Ce le transmite Tariceanu membrilor ALDE: "Trebuie sa ne distingem de ceilalti. Avem o problema de delimitare pe zona de dreapta. Nu intrati in concurenta cu PSD"
Calin Popescu Tariceanu a sustinut un discurs luni, in deschiderea primei sedinte din 2016 a Biroului Politica al ALDE, formatiune pe care o conduce alaturi de Daniel Constantin. Pe langa temele referitoare la democratia ce nu functioneaza astazi in Romania pe care le-a repetat de-a lungul anului trecut cu fiecare ocazie – astazi a afirmat chiar ca justitia este „acaparata” de „forte oculte”, iar unii judecatori lucreaza intr-o „atmosfera de teroare” – Tariceanu a trasat cateva linii pentru membrii ALDE pentru anul electoral.
Presedintele Senatului a amintit si de PNL, partid pe are l-a condus in trecut, afirmand ca in interiorul acestuia se afla trei grupari.
Fragmente din discursul lui Tariceanu privitor la strategia electorala:
- „Trebuie sa ne distingem de ceilalti. Nu avem o problema principala de raportare cu PSD, e un partid de stanga. Avem o problema de delimitare pe zona de dreapta. Trebuie sa venim cu un mesaj autentic, de factura liberala. Solutiile pe care le propunem sa se vada ca pornesc dintr-o gandire liberala.
- Nu vreau sa cadem in urmatoarea greseala, am vazut tentatia in ultima perioada a unor mesaje si a unor idei si unor proiecte de factura sociala. Nu intrati in concurenta cu PSD. Nu inseamna ca PSD are monopolul politicilor sociale. Un partid politic modern trebuie sa se adreseze si acestor probleme, dar nu cred ca aceasta concurenta – supralicitarea unor promisiuni sociale – trebuie sa fie marca ALDE in viitoarele alegeri.
- Suntem in momentul de fata, practic in toate sondajele, intr-o pozitie care implica si o tendinta crescatoare si ne plaseaza si ca a treia formatiune in preferintele electoratului. Sigur ca ma bucura, dar mai sunt cinci-sase luni pana la alegeri si rezultatele nu sunt batute in cuie. Nu ne putem culca pe ideea ca gata – acesta e rezultatul pe care il vom obtine la alegerile locale.
- Intai ii punem pe cei care doresc sa fie pe listele de la cons locale si jud, ii punem la munca, fac campanie si pe baza rezultatelor ii punem pe liste la locale sau parlamentare. Nu exista solutie magica.
- Nu vizam nicio politica de alianta, mergem singuri sa ne masuram fortele.
- Rezultatul va depinde foarte mult de calitatea oamenilor si de mobilizarea noastra si de calitatea campaniei. Scorurile din sondaje in general la alegeri se taseaza, adica se micsoreaza. Suntem dati cu 9% sau cu 10%. La alegeri, daca nu faci mobilizarea electoratului propriu, prin aducerea lui la vot, atunci degeaba in sondaje am luat 10% ca te poti trezi 6% sau cu 7%.
- Organizatiilor noastre au obligatia de a transmite mesajul politic venit de la conducerea centrala si, simultan, sa vina cu mesajele proprii care au o directionare catre problemele locale.
- Avem un atu, si anume tineretea partidului. Nu suntem un partid care sa avem in spate lucruri care sa ne traga de picior in jos. Dar in afara de acest avantaj avem si dezavantaje. Nu avem organizatii puternice in tot cuprinsul tarii, avem judete care nu sunt acoperite cu organizatii locale.”
Despre PNL: „Exista trei grupuri cu obiective total distincte: grupul celor proveniti din PDL care sunt compromisi, grupul care asteapta comanda de la presedintele Iohannis pentru a-l transforma intr-un obedient partid prezidential sub comanda lui Ciolos, grupul format din adevaratii liberali care si-ar dori, probabil, altceva, dar care au ajuns fara voia lor sub aceasta firma care azi s-ar potrivi mai degraba cu sigla PDL.
Imi doresc sa revad PNL asa cum a fost el, cum l-a consacrat istoria dupa anii ’90, dar fara oamenii lui Basescu si mi-as dori revenirea lor in familia liberalilor europeni. Este, de altfel, o dorinta. Mi-au spus-o si multi dintre fostii nostri colegi care sunt nemultumiti de ceea ce este azi PNL.”
Amintim ca Alianta Liberalilor si Democratilor s-a format pe 19 iunie 2015 prin fuziunea Partidului Liberal Reformator cu Partidul Conservator. PLR fusese infiintat de Tariceanu pe 3 iulie 2014.