CEC si fondurile publice
Unicul actionar al CEC este ministerul de finante.
Ca marime, este a treia banca din Romania dupa BCR si BRD-Societe Generale.
Privatizarea CEC a figurat multi ani in recomandarile adresate Romaniei de Comisia Europeana si FMI.
In 2002 a fost conceput un program de restructurare pe trei ani in vederea privatizarii, dar abia in aprilie anul acesta guvernul a stabilit mai detaliat cum se va desfasura privatizarea.
CEC-ul are un statutul special pe piata bancara din Romania.
Cel mai important avantaj in comparatie cu celelalte banci este ca statul garanteaza in proportie de 100% depozitele facute la CEC, in timp ce depozitele la bancile comerciale sunt garantate numai in limita sumei de 3000 de euro, adica aproximativ 130 de milioane de lei.
Cu alte cuvinte, depozitele la CEC pot fi acoperite la nevoie de la bugetul de stat.
Scandalul FNI
Aceasta prevedere a stat la baza implicarii CEC in scandalul FNI, izbucnit in anul 2000.
Seful de atunci al CEC, Camenco Petrovici a semnat un contract prin care CEC devenise garantul afacerii FNI, miza fiind practic garantia statului.
In 2003, Curtea Suprema de Justitie a dat dreptate unui grup de 400 de pagubiti FNI, considerand valabila garantia CEC, astfel incat cei 400 au primit dreptul la despagubiri de la bugetul de stat in valoare de 49 de miliarde de lei.
Avantajul CEC
Legatura privilegiata si deseori controversata intre CEC si fondurile publice a fost pusa in lumina si de disputa izbucnita in martie anul acesta in jurul unei ordonante de urgenta a guvernului.
CEC era autorizat sa imprumute 6500 de miliarde de lei ministerelor pentru construirea de locuinte ANL si sali de sport.
Bancile comerciale s-au considerat nedreptatite, Consiliul Concurentei a recomandat modificarea deciziei, iar guvernatorul Bancii Nationale Mugur Isarescu a atras atentia ca imprumuturile preconizate de guvern, foarte mari, incalcau normele de prudenta bancara.
Planuri de privatizare
A fost momentul in care Banca Nationala si-a exprimat deschis sprijinul pentru privatizarea CEC.
Mugur Isarescu a spus ca CEC a ajuns sa detina in jur de 7% din economiile populatiei, de la 90% la inceputul anilor 90.
Guvernatorul BNR declara ca CEC-ul a pierdut din reputatie, a trecut prin tot felul de experimente, care mai de care mai curioase, este neinformatizat si suprapopulat.