Sari direct la conținut

Ce șanse au trupele ruse să cucerească Bahmut până la 24 februarie / Moscova are o nouă tactică

HotNews.ro
Avion rusesc de luptă Su-27, Foto: UK MOD Image / Alamy / Alamy / Profimedia
Avion rusesc de luptă Su-27, Foto: UK MOD Image / Alamy / Alamy / Profimedia

Este puțin probabil ca Rusia să își atingă obiectivul de a captura orașul Bahmut până la 24 februarie, când se va implini un an de la începutul invaziei, consideră analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului.

Secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare, Oleksii Danilov, a declarat că Moscova intenționează să captureze Bahmut pentru a marca primul an de război, dar acest lucru i-ar obliga pe ruși să avanseze mai repede decât au făcut-o în ultimele luni, notează ISW.

Cu toate acestea, forțele rusești nu par să își accelereze ritmul de înaintare și este puțin probabil să îndeplinească acest obiectiv declarat până la 24 februarie.

Oficialul ucrainean susține că Rusia intenționează, de asemenea, să efectueze o serie masivă de atacuri cu rachete pentru a marca un de invazie.

Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat recent că se așteaptă ca luptătorii mercenarii săi să încercuiască Bahmut până în martie sau aprilie, iar evaluările pragmatice ale „bucătarului lui Putin” cu privire la avansurile rusești în zona Bahmut au fost, în general, mai aproape de realitățile tactice decât evaluările care prognozează avansuri rapide ale Rusiei.

ISW consideră că forțele ucrainene ar putea oricând să decidă că costurile asociate cu menținerea Bahmut sunt prea mari și să se retragă voluntar din oraș, deși liderii ucraineni continuă să indice că intenționează să mențină controlul asupra orașului din Donețk, o regiune pe care Putin a declarat anul trecut că a anexat-o alături de alte trei teritorii ucrainene.

Kremlinul ar putea lansa o altă serie de atacuri cu rachete asupra unor ținte civile din întreaga Ucraină pentru a marca această aniversare simbolică, deoarece succesul militar real continuă să ocolească armata rusă pe liniile frontului.

Apelează Rusia la mai multă putere aeriană?

Pe de alte parte, ISW afirmă că forțele rusești folosesc mai mult puterea aviației în Ucraina, dar este puțin probabil să aloce cantități semnificative de putere aeriană pentru operațiuni de luptă deasupra teritoriului controlat de Ucraina.

Surse NATO, citat de Financial Times, susțin că Moscova aduce mai multe avioane de lupte aproape de frontierea ruso-ucraineană pentru a sprijini ofensiva de la sol.

O ipoteză ce pare a fi confirmată de o sursă anonimă din Ministerul rus al Apărării, citată de publicația independentă iStories, potrivit căreia armata rusă își schimbă tactica și s-a angajat să utilizeze cantități mari de putere aeriană în Ucraina. Potrivit sursei, Rusia are încă un avantaj incontestabil în aviație față de Forțele Armate ale Ucrainei.

Sursa FT a spus că Rusia pregătește o campanie aeriană în care va implica aproximativ 80% din aviația sa militară și va încerca să dezactiveze apărarea antiaeriană a Ucrainei.

„Forțele terestre rusești sunt foarte epuizate, acesta este principalul indicator că vor începe să folosească aviația”, a declarat interlocutorul FT. Potrivit acestuia, Ucraina ar trebui să primească cât mai multe mijloace de apărare aeriană și rachete.

Câte avioane mai are Rusia

Ministerul britanic al Apărării consideră misiunile aeriene rusești au crescut în ultima săptămână până la niveluri văzute ultima dată în vara anului 2022, dar a precizat că forțele rusești nu și-au sporit prezența aeriană în Ucraina și a apreciat că este puțin probabil ca forțele rusești să se pregătească pentru o campanie aeriană extinsă.

Potrivit Ministerului Britanic al Apărării, Rusia a pierdut 130 de avioane militare în Ucraina de la începutul războiului. În același timp, în februarie 2023, Ministerul rus al Apărării a susținut că mai are aproximativ 1.500 de aeronave cu echipaje, au declarat serviciile de informații britanice.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că actualele capacități de apărare aeriană ucrainene nu sunt suficiente pentru a combate un nou val de atacuri aeriene, dar a afirmat că nu există semne iminente ale unui atac aerian rusesc masiv.

Rusia probabil nu are suficienți piloți experimentați

Analiștii militari au explicat pentru Important Stories că Rusia are suficiente avioane, dar cel mai probabil există o lipsă de piloți experimentați și calificați.

Astfel, forțele rusești ar suferi probabil pierderi nesustenabile de avioane dacă ar angaja aeronave în operațiuni de luptă extinse, cum ar fi o campanie de bombardament strategic sau un sprijin aerian, mai ales dacă statele occidentale oferă Ucrainei capacități adecvate de apărare aeriană.

Strategia Rusiei de a ataca Bahmut și Vuhledar în regiunea Donețk are ca scop întârzierea contraofensivei Ucrainei, susține Andrii Iusov, purtătorul de cuvânt al Direcției principale de informații a Ministerului ucrainean al Apărării, potrivit The Kyiv Independent.

Urmărește ultimele evoluții din a 359-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro