Sari direct la conținut

Cele mai relevante lucrări ale lui Paul Klee

HotNews.ro
Cele mai relevante lucrări ale lui Paul Klee
PAUL KLEE, „Ad Parnassum” - FOTO: Album - Fine Art Images / Album / Profimedia

Paul Klee a experimentat, timp de câteva decenii, diverse medii, stiluri și forme, considerat fiind unul dintre cei mai îndrăzneți artiști ai secolului XX.

Artistul elvețian a fost muzician, în copilărie, apoi s-a dedicat artei în semn de protest față de tatăl său, profesor de muzică. Educația și experiența acumulate i-au permis să se exprime unic, să treacă fpră effort de la un stil la altul, de la un domeniu la altul. A studiat artele la München și a fost, la maturitate, unul dintre cei mai influenți profesori Bauhaus.

„Arta nu reproduce realitatea, ci o face vizibilă”, era crezul lui.

Paul Klee, născut în apropiere de Berna, în 18 decembrie 1879, și decedat la Locarno, în 29 iunie 1940, a ezitat mult timp între pictură, scris și muzică. După ce a studiat artele vizuale la München, a petrecut o bună perioadă de timp în Italia și a vizitat Parisul de două ori, în 1905 și 1912. Klee s-a căsătorit cu pianista germană Lily Stumpf, în 1906, și au avut un fiu, Felix Paul, născut anul următor.

Afectat de mai multe mișcări artistice, München a rămas orașul său până la război. Acolo i-a cunoscut pe Wassily Kandinsky și pe membrii grupului expresionist „Călărețul Albastru/ Blue Rider/ Der Blaue Reiter”, artiști interesați, printre altele, de arta populară și desenele pentru copii.

Klee s-a plasat mereu într-o lume intermediară: între figurație și abstracție, între pictură și muzică, între Est și Vest, între practică și teorie.

În 1920, s-a alăturat Bauhaus, școală de arte aplicate fondată la Weimar de arhitectul Walter Gropius. Ulterior, a fost remarcat de suprarealiştii francezi, care l-au văzut ca pe un „pictor mental”, după spusele lui Antonin Artaud.

Citește mai mult pe Curatorial.ro

INTERVIURILE HotNews.ro