Cele 3 taxe pentru companiile mari și bănci care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2024
Printre multe alte creșteri de taxe și introducerea unora noi (L296/2023), Guvernul Ciolacu a introdus și unele în ceea ce privește companiile mari și băncile. Ulterior, prin Ordonanța Trenuleț, le-a îndulcit puțin prin formula de calcul, iar un nou ordin al Ministerului Finanțelor ce urmează a fi publicat în Monitorul oficial va face același lucru pentru cele din petrol și gaze.
Companiile mari vor avea un impozit de 1% pe cifra de afaceri, dacă cel pe profit este „prea mic”
Companiile mari (cu cifra de afaceri de peste 50 milioane euro) vor plăti un impozit de 1% pe cifra de afaceri dacă cel pe profit (de 16%) este mai mic.
Practic se introduce o formulă din care se scad diverse lucruri, precum investițiile, ori accizele.
Sunt exceptate companiile care desfășoară exclusiv activități de distribuție/furnizare/transport de energie electrică și gaze naturale și care sunt reglementați/licențiați de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei.
Băncile vor plăti un impozit suplimentar de 2% pe cifra de afaceri
În cazul băncilor se introduce un impozit suplimentar (pe lângă cel pe profit) de:
- 2%, pentru perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2025 inclusiv;
- 1%, începând cu data de 1 ianuarie 2026.
Impozit suplimentar pentru companiile din sectoarele petrol și gaze naturale
Se introduce un impozit suplimentar de 0,5% și pentru companiile de petrol și gaze cu o cifră de afaceri de peste 50 milioane euro.
Practic, pe lângă impozitul pe profit să se aplice și acest nou impozit.
Un ordin al Ministerului Finanțelor (publicat joi în Monitorul oficial) a venit cu o excepție în privința formulei de calcul pentru ca anumite companii să nu o simtă atât de puternic.
Acest nou act normativ a fost realizat după discuțiile cu Black Sea Oil & Gas, Federația Patronală Petrol și Gaze și Lukoil.