Ce s-a întâmplat cu pușcașii marini ruși care s-au plâns că au fost decimați în Donețk: „Am fost foarte fericiți, dar nu pentru mult timp”
Jurnaliștii de investigație au reușit să afle ce s-a întâmplat cu pușcașii marini ruși ai Brigăzii 155 care s-au plâns guvernatorului regiunii în care unitatea militară își are sediul că au fost decimați după ce au fost trimiși într-o bătălie „de neînțeles”, relatează Meduza.
„Comandamentul a decis retragerea brigăzii din Pavlivka. Am fost cu toții foarte fericiți, dar nu pentru mult timp. Nu toată lumea va fi scoasă”, a declarat sub condiția anonimității unul dintre militarii unității pentru Mediazona, un site rusesc de investigații ce operează în afara Rusiei pentru a eluda cenzura impusă de Kremlin.
„Cei care au fost cel mai indignați, care au scris scrisoarea și au refuzat să atace, rămân mai departe în pozițiile lor, iar cei care nu au fost în conflict cu comandamentul vor fi duși în spate pentru rotație”, a adăugat pușcașul marin.
Amintim că mai devreme, în cursul lunii noiembrie, o scrisoare deschisă atribuită pușcașilor marini ai Brigăzii 155 ce aparține de Flota Pacificului s-a viralizat pe rețelele de socializare rusești și canalele de Telegram din Rusia după ce aceștia s-au plâns că au fost decimați în timpul unei bătălii despre care au spus că a fost inițiată de comandanții lor pentru a câștiga bonusuri și medalii.
La puțin timp după ce scrisoarea acestora a fost pe larg distribuită și de faimoșii bloggeri militari din Rusia, care au sute de mii de urmăritori pe Telegram, pe rețelele de socializare a apărut și o înregistrare video care arată cum unii pușcași marini sunt loviți de artileria ucraineană în satul Pavlivka din regiunea Donețk.
Pușcașii marini ruși au fost aruncați într-o luptă greu de înțeles în Donețk
Pușcașii marini i-au cerut în scrisoarea lor lui Oleg Kozhemyako, guvernatorul Ținutului Primorie, regiunea rusă de la Oceanul Pacific în care unitatea își are baza, să demareze o anchetă independentă de ministerul rus al Apărării cu privire la motivele pentru care au fost trimiși la atac.
Militarii ruși afirmau că au pierdut 300 de oameni în doar 4 zile de lupte, unitatea suferind mai multe pierderi decât în timpul ambelor războaie cecene la care a participat.
Unul dintre motivele pentru care mesajul lor s-a viralizat pe rețelele de socializare rusești a fost fiindcă atacul a părut într-adevăr unul fără vreun obiectiv militar clar, el având loc la aproape 150 de kilometri distanță de orașul Bahmut, unde se desfășoară principala ofensivă a rușilor din regiunea Donețk.
Guvernatorul Kozhemyako le-a respins însă acuzațiile, afirmând că informațiile apărute pe rețelele de socializare privind pierderile suferite sunt „cu mult exagerate”.
„Răspunsul la scrisoare nu a fost așa cum ne așteptam. Ne-am gândit că comandamentul va schimba tactica”, afirmă acum pușcașul marin citat de Mediazona, adăugând că militarii care au refuzat să mai atace sunt amenințați cu acuzații penale.
Potrivit acestuia, pușcașii marini încă simt consecințele apelului către guvernator.
Militari de elită ai Moscovei se gândesc să dezerteze
„[Autoritățile] nu trag concluzii, ci doar pedepsesc. Cred că vor să elimine complet toți oamenii inacceptabili, iar în timpul ostilităților aceasta nu este o problemă, ci chiar foarte ușor”, relatează el.
„Oamenii se gândesc să dezerteze, iar eu îi înțeleg și eu însumi mă gândesc cum să o fac”, a spus sursa citată, adăugând că „întotdeauna am slujit patria cu sinceritate și obișnuiam să condamn acest lucru (n.r. dezertările), dar acum aceasta este probabil singura cale de a-ți salva viața”.
În pofida înregistrărilor apărute pe rețelele de socializare, ministerul rus al Apărării a negat versiunea evenimentelor prezentată de pușcașii marini, afirmând într-un comunicat remis presei că Brigada 155 a pierdut mai puțin de 1% din capacitatea sa de luptă și că doar 7% din militarii unității au fost răniți în timpul bătăliei.
Pușcașii marini îi ceruseră lui Kozhemyako să demareze o investigație independentă de Ministerul Apărării deoarece, potrivit acestora, unul dintre comandanții care i-au trimis în luptă este un protejat personal al lui Valeri Gherasimov, șeful Statului Major Rus.
Urmărește ultimele evoluții din a 273-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.