Sari direct la conținut

Cea mai veche pictură din lume, descoperită în Indonezia. Cel puțin 50.000 de ani

HotNews.ro
Un porc roșu de mari dimensiuni înconjurat de trei figuri umane: scena a fost pictată în urmă cu peste 51.000 de ani pe peretele unei peșteri din Indonezia, fiind cea mai veche operă de artă figurativă din lume, potrivit unui studiu publicat în Nature și citat de AFP.
Cea mai veche pictură din lume, descoperită în Indonezia. Cel puțin 50.000 de ani
Cea mai veche pictură din lume Foto: AFP / AFP / Profimedia

Deși modest în aparență, desenul „spune în mod clar o poveste care constituie cea mai veche dovadă narativă cunoscută”, cu mult înaintea picturilor rupestre de la Lascaux și Chauvet din Franța, a explicat în cadrul unei conferințe de presă arheologul Adam Brumm, unul dintre autorii studiului publicat miercuri în Nature.

Recordul anterior era deținut de o scenă de vânătoare identificată de aceeași echipă de cercetători în 2019, într-o peșteră indoneziană, a cărei vechime a fost estimată atunci la aproape 44.000 de ani.

Ar putea rescrie înțelegerea noastră asupra creativității lui Homo sapiens

Ultima descoperire, într-o peșteră apropiată din Maros-Pangkep, pe insula Sulawesi, marchează „prima dată când depășim bariera de 50.000 de ani”, a declarat pentru AFP arheologul Maxime Aubert, de la Universitatea australiană Griffith și coautor al studiului.

Faptul că primii reprezentanți ai speciei noastre au fost capabili să spună o poveste atât de „sofisticată” prin artă ar putea rescrie înțelegerea noastră asupra evoluției cognitive a lui Homo sapiens, a adăugat el.

Pentru datarea lucrării, cercetătorii au folosit o nouă metodă care utilizează lasere și software pentru a genera o „hartă” a probelor de rocă.

Această tehnică de ablație cu laser este mai precisă, mai ușoară, mai rapidă și mai ieftină și necesită probe de rocă mult mai mici decât metoda anterioară”, explică Maxime Aubert.

„Aceasta nu ne permite să datam direct vopseaua, ci mai degrabă diferitele straturi de minerale care s-au aglomerat pe ea de-a lungul timpului. Cercetătorii au reușit să acceseze stratul cel mai apropiat de vopsea și să determine astfel vârsta sa minimă”, a explicat el..

Echipa a testat mai întâi noua tehnică pe deținătorul recordului anterior. Ei au determinat că scena de vânătoare avea de fapt cel puțin 48 000 de ani, adică cu 4 000 de ani mai mult decât metoda de datare din 2019.

Echipa a testat apoi metoda laser pe o pictură nedatată, reperată pentru prima dată în peștera de pe insula Sulawesi în 2017. Verdictul: este veche de cel puțin 51.200 de ani.

Descrierea unei acțiuni

Pictura, în stare proastă, înfățișează trei figuri în jurul unui porc sălbatic.

Este dificil de înțeles semnificația acestor imagini roșii, dar ele descriu o acțiune, la fel ca enigmatica scenă din Lascaux (veche de 21.000 de ani) care înfățișează un om cu cap de pasăre doborât de un bizon.

Maxime Aubert emite ipoteza că lucrarea a fost probabil realizată de primele grupuri de oameni care au traversat Asia de Sud-Est înainte de a ajunge în Australia, în urmă cu aproximativ 65.000 de ani. „Este probabil doar o chestiune de timp până când vom găsi mostre mai vechi”, spune arheologul.

Primele imagini produse de mâna omului cunoscute până în prezent sunt linii și modele simple în ocru, descoperite în Africa de Sud și datând de acum 100.000 de ani.

Există apoi un „decalaj enorm” între această artă timpurie și picturile rupestre indoneziene descoperite 50.000 de ani mai târziu, notează Maxime Aubert.

Înainte de aceste descoperiri din Indonezia, primele narațiuni ar fi apărut în Europa de Vest, în special odată cu descoperirea în Germania a sculpturii din fildeș a unui om cu cap de leu, veche de 40 000 de ani.

Data estimată a artei rupestre indoneziene este „destul de uimitoare”, deoarece este mult mai veche decât ceea ce a fost descoperit în alte părți, inclusiv în Europa, a comentat Chris Stringer, antropolog la Muzeul de Istorie Naturală din Londra, care nu a fost implicat în studiu.

Concluziile studiului Nature par solide, dar, în opinia sa, trebuie să fie confirmate de o datare mai aprofundată.

INTERVIURILE HotNews.ro