Sari direct la conținut

Ce stiu salariatii Oltchim despre planul de repornire a combinatului: Toti angajatii vor avea de lucru in doua saptamani, chiar daca finantarea este incerta

HotNews.ro

​Ministerul Economiei promite de mai multe saptamani incoace ca Oltchim isi va reporni activitatea, urmand sa ajunga la o capacitate de funcţionare de 65%. Deocamdata, dupa doua luni de la oprirea totala a activitatii, Oltchim a reusit sa reporneasca productia doar la una dintre sectii (n.red. de electroliza), unde lucreaza circa 100 de oameni de pe platforma si inca 200 de la instalatiile adiacente. Contactat de HotNews, liderul sindical Corneliu Cernev sustine ca li s-a promis ca saptamana viitoare vor reporni inca trei sectii, iar peste doua saptamani alte trei sectii. Intrebat daca stie care sunt solutiile de finantare, Cernev a dat un raspuns evaziv.

„Exista un plan de repornire aprobat de Consiliul de Administratie, cu termene, cu finantare asigurata (…) Finantarea se discuta cu bancile”, a afirmat Cernev. Intrebat „cum ar putea bancile sa asigure finantare, nefiind chiar niste organizatii de caritate”, Cernev a raspuns: „Aveti dreptate, insa ni s-a promis ca resursele financiare sunt asigurate in vederea repornirii”. Ar fi nevoie de circa 45 de milioane de euro, suma greu de obtinut in conditiile in care datoriile depasesc 2,6 miliarde lei.

Despre salariile restante care ar trebui sa fie platite in perioada urmatoare, Cernev sustine ca „se fac eforturi”. Nimic nu e sigur. „Deocamdata, s-au facut niste pasi importanti: s-au asigurat in doua randuri tichete de masa, iar astazi se dau banii de concediu pe luna august”.

Tot la capitolul promisiuni se afla si repornirea a trei sectii saptamana viitoare, ceea ce inseamna ca inca 1.000 de oameni vor avea de lucru. Dupa o alta saptamana, vor fi redeschise alte trei sectii. Pe platforma Oltchim lucreaza 2.482 de oameni, restul pana la 3.200 avand activitate platforma petrochimica de la Pitesti.

Promisiunile autoritatilor intarzie sa se concretizeze chiar si in privinta platii unor ajutoare de urgenta.Guvernul a adoptat in sedinta de marti o hotarare care prevede ca plata ajutoarelor de urgenta pentru sprijinirea materiala a familiilor salariatilor de la combinat se va face intr-o singura transa, si aceata abia in luna decembrie, si nu in doua transe, asa cum se stabilise initial. „Aceasta Hotarare a fost luata deoarece nu a fost suficient timp pentru realizarea tuturor procedurilor administrative de deschidere a creditelor bugetare aferente primei transe a ajutorului de urgenta aprobat”, arata un comunicat de presa postat pe site-ul Guvernului. Guvernul aprobase, la inceputul lunii octombrie, o hotarare privind acordarea de ajutoare de urgenta pentru 522 de salariati ai combinatului Oltchim. Fiecare urma sa primeasca 1.400 de lei, in doua transe.

Autoritatile promit in continuare: „Pana in 15 noiembrie angajatii isi pot primi banii, in functie de mersul economic al combinatului”, a declarat Rodin Traicu, secretar de stat in ministerul Economiei. Restantele din luna august.

De asemenea, Comisia Europeana ar putea fi notificata la sfarsitul saptamanii, in vederea acordarii unui imprumut de 20 de milioane de euro catre Oltchim, mai spune Rodin Traicu. Trebuie precizat ca potrivit procedurilor, avizul Comisiei Europene ar putea fi transmis in minim o luna din momentul notificarii oficiale.

Combinatul din Ramnicu Valcea a fost inchis pe 23 august din cauza datoriilor de circa 800 de milioane de euro in ultimii patru ani.

Incercarea statului de a privatiza compania a esuat. Dan Diaconescu, castigatorul licitatiei nu dat suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat sa o plateasca.

Guvernul a promis ca va organiza o noua privatizare la primavara. Pana atunci, executivul a cerut Comisiei Europene avizul pentru ca la Oltchim sa fie acordat un imprumut.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro