CE vrea sa finanteze un registru gestionat de ONU pentru transparenta litigiilor state-companii
Comisia Europeana intentioneaza sa ofere 100.000 de euro Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) pentru a crea o baza de date privind litigiile state-companii (ISDS) care sa poata fi accesata de publicul larg, a informat marti executivul comunitar.
Baza de date va permite publicului sa acceseze „documentele si deciziile in litigiile dintre state si companii”, potrivit Comisiei Europene, in conditiile in care chestiunea ISDS (investor-state dispute settlement) a fost suspendata din negocierile curente dintre Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii pentru viitorul Parteneriat Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP).
Crearea acestei baze de date face parte din noile reguli de transparenta ale ONU privind ISDS.
Aceste reguli, care au fost adoptate in iulie 2013 de catre Comisia Natiunilor Unite pentru Comert International (UNCITRAL), au devenit operationale in prezent.
Noile reguli de transparenta UNCITRAL pot fi aplicate in orice litigiu ISDS, atat in cadrul acordurilor de investitii existente – 3.000 la nivel global, dintre care 1.400 implicand state UE – cat si in viitoarele acorduri de investitii.
In procesul de consultari publice privind negocierile cu SUA, pentru viitorul acord transatlantic de liber schimb, Comisia Europeana a facut publice o serie de propuneri preliminare ale partii europene privind ISDS.
Potrivit propunerilor CE, companiile americane si europene vor putea sa-si rezolve litigiile cu tarile UE sau cu SUA la curti de arbitraj speciale, ocolind instantele de judecata, insa in aceste cazuri documentele lor supuse litigiului vor fi facute publice.
Citeste si: