Sari direct la conținut

Ce obstacole trebuie sa depaseasca Grecia in urmatoarele luni

HotNews.ro

Cu o tara aproape de faliment, premierul grec George Papandreou incearca in aceasta saptamana sa treaca prin Parlament un pachet de masuri de austeritate pentru a obtine finantare internationala pana la mijlocul lunii iulie, in caz contrar Grecia urmand sa intre in incapacitate de plata, potrivit Reuters. Desi Parlamentul a aprobat de principiu planul de austeritate, parlamentarii vor trebui sa aprobe fiecare masura in parte in zilele urmatoare.

Vezi care sunt provocarile si termenele limita pe care Grecia trebuie sa le respecte in perioada urmatoare:

30 iunie – Parlamentul voteaza legislatia care implementeaza cresterea taxelor, reducerea cheltuielilor si privatizarea companiilor de stat, prevazute in pachetul de masuri de austeritate convenit cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International. Miercuri, Parlamentul a aprobat planul de austeritate, urmand ca joi sa voteze fiecare masura in parte.

3 iulie – Termenul limita stabilit de UE pentru Parlamentul grec pentru a aproba legile de austeritate. Ministrii de finante din zona euro, care se reunesc intr-o sedinta extraordinara in aceasta data, au declarat ca legile trebuie aprobate pana atunci pentru ca Grecia sa primeasca urmatoarea transa, de 12 miliarde de euro, din cadrul mecanismului international de salvare. Grecia a anuntat ca nu isi poate plati datoriile ce vor ajunge la scadenta la jumatatea lunii iulie daca nu primeste aceasta transa.

Inceputul lunii iulie – Ministrii de finante din zona euro au declarat ca vor defini pana la inceputul lunii iulie „principalii parametri” ai noului plan de salvare a Greciei, care va suplimenta ajutorul financiar de 110 miliarde de euro acordat in luna mai a anului trecut. Noul pachet va include imprumuturi suplimentare si o rostogolire voluntara a datoriei Greciei de catre investitorii privati.

15 iulie – Certificate de trezorerie pe sase luni emise de statul elen, in valoare de 2,4 miliarde de euro, vor ajunge la maturitate.

22 iulie – Certificate de trezorerie pe trei luni, in valoare de 2 miliarde de euro, vor ajunge la maturitate.

12 august – Certificate de trezorerie pe sase luni, in valoare de 480 milioane de euro, vor ajunge la maturitate.

19 august – Certificate de trezorerie pe trei luni, in valoare de 2 miliarde de euro, vor ajunge la maturitate.

20 august – Obligatiuni guvernamentale pe cinci ani, in valoare de 59 miliarde de euro, vor ajunge la maturitate.

In aceasta toamna – George Papandreou a anuntat un referendum privind modificari legislative de ordin electoral si politic, printre acestea numarandu-se si responsabilitatea ministrilor. Acest referendum ar putea reprezenta un test de incredere pentru guvern si pentru programul de austeritate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro