Sari direct la conținut

Cele mai multe crime sunt comise în weekend, noaptea, iar cele mai afectate victime sunt în zodia leu. Profilul ucigașului român dintr-o analiză oficială a Ministerului Public

HotNews.ro
Scena crimei, Foto: pexels.com
Scena crimei, Foto: pexels.com

Cele mai multe crime au loc în România în weekend, noaptea, pe stradă, în mediul rural, marea majoritate a ucigașilor fiind bărbați, fără ocupație și cu un nivel redus de educație, care-și motivează faptele comise din ură și răzbunare, relevă datele unei analize publicate recent de Ministerul Public, pentru perioada 2011-2015. Potrivit acesteia, victimele sunt în majoritate tot bărbați, cele mai multe în zodia Leu.

În perioada 2011-2015, au avut loc circa 2.529 de crime, acestea formând obiectul a tot atâtea rechizitorii prin care au fost sesizate instanţele de judecată. În total, un număr de 2.717 victime au suferit agresiuni din partea a 3.117 criminali. Analiza, realizată pe baza datelor transmise de parchetele naţionale, arată că Bucureştiul este fruntaş la numărul inculpaților trimiși în judecată, fiind urmat în topul județelor cu cea mai mare rată la omucideri de Bacău, Alba, Galați, Constanța, Călărași, Iași, Vaslui, Maramureș, Sibiu.

„În perioada analizată, doar 164 de femei au săvârșit crime, diferența colosală (de 2.953) aparținând bărbaților”, se arată în analiza Ministerului Public.

Pe ani, situaţia inculpaţilor şi a victimelor înregistrate este următoarea:

2011: 573 de inculpaţi, 486 de victime, cele mai multe crime fiind în Galaţi şi Vaslui, câte 34.

2012: 711 inculpaţi; 630 de victime, cele mai multe crime fiind la Bacău – 53 şi Iaşi – 47.

2013: 701 inculpaţi; 603 de victime, cele mai multe crime fiind în Bacău – 53 şi Iaşi – 46.

2014:614 inculpaţi; 530 de victime. Cele mai multe crime în Bacău – 40 şi Iaşi – 41.

2015: 518 inculpaţi; 468 de victime. Cele mai multe crime fiind în Bacău – 50 şi Galaţi – 42.

Cele mai multe crime au loc în mediul rural. Diferenţa dintre urban şi rural fiind de câteva sute de crime. De exemplu, dacă în 2015 în mediul urban au fost 102 crime, în mediul rural s-au înregistrat 365 de crime.

Strada, locuinţa comună şi locuinţa victimei sunt principalele locuri unde au loc agresiunile mortale.

În privinţa perioadei din săptămână când au loc crimele, analiza arată că acestea au loc în weekend, iar explicaţia este că atunci se consumă excesiv alcool.

Cei mai mulţi dintre criminalii înregistraţi în perioada analizată sunt persoane fără ocupație – 1.328.

De asemenea, cei mai mulţi dintre criminali au un nivel de şcolarizare scăzut: au terminat fie patru clase, fie opt clase, fie sunt de-a dreptul analfabeţi.

Un număr mare de criminali (329) au afecțiuni psihice sau neurologice, printre care retard mental uşor, tulburare de tip antisocial, tulburare psihotică acută.

Ca o premieră, Ministerul Public a analizat şi zodiile în care se află criminalii, iar concluzia este că nu există diferenţe în această privinţă. Crimele se împart relativ egal, indiferent de perioada anului în care s-a născut criminalul.

La fel, analiza aduce aminte că, în privinţa victimelor, între zodiile din care provin acestea există diferențe minore. Însă, autorii studiului precizează că „Cele mai afectate victime se situează în zodia Leului”.

În privinţa zonelor geografice în care au loc crimele, autorii spun că „fenomenul criminal nu este specific unei anumite regiuni, regăsindu-se cu aceeași intensitate atât în Moldova, cât și în Dobrogea sau Maramureș”.

Analiza a fost realizată de Gheorghe Ivan, procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție şi de Mihaiela Maxim, procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

CITEŞTE Aici Studiu Criminologic privind Infracţiunile deomor(simplu şi calificat) şi de lotivituri sau vătămări cauzatoare de moarte ce au fpcut obiectul trimiterilor în judecată în perioada anilor 2011-2015

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro