Cele mai puternice state ale lumii. Prezența Rusiei și Chinei crește semnificativ. Poziția României în clasament
Ce face o țară să fie puternică: o armată puternică, o economie solidă, un grad înalt de digitalizare sau de inovare? Niciuna în mod singular, ci câte puțin din fiecare, susțin spaniolii de la Elcano Royal Institute, care calculează un indice agregat ce include mai mulți parametri- puterea economică, cea militară dar și „soft presence”, care cuprinde dezvoltarea culturală, turistică, sportivă sau pe cea științifică.
Potrivit raportului elaborat în 2024, Statele Unite și China continuă să conducă topul celor mai puternice țări din lume, după ce în urmă cu câțiva ani Regatul Unit al Marii Britanii fusese o perioadă ocupantul celui de-al doilea loc.
România ocupă locul 50, în urcare cu o poziție față de ediția anterioară, arată datele Raportului.
Țările aflate în pozițiile de vârf ale clasamentului global al prezenței își mențin sau întăresc pozițiile. Statele Unite ale Americii se află în fruntea listei cu o valoare a indicelui prezenței globale de 3.122 de puncte. China, aflată pe al doilea loc, e încă departe ca punctaj: 1.941 puncte. Apoi vin Germania (879 puncte), UK (834) Japonia (802) și Rusia (724 puncte).
Prezența globală a Rusiei, Chinei și Indiei a crescut semnificativ. Cea a SUA și a marilor țări europene a scăzut
Cea mai recentă ediție a Elcano Global Presence Index arată o accelerare a re-globalizării după un recul intervenit în timpul pandemiei de COVID-19, recul la care au contribuit tensiunile economice globale și războiul din Ucraina.
Spre deosebire de anii precedenți, globalizarea post-pandemică a căpătat un caracter mai dur, cu un accent mai mare pe dimensiunea militară, în timp ce dimensiunea soft power a scăzut. Comparativ cu anul precedent, prezența globală a Rusiei, Chinei și Indiei a crescut semnificativ, în timp ce cea a SUA și a marilor țări europene a scăzut.
În ultimii ani, valoarea adăugată de prezența globală a țărilor din așa-numitul Sud Global a crescut, în timp ce cea a țărilor din Nordul Global a stagnat sau chiar a scăzut. În ciuda acestei creșteri, decalajul dintre cele două grupări rămâne considerabil, comparabil cu cel de la mijlocul anilor 1990.
Este important de menționat că, cu datele avute în vedere pentru această ediție, redresarea turismului internațional nu este încă reflectată, limitând semnificativ creșterea dimensiunii soft. Cu toate acestea, între 2022 și 2023, toate țările au înregistrat o creștere a numărului de turiști primiți, cu excepția Chinei, Ucrainei și Camerunului, deși cifrele sunt încă sub nivelurile pre-pandemie.
În primele 20 de poziții din clasamentul global al prezenței din 2023 există trei schimbări semnificative în comparație cu anul precedent.
Rusia este acum țara cu cele mai multe trupe dislocate în afara granițelor sale
„În primul rând, Rusia urcă cu o poziție, ajungând pe locul al șaselea, depășind Franța; în al doilea rând, India câștigă două poziții, în timp ce Coreea de Sud și Italia scad o poziție. De asemenea, atât Arabia Saudită, cât și Emiratele Arabe Unite avansează cu două și, respectiv, o poziție, lăsând Singapore să scadă cu două poziții.
În termeni absoluți, Rusia este țara care își crește cel mai mult prezența globală față de 2022, datorită creșterii semnificative a prezenței sale militare cu numărul de trupe dislocate în Ucraina – Rusia este acum țara cu cele mai multe trupe dislocate în afara granițelor sale–.
A doua cea mai mare creștere a prezenței în ultimul an este în China, deși amploarea este considerabil mai mică decât în anii precedenți. Și țările exportatoare de energie își sporesc prezența semnificativ, dat fiind contextul inflaționist actual.
Dintre țările europene, lăsând deoparte Norvegia, Spania este țara europeană cu cea mai mare creștere a prezenței globale, urmată de Țările de Jos și Polonia. În schimb, SUA au înregistrat cea mai mare scădere a prezenței comparativ cu 2022, urmate, deși la o distanță mult mai mare, de Japonia, Germania, Marea Britanie și Franța.