Sari direct la conținut

Cercetatori americani au creat un muschi artificial ieftin care permite robotilor sa ridice pana la 1.000 de ori greutatea lor / Echipa a fost condusa de Daniela Rus, nascuta la Cluj

HotNews.ro

Pornind de la forta pe care o capata o foaie in origami, o echipa de cercetatori americani condusa de Daniela Rus, care are dubla cetatenie, romano-americana, a creat un muschi artificial care permite robotilor sa ridice o greutate de o mie de ori mai mare decat cea a corpului lor, scrie AFP.

Aceasta descoperire reprezinta un avans mare in domeniul roboticii pentru a inlocui vechea generatie de roboti, cu miscari sacadate si rigide, spune cercetatorii.

„Este ca si cum ai da superputeri acestor roboti”, afirma autorul principal al studiului, Daniela Rus, profesor de inginerie electrica si de informatica la prestigiosul Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Daniela Rus s-a nascut in 1963 la Cluj. Este membru al Academiei americane de inginerie.

Muschii (sau mecanismele de actionare) sunt construiti pe o structura de bobine metalice sau foi de plastic si fiecare costa circa 1 dolar, arata studiul publicat in National Academy of Sciences.

Acesti muschi artificiali „pot genera de circa sase ori mai multa forta pe unitatea de suprafata decat muschii scheletici ai mamiferelor si sunt incredibil de usori”, explica un coautor al studiului, Rob Wood, profesor de stiinte aplicate la Harvard.

Un muschi de 2,6 grame poate astfel ridica un obiect de trei kilograme, „respectiv echivalentul unei rate care ridica o masina”.

Insipiratia din origami vine de la structura in zigzag folosita de unii muschi, care le permite sa se contracte si dilate la comanda, folosind aerul sau apa sub presiune.

Posibile utilizari ale acestei descoperiri sunt legate de habitate spatiale extensibile pe Marte, aparate chirurgicale miniaturizate, exoschelete portabile, vehicule de explorare in ape profunde sau arhitecturi transformabile.

„Mecanismele de actionare artificiale constituie una dintre cele mai mari provocari in orice inginerie”, spune Rob Wood.

„Acum, ca am creat mecanisme de actionare cu proprietati similare muschiului natural, ne putem imagina construirea a aproape oricarui tip de robot pentru orice sarcina”, adauga el.

Studiul a fost finantat de Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) si de Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro