Sari direct la conținut

Ce vor UE si SUA cu parteneriatul transatlantic? Comisar european: Ne-am putea dubla influenta asupra pietelor din Rusia, China, Brazilia

HotNews.ro
Mapamond, Foto: http://cormorant.wikispaces.com
Mapamond, Foto: http://cormorant.wikispaces.com

Tari ca Rusia, China, Brazilia sau India au standarde de piata mult mai reduse decat ale Uniunii Europene si Statelor Unite ale Americii, iar viitorul Parteneriat transatlantic de liber schimb UE-SUA ar putea probabil sa modeleze standardele acestor tari, considera comisarul european pentru comert, Karel de Gucht.

„Probabil cea mai importanta valoare a unui acord va fi in relatia noastra cu restul lumii. De ce? Pentru ca UE si SUA sunt cele mai mari piete si cei mai influenti reglementatori. Orice abordare comuna va dubla influenta aceasta. Si va putea modela reglementarile din intraga lume, inclusiv din tari ca Brazilia, India, China si Rusia, unde astazi standardele sunt in general mult mai joase decat in SUA si UE. Aceasta ar aduce un beneficiu urias Europei – din moment ce noi suntem cel mai mare exportator si importator si gazda si sursa de investitii straine”, a argumentat belgianul, intr-un discurs tinut la Dusseldorf, in 22 ianuarie.

  • Nu vom lasa bancile sa speculeze cu economiile oamenilor

Comisarul european pentru comert a subliniat ca prin viitorul acord transatlantic pentru comert si investitii, negociat intre SUA si UE, Uniunea Europeana nu va permite bancilor sa faca speculatii financiare cu economiile deponentilor.

„Daca – in urma negocierilor – UE va cobori standardele de protectie a cetatenilor privind alimentele sau mediul, daca vom abandona politica noastra asupra hranei din organisme modificate genetic sau asupra carnii cu hormoni, daca vom avea o abordare lejera asupra reglementarilor financiare si vom da bancilor mana libera sa speculeze cu economiile oamenilor, aceasta va fi, intr-adevar, inacceptabil”, a dar asigurari Karel de Gucht.

  • Negocierile, puse pe „pause” doar la capitolul litigii stat-companii

Comisarul de Gucht a anuntat recent ca, din luna martie, timp de 3 luni, va scoate in dezbatere publica un document privind negocierile cu SUA pe partea de litigii state-companii – „investor-to-state dispute settlement” (ISDS), un subiect sensibil al capitolului dedicat investitiilor din cadrul viitorului parteneriat transatlantic pentru comert si investitii.

In context, miercuri, la Dusseldorf, comisarul european a precizat ca doar partea de ISDS va fi intrerupta din negocierea cu SUA, pana la incheierea consultarii publice europene, insa restul capitolelor din acord vor fi negociate mai departe.

„Acum am vazut o serie de titluri sustinand fie ca negocierile TTIP, fie cel putin o parte din negocieri vor fi suspendate. Nu este corect. Procesul de negociere continua la putere maxima, cu urmatoarea runda de discutii in luna martie. Vom apasa butonul de pauza doar pe ISDS”, a afirmat Karel De Gucht.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro