Ce se afla in spatele KazMunayGaz?
Aceasta este prima reactie americana calificata, Foreign Service Institute fiind scoala unde sunt pregatiti diplomatii SUA, la ceea ce presa de la noi a calificat drept „tranzactia anului” in Romania.
Expertul american a atentionat ca „exista intotdeauna suspiciunea, chiar daca nu ar fi un sprijin rusesc in spatele afacerii, ca rusii ar putea oricand sa intrerupa furnizarea de petrol”.
Bugajski darama si „mitul” pe care Dinu Patriciu a incercat sa-l impuna, anume ca tranzactia pune bazele unui „Nabucco al petrolului”: „Ar fi o alternativa la Rusia daca ar ocoli Rusia”.
In plus, pentru o companie de asemenea dimensiuni cum este Rompetrol, avand in vedere numarul de locuri de munca, impozitele platite, implicatiile politice, strategice si economice, este foarte important sa se stie clar in ce consta afacerea, cu toate clauzele si articolele semnate.
„Mai bine kazahii decat rusii” pare a fi opinia generala fata de afacerea Rompetrol-KazMunayGaz. Impartasiti aceasta viziune?
Sa spunem asa: pe hartie, pare a fi o idee buna ca Romania sau orice alta tara sa-si diversifice legaturile energetice cu alte tari decat Rusia. si sunt convins ca europenii vor fi de acord. Intrebarea e ce se ascunde in spate.
Nu cunosc exact structura KazMunayGaz sau relatia acestei companii cu Rusia. Ce stiu e ca ei, kazahii, sunt foarte dependenti de tranzitul prin Rusia.
Fie tranziteaza Rusia prin conducta ruseasca, fie transporta petrolul pe Marea Caspica, pe nave.
De pe teritoriul rusesc ajung la Novorosiisk, la Marea Neagra si de acolo pe nave, spre Romania. Asa ca exista intotdeauna suspiciunea, chiar daca nu ar fi un sprijin rusesc in spatele afacerii,
ca rusii ar putea oricand sa intrerupa furnizarea de petrol. stiti cum fac – invoca ceva probleme tehnice sau spun ca au nevoie de mai mult petrol in plan intern.
Asa ca, atat timp cat traverseaza teritoriul rusesc si foloseste un port rusesc, este oricand susceptibil de a fi supus presiunilor politice rusesti.
Ar fi o alternativa la Rusia, daca ar ocoli Rusia. Conducta Nabucco asta are in plan – sa ocoleasca Rusia -, dar se pare ca exista probleme: lipsa investitiilor, conductele preemptive ale Rusiei prin Marea Neagra si Marea Baltica.
De asemenea, Rusia incearca sa blocheze tarile Asiei Centrale cumparandu-le mai tot petrolul si gazele naturale la un pret mic, dar garantat, pentru a vinde apoi mult mai scump.
Este un exemplu de colonialism clasic – cumpara resurse foarte ieftin din colonii si revinde-l apoi -, iar asta e exact ce face Rusia.
Acum incearca sa creasca preturile pentru Germania si alte tari vest-europene, in acelasi timp pastrand un pret extrem de mic pentru petrolul si gazul kazah si turkmen.
Asa ca sper ca cei din Asia Centrala sa se trezeasca si sa-si dea seama ca sunt trasi pe sfoara. Intrebarea e cum sa iasa din aceasta fundatura.
Exista doua posibilitati: una ar fi sa traverseze Marea Caspica spre Azerbaidjan, Georgia si Turcia. Cealalta ar fi prin Iran, care se afla insa sub sanctiuni SUA.
Asa ca e o problema uriasa. De aceea cred ca Rusia ii joaca pe iranieni. Nu vor ca Iranul sa aiba relatii bune cu Vestul, daca din nici un alt motiv atunci cel putin din interese energetice.
Afacerea in sine ridica multe semne de intrebare. De ce a vandut si, mai ales, care este pretul profitului urias incasat – a cumparat Rompetrol pentru 615 milioane de dolari si a vandut-o pentru peste doua miliarde.
Pentru o companie de dimensiunile acestea, este important ca aceste detalii sa fie date publicitatii. Poate ca e o afacere privata, dar tranzactia Rompetrol-KazMunayGaz, la numarul de locuri de munca, la impozitele pe care le plateste, la implicatiile politice, strategice si economice, este foarte important sa vedem clar in ce consta aceasta afacere.
Cu toate clauzele si articolele semnate, trebuie sa fie un proces deschis. Chiar daca totul este absolut curat, la o asa afacere este imposibil sa nu existe suspiciuni ca se ascunde ceva in spate.
Poate fi aceasta afacere citita si in contextul conflictului dintre Rusia si SUA cu privire la bazele si la scutul antiracheta american?
Inteleg ce vreti sa spuneti. De aceea este foarte important sa se stie cine e in spatele KazMunayGaz. Amintiti-va de cazul Ucrainei, de cine a fost pus la conducerea companiei de distributie de gaz. Cred ca un proces similar de clarificare trebuie facut si aici.
stiu ca KazMunayGaz este o companie de stat, dar care sunt celelalte interese? si apoi, ce se va intampla cu furnizarea de petrol, va creste, cat va fi investit in modernizare, in conducte noi, in transport – toate aceste lucruri trebuie investigate.