Ce spune Ambasada Israelului in Romania inaintea intalnirii ONU unde se va discuta recunoasterea Palestinei ca stat: Ne asteptam ca Romania sa ne sustina cauza
Amabasada Israelului in Romania, prin vocea ambasadorului Dan Ben Eliezer, a denuntat, miercuri, declaratia unilaterala a statului palestinian pe care autoritatile vor sa o sustina la ONU la finele saptamanii ca fiind „un act prematur” care nu poate aduce pacea in zona. „Mesajul meu pentru vecinii nostri palestinieni: nu puteti evada de inevitabil. Nu puteti deveni un stat fara Israel. Nu puteti sa va prefaceti ca nu existam si ca va puteti descurca fara noi. Trebuie sa discutam!”, a spus Dan Ben Eliezer.
Ambasadorul Israelului la Bucuresti, Ben Dan Eliezer, a declarat, miercuri, inc adrul unei conferinte de presa, ca statul israelian sustine revenirea la masa negocierilor cu autoritatile palestiniene si ca declarata declaratia unilaterala a statului palestinian pe care autoritatile vor sa o sustina la ONU la finele saptamanii este „un act prematur” care nu poate aduce pacea in zona.
„Declaratia Unilaterala a statului Palestinian este un act prematur, unul care nu respecta legea internationala si regulile internationale pentru pace si care nu este conforma cu intelegerile dintre Israel si Palestina”, a declarat Eliezer.
Ambasada Israelului: „Recunoasterea in Adunarea Generala ONU nu va aduce independenta pentru palestinieni. Va fi doar o victorie simbolica”
Ambasadorul israelian a declarat ca „Israelul nu se opune ideii unui stat Palestinian, dar acest lucru poate fi atins doar prin negocieri directe. Nu se poate altfel. Nu se poate printr-o decizie unilaterala, ci trebuie infaptuit prin negocieri.”
„Negocierile sunt singura metoda prin care putem rezolva problemele centrale ale conflictului nsotru. Granitele, Ierusalimul, refugiatii, apa, siguranta si recunoasterea statului – nici una dintre aceste probleme nu pot fi rezolvate printr-o rezolutie ONU. Niciuna”, a mai precizat Eliezer, mentionand ca o declaratie unilaterala nu ar face altceva decat sa „submineze rezolutiile ONU deja existente in materie de pace in orientul Mijlociu si ar viola orice intelegere bilaterala intre Israel si palestinieni”.
Ambasadorul israelian a amintit si de faptul ca in timp ce au pregatit „aceasta declaratie unilaterala, palestinienii au semnat un acord de reconciliere cu Hamas, o organizatie terorista recunoscuta. (…) Sustinand o declaratie unilaterala palestiniana atata timp cat Hamas este un partener al Autoritatii Palestiniene constituie recunoasterea internationala de facto a legitimitatii Gamas”.
Reprezentantul diplomatiei israeliene in Romania a recunoscut totusi ca declaratia unilaterala a statului Palestinian poate primi votul majoritatii in Adunarea Generala ONU, dar ca acest lucru „nu va aduce independenta pentru palestinieni. Va fi doar o victorie simbolica”.
Ambasada Israelului catre palestinieni: Nu puteti sa va prefaceti ca nu existam si ca va puteti descurca fara noi. Trebuie sa discutam!
„Mesajul meu pentru vecinii nostri palestinieni: nu puteti evada de inevitabil. Nu puteti deveni un stat fara Israel. Nu puteti sa va prefaceti ca nu existam si ca va puteti descurca fara noi. Trebuie sa discutam! Negocierile nu vor fi usoare, dar pur si simplu nu exista alta cale, daca doriti pacea cu adevarat. Fara conditii! Fara tabuuri! Sa stam jos si sa vorbim!”, a spus Eliezer.
Referitor la modul cum va vota Romania in cadrul Adunarii Generale a ONU pe aceasta chestiune, ambasadorul israelian a declarat ca se asteapta ca tara noastra sa impartaseasca viziunea Israelului.
„Romania nu sustine o miscare unilaterala a Palestinei la ONU. Eu cred, la fel cum si statul roman crede, ca o astfel de miscare din partea palestinienilor este contraproductiva procesului de pace in zona. Ne asteptam ca Romania sa ne sustina cauza. Si nu e de dragul nostru sau de dragul palestinienilor, ci de dragul pacii in zona”, a precizat Dan Ben Eliezer.
Citeste mai jos cele mai importante declaratii ale ambasadorului israelian:
- La fel ca toti israelienii, cel mai mare vis al meu este pacea. Nu vreau nimic mai mult decat pace cu toti vecinii mei si sa-mi vad copii si nepotii crescand fara sa cunoasca razboiul.
- Vreau sa clarific un aspect inca de la inceput. Israel nu se opune ideii de stat Palestinian. Israel isi doreste o convietuire in pace alaturi de viitorul stat Palestinian, dar acest lucru poate fi atins doar prin negocieri directe. Nu se poate altfel. Nu se poate printr-o decizie unilaterala, ci trebuie infaptuit prin negocieri.
- Sunt multe motive pentru a ne opune declaratiei unilaterale a statului Palestinian – motive legale, politice, strategice. Dar probabil cel mai mare motiv este efectul unei asemenea decizii asupra pacii in zona. Baza pentru orice proces de pace sunt negocierile. Doar prin discutii putem gasi solutii acceptate de ambele parti.
-
O declaratie unilaterala nu face altceva decat sa submineze rezolutiile ONU deja existente in materie de pace in orientul Mijlociu si ar viola orice intelegere bilaterala intre Israel si palestinieni.
Dan Ben EliezerDe nenumarate ori Israelul a chemat Palestina la negocieri si de nenumarate ori palestinienii au refuzat. (…) Conducerea palestiniana a decis sa abandoneze negocierile directe si intentioneaza sa se impuna in fata Israelului prin presiune la nivel international.
- Actuala guvernare din Israel, la fel ca cele din trecut, este determinata sa gaseasca o solutie care sa duca la doua state pentru doua popoare, unul langa celalalt, traind in pace si siguranta. Israel este angajat fata de pace si are o lunga istorie de concesii strategice pentru aa tinge acest obiectiv. Am dovedit ca suntem dispusi sa negociem transferuri de pamant atunci cand am cedat Siai-ul pentru apcea cu Egipt si cand am parasit Gaza si Sudul Libanului in speranta pacii.
- Negocierile sunt singura metoda prin care putem rezolva problemele centrale ale conflictului nsotru. Granitele, Ierusalimul, refugiatii, apa, siguranta si recunoasterea statului – nici una dintre aceste probleme nu pot fi rezolvate printr-o rezolutie ONU. Niciuna.
- O declaratie unilaterala nu face altceva decat sa submineze rezolutiile ONU deja existente in materie de pace in orientul Mijlociu si ar viola orice intelegere bilaterala intre Israel si palestinieni. De ce vor palestiniene sa incalce intelegerele existente si sa submineze rezolutiile internationale? Raspunsul e simplu. Nu vor sa negocieze. Nu vor sa faca compromisuri. In schimb, cauta o solutie care sa fie impusa dinafara. Dar stim ca solutiile impuse nu pot duce la pace.
- Sunt multe alte motive pentru care o declaratie unilaterala a statului Palestinian trebuie respinsa. Palestinienii nu intrunesc cerintele internationale pentru a fi un stat, in special daca ne referim la un guvern eficient si la un teritoriu definit.
- Avem informatii ca palestinienii planuiesc demonstratii in acelasi timp cu lucrarile de la ONU. Asa cum
Sustinand o declaratie unilaterala palestiniana atata timp cat Hamas este un partener al Autoritatii Palestiniene constituie recunoasterea internationala de facto a legitimitatii Gamas.
Dan Ben Eliezerstim din experientele trecute, demonstratiile pot foarte usor sa se transforme in acte de violenta. In plus, atunci ca populatia palestiniana va realiza ca activitatea lor de la ONu nu vor schimba cu nimic realitatea situatiei inca re se afla, dezamagirea lor ar putea duce la alte acte de violenta.
- Apoi vorbim si de problema terorismului. Nu ne putem permite sa ignoram terorismul. Pregatind aceasta declaratie unilaterala, palestinienii au semnat un acord de reconciliere cu Hamas, o organizatie terorista recunoscuta. Hamas continua sa ceara distrugerea Israelului, isi chinuie propriul popor si respince pana si cele mai de baza conditii ale comunitatii itnernationale.
- Sustinand o declaratie unilaterala palestiniana atata timp cat Hamas este un partener al Autoritatii Palestiniene constituie recunoasterea internationala de facto a legitimitatii Gamas.
- Adunarea Generala a ONU care are o majoritate automata pentru orice initiativa pro-palestiniana nu va aduce independenta pentru palestinieni. Va fi doar o victorie simbolica. Israelul nu va recunoaste Palestina ca un stat si nu isi va schimba sustinerea pentru o solutie de doua state bazate pe granite hotarate de comun acord si aranjamente de siguranta.
- Mesajul meu pentru vecinii nostri palestinieni: nu puteti evada de inevitabil. Nu puteti deveni un stat fara Israel. Nu puteti sa va prefaceti ca nu existam si ca va puteti descurca fara noi. Trebuie sa discutam! Negocierile nu vor fi usoare, dar pur si simplu nu exista alta cale, daca doriti pacea cu adevarat. Fara conditii! Fara tabuuri! Sa stam jos si sa vorbim!
- Cu siguranta ca nu voi spune Statului roman cum sa voteze la ONU pe problema Palestinei. Daca se va ajunge la vot, va pot spune ce asteptari am eu de la Romania. Am aceleasi asteptari ca de la celelalte tari pe care le consideri prieteni foarte buni ai Israelului.
- Israel impartaseste cu Romania aceeasi viziune. Acest lucru nu e un secret. A fost spus public si de catre premierul Boc si de catre presedintele Traian Basescu. Romania sustine negocierile directe intre cele doua parti si cere ca cele doua parti sa reia dicutiile fata in fata.
- In plus, Romania nu sustine o miscare unilaterala a Palestinei la ONU. Eu cred, la fel cum si statul roman crede, ca o astfel de miscare din partea palestinienilor este contraproductiva procesului de pace in zona.
- Ne asteptam ca Romania sa ne sustina cauza. Si nu e de dragul nostru sau de dragul palestinienilor, ci de dragul pacii in zona. Pentru ca dupa ce se termina toata euforia de la ONU, ce se va intampla in urmatoarea zi? Unde ne vom gasi?
- Israel este o democratie la fel ca Romania. Sistemul politic israelian este dinamic si plin de viata la fel ca sistemul politic din Romania. La fel si cu rpesa din Israel, este la fel de activa ca cea din Romania. Asa ca vom auzi voci diferite care se intreaba ce sa facem sau ce sa nu facem. Dar, in acest moment, nimci nu s-a decis. Vom astepta si vom vedea dupa intalnirea ONU ce pasi vom decide sa urmam.
-
Palestinienii vorbesc de Curtea Internationala de Justitie, dar aceasta este doar o tactica. Ei vor sa se refugieze intr-un alt status si sa nu se mai intoarca la masa negocierilor pentru pace.
Dan Ben EliezerIsrael face lucruri frumaose pentru lume si suntem un jucator puternic in Orientul Mijlociu. Noi credem in procesuld e pace. Incercam sa stam fata in fata si sa discutam si sa gasim o solutie. Sa primim recunoasterea Palestinei in primul rand pentru un stat Israel evreiesc care convietuieste alaturi de statul palestinian.
- Recunoscand Israel ca un stat evreiesc si declarand ca dupa rezolvarea problemelor centrale, ca atunci se va ajunge la incheierea conflictului si ca nu se vor mai face revendicari, vom stii ca palestinienii sunt sinceri si ca vor o pace sustenabila cu noi si ca nu e vorba doar de o tactica.
- Palestina a incercat sa duc acest conflict in spatiul multilateral si sa delegitimeze Israelul in fata institutiiilor internationale.
- Stiti cati de multi reprezentanti ai ONU sunt saturati de faptul ca in ONU sunt atat de multe rezolutii referitoare la conflictul Israel-Palestina si ca asa un buget asa de mare este alocat acestei probleme in loc sa ne ocupam de chestiunile serioase ale lumii.
- Cineva a zis, ca daca arabii sustin o rezolutie ca pamantul nu e rotund, ci patrat, atunci ar primi votul adunarii generale pentru ca tarile arabe si alte tari care se opun marilor puteri vor sustine o astfel de rezolutie.
- Problema este procesul de pace. Palestinienii vorbesc de Curtea Internationala de Justitie, dar aceasta este doar o tactica. Ei vor sa se refugieze intr-un alt status si sa nu se mai intoarca la masa negocierilor pentru pace.
- Israel isi doreste doua state unul langa celalalt, statul evreisc Israel si Palestina. Acum, in vederea pamanturilor disputate din Cisiordania, sunt cateva comunitati acolo care sunt foarte aproape de Tel Aviv, vorbim de aproape 16 kilometri. Si nu ne permite ca de la 16 kiloemtri sa zboare rachetele Hamas spre Tel Aviv. Trebuie sa vorbim de masurile de securitate pe care sa le luam. Dar in principiu exista un consens pentru o solutie cu doua state. Vor fi si cateva schimburid e zone itnre noul stat palestinian si statul Israel. Primul nostru minsitru a zis ca e dispus sa faca un compromis dureros.
- Referitor la capitala statului Palestina va tine de solutia permanenta pe care vrem sa o gasim. Problema Ierusalimului este una din problemele centrale pe care trebuie sa le rezolvam fata in fata.
- Stim ca 20% din populatia Israelului este una araba. Sunt cetateni cu nationalitate palestiniana si au toate drepturle si se bucura de viata din Israel. Dinc ate stiu le place in Israel si sunt implicati in toate aspectele vietii din Israel. Ei nu au nimic aface cu problema conflictului israelo-palestinian. Cu siguranta statul evreiesc Israel va continua sa-i contina pe cei 20% de arabi.
Israelul si SUA se opun eforturilor palestiniene la ONU
Presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a anuntat saptamana trecuta ca va cere recunoasterea cu drepturi depline a Palestinei la ONU in cadrul Adunarii Generale a Natiunilor Unite de la New York de la finele acestei saptamani. Abbas a spus ca va solicita un vot in aceasta chestiune in cadrul Consiliului de Securitate al ONU.
Atat Israelul, cat si Statele Unite se opun ferm unei astfel de decizii, afirmand ca un stat palestinian poate fi creat doar prin negocieri directe. Administratia de la Washington a anuntat deja ca isi va exprima dreptul de veto in cazul unui posibil vot in Consiliul de Securitate.
Reuters scria recent ca, deoarece negocierile de pace cu Israelul au inghetat din cauza controversei legate de constructia de asezari israeliene pe teritoriul palestinian, acestia din urma au anuntat ca vor cauta recunoasterea statului lor, compus din Fasia Gaza si Cisiordania, cu capitala in Ierusalimul de Est.
Israelul se opune efortului palestinian la ONU, afirmand ca discutiile sunt singurul mod de a rezolva conflictul si de a crea un stat palestinian. Pozitia guvernului de la Ierusalim este sustinuta de Statele Unite.
New York Times preciza in urma cu putin timp ca oficialii de la Washington au lansat un efort diplomatic major pentru a evita o confruntare ce ar putea aparea ca urmare a incercarilor palestinienilor de a obtine recunoasterea ca stat cu dreptuti depline la ONU. Potrivit unor oficiali americani si diplomati straini, Administratia Obama a propus un plan de reluare a negocierilor directe dintre israelieni si palestinieni, pentru a incerca sa-l convinga pe Abbas sa renunte la intentia de a solicita recunoasterea la ONU, in cadrul Adunarii Generale din septembrie.
Washingtonul insa nu beneficiaza de sustinere suficienta pentru a bloca un posibil vot in Adunarea Generala, care sa modifice statutul palestinienilor, de la un stat „observator fara drept de vot” la o „entitate fara drept de vot”. Acest lucru ar permite palestinienilor sa adere la numeroase organizatii din cadrul ONU si sa deschida procese impotriva Israelului la Tribunalul Penal International.
Dezbaterile de politica generala ale sesiunii a 66-a a Adunarii generale a ONU, segmentul de nivel inalt, debuteaza la 21 septembrie si vor dura pana la 27 septembrie.