivit regulamentului, birourile parlamentare stabilesc data ședinței comune pentru votul de învestitură, la cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului.