Sari direct la conținut

CEDO: Dreptul la viata, incalcat de Romania pentru prima data in cazul unui bolnav incurabil

HotNews.ro

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a dat castig de cauza unui bihorean al carui tata a decedat in 2006 de cancer la rinichi, pentru care autoritatile romane nu i-au furnizat gratuit medicamentele specifice, CEDO constatand incalcarea dreptului la viata prin refuzul la asistenta medicala, relateaza Mediafax.

Concret, in 10 aprilie, Curtea Europeana de la Strasbourg a constatat ca autoritatile romane in cazul lui Stefan Panaitescu (decedat in decembrie 2006) i-au incalcat dreptul la viata, prevazut de articolul 2 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

Aceasta este prima decizie in care judecatorii CEDO statueaza faptul ca lipsa asistentei medicale incalca dreptul la viata, intrucat statele care au ratificat Conventia Europeana sunt obligate sa ia toate masurile pentru protejarea cetatenilor lor, au declarat pentru Mediafax surse oficiale.

Romania in acest caz este condamnata pentru faptul ca un pacient bolnav de cancer nu a beneficiat de medicamente specifice tratamentului, desi bolnavul obtinuse in instanta obligarea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, prin Ministerul Finantelor, sa-i deconteze dreptul la tratament.

Pe de alta parte, hotararea judecatoreasca irevocabila obtinuta de pacient nu a fost executata (Ministerul Justitiei fiind responsabil cu acest demers, n.r.), iar Stefan Panaitescu a decedat cu mai bine de cinci ani inainte pana ca CEDO sa se pronunte in cazul sau.

Instantele romane au stabilit, in 2002, ca familia lui Stefan Panaitescu a fost persecutata din motive etnice, intre 1940 si 1945, astfel ca avea acces prioritar gratuit la asistenta medicala si medicamente.

Bihoreanul Stefan Panaitescu, nascut in 1944 la Alesd, a reclamat faptul ca nu a avut acces la medicamente pentru tratarea cancerului ce i-a fost descoperit. Dupa moartea sa, in decembrie 2006, fiul reclamantului, Alexandru Panaitescu, a continuat actiunea.

Stefan Panaitescu, in aprilie 2005, a fost diagnosticat cu cancer. In mai 2005, el a fost supus unei operatii, intr-un spital public, fiindu-i extirpata o tumora la nivelul rinichiului.

Constatand ca i-au fost administrate vitamine si ser fiziologic si nu un tratament specific pentru cancer, Panaitescu s-a adresat Institutului de Oncologie din Cluj Napoca, care i-a recomandat un tratament pe care a inceput sa-l urmeze din iulie 2005, insa pe cheltuiala proprie.

Fiindu-i imposibil sa-si finanteze tratamentul, Panaitescu a cerut de mai multe ori fondului de asigurari de a-i oferi gratuit medicamentele de care avea nevoie, apeland si la alte surse, insa in zadar.

In plus, Panaitescu a informat Curtea Europeana ca incapacitatea sa de a-si finanta tratamentul, a determinat deplasarea sa la Hamburg, unde a fost supus unor studii clinice cu medicamente noi, la fiecare doua luni.

In noiembrie 2005, Panaitescu a actionat in instanta autoritatile de sanatate romane, pentru a i se rambursa cheltuielile, judecatorii dandu-i castig de cauza. In aprilie 2006, Panaitescu a obtinut o hotarare irevocabila, autoritatile sanitare incercand fara succes sa se opuna acestei decizii.

Curtea Europeana de la Strasbourg a statuat, prin decizia din 10 aprilie 2012, in cazul Panaitescu versus Romania, ca statele au obligatia nu numai sa se abtina de la a provoca moartea unei persoane prin masuri iregulare, dar, de asemenea, sa ia masuri pentru a proteja vietile celor aflate sub jurisdictia lor.

„Se observa ca, in conformitate cu legislatia relevanta, domnul Stefan Panaitescu a avut dreptul prioritar la asistenta medicala si medicamente gratuite. Acest drept a fost recunoscut persoanei printr-o hotarare interna din 2002. Aceasta a fost confirmata de o alta decizie emisa in decembrie 2005, prin care s-a dispus ca Guvernul sa-i ofere persoanei tratamentul de cancer prescris si sa ii ramburseze cheltuielile angajate in a obtine medicamentele de care avea nevoie”, noteaza judecatorii CEDO.

Curtea Europeana consemneaza ca reluarea proceselor in instanta pentru recuperarea dreptului stabilit deja a coincis cu deteriorarea sanatatii pacientului, care s-a accentuat atunci cand nu a mai fost in masura sa-si finanteze tratamentul si care a dus la moartea sa, in decembrie 2006.

Dreptul reclamantului de a obtine un tratament medical gratuit a fost in mod constant contestat de catre autoritatile din domeniul sanatatii, pentru motive, in esenta, birocratice, a stabilit CEDO.

Judecatorii europeni au decis ca Guvernul Romaniei sa-i plateasca despagubiri de 20.000 de euro lui Alexandru Panaitescu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro