Sari direct la conținut

Centrala Iernut rămâne fără constructor / Un contract controversat încă de la început pune bețe în roate unei mari investiții

HotNews.ro
Romgaz, Foto: AGERPRES
Romgaz, Foto: AGERPRES

Compania Romgaz a anunțat miercuri că renunță la prelungirea contractului care viza construirea centralei termoelectrice, pe gaze, de la Iernut. Acest contract, semnat în 2016, a fost controversat încă de la început, în condițiile în care firmele implicate nu prezentau încredere. Contractul de 300 de milioane de euro pentru realizarea centralei electrice pe gaze de la Iernut, de 430 MW, a fost semnat în urmă cu patru ani cu asocierea formată din Duro Felguera şi Romelectro. În cursul anului trecut au apărut neînțelegeri cu constructorii, care voiau mai mulți bani, pe motiv că ar fi crescut costurile.

De altfel, compania spaniolă Duro Felguera a început să aibă și probleme financiare mari. Constructorii nu au mai lucrat și astfel s-a ajuns la întârzieri, fiind prelungit termenul de finalizare de la trimestru la trimestru. Construcția centralei trebuia finalizată în termen de trei ani, conform contractului.

„Întrucât termenul de finalizare a lucrărilor care fac obiectul contractului menţionat mai sus nu a fost respectat, acesta expirând la data de 26 decembrie 2020, ROMGAZ a decis să nu dea curs cererii înaintate de către Asocierea formată din DURO FELGUERA S.A. şi S.C. ROMELECTRO S.A. prin care se solicita prelungirea acestui termen”, a anunțat Romgaz investitorii de pe bursă.

Romgaz susține că va găsi soluţiile necesare finalizării şi punerii în funcţiune a Centralei Termice Iernut şi va informa în continuare piaţa cu privire la această investiţie.

Virgil Popescu, ministrul economiei, energiei și mediului de afaceri, a declarat în luna iunie, într-un interviu pentru HotNews.ro că Duro Felguera are probleme financiare, iar contractul a fost de la început prost făcut. „Iernutul se mișcă foarte greu, pentru că cei care au făcut contractul l-au făcut cu preț fix, cu o companie care acum are dificultăți financiare. Cum au ales acea companie?”, a spus ministrul. Acesta a mai afirmat atunci că în februarie a mai existat o tentativă de renunțare la acești constructori.

HotNews.ro a arătat încă de acum patru ani că este un contract controversat. Încă din momentul semnării contractului, 31 octombrie 2016, au apărut unele semne de întrebare. HotNews.ro a arătat la momentul semnării că Duro Felguera era investigată în Spania într-un caz de corupție, care se întindea până în Venezuela. Romelectro este o companie abonată la contractele mari cu societăți energetice de stat.

Comisia de evaluare a Romgaz a transmis către HotNews.ro, în 2016 după semnarea contractului, că nu a avut cunoștință despre faptul că Duro Felguera este investigată în Spania pentru spalare de bani și dare de mită.

Pentru mai multe amănunte, citește:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro