Cercetătorii au descoperit ce zonă a creierului femeilor corespunde clitorisului / Mai mult sex, zonă corespunzătoare mai extinsă în creier
- Redactia Hotnews
Pentru prima dată, cercetătorii au reușit să definească cu precizie locația reprezentării clitorisului în creierul femeilor. Studiul lor, publicat luni în jurnalul științific JNeurosci, arată în continuare că zona creierului activată în timpul stimulării clitorisului este mai extinsă la femeile care fac mai mult sex.
Studiul a fost realizat prin stimularea clitorisului a 20 de femei în timp ce le făceau un RMN al creierului.
O zonă mai mare vă permite să percepeți mai bine senzațiile? Și este dimensiunea acestei zone ceea ce determină mai multe relații sexuale sau actul sexual frecvent o face să crească? Imposibil de spus pentru moment, precizează cercetătorii.
Dar acest lucru ar putea ajuta la dezvoltarea unor tratamente mai bune pentru persoanele care au suferit abuzuri sexuale sau au probleme sexuale.
„Modul în care organele genitale feminine sunt reprezentate în cortexul somatosenzorial uman este complet insuficient studiat”, a declarat pentru AFP Christine Heim, profesor de psihologie medicală la Spitalul Universitar Charité din Berlin, și co-autor al studiului.
„Și această lipsă de cunoștințe a împiedicat cercetările atât asupra comportamentelor sexuale standard, dar și asupra stărilor patologice”, a adăugat ea.
Harta corpului
Când o parte a corpului este afectată, activitatea neuronală este declanșată în cortexul somatosenzorial. Fiecare parte a corpului corespunde unei zone diferite a creierului, formând un fel de hartă corporală.
Dar până acum, locația precisă dedicată organelor genitale feminine rămâne subiect de dezbatere.
Pentru testare, au fost selectate 20 de femei sănătoase cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani.
Pentru stimulare, deasupra lenjeriei, la nivelul clitorisului, a fost aplicat un mic obiect rotund special conceput pentru ocazie: datorită jeturilor de aer, o mică membrană a început să vibreze ușor.
Abordarea a fost menită să fie „cât mai confortabilă” pentru participanți, spune John-Dylan Haynes, coautor al studiului.
Au fost executați opt stimuli ai clitorisului, a câte 10 secunde fiecare, intercalate cu 10 secunde de repaus – precum și opt stimuli pe dosul mâinii drepte pentru comparație.
Concluzie: atât pentru femei, cât și pentru bărbați, reprezentarea organelor genitale este bine situată lângă cea a șoldului.
Cu toate acestea, locația exactă variază în această zonă pentru fiecare femeie.
Plasticitate
Cercetătorii au investigat apoi dacă această zonă prezenta caracteristici diferite în funcție de activitatea sexuală.
Cele 20 de femei au fost întrebate despre frecvența actului sexual în ultimul an, precum și de la începutul vieții lor sexuale.
Apoi, pentru fiecare dintre ele, cercetătorii au determinat cele zece puncte cele mai activate ale creierului în timpul stimulării și au măsurat zona obținută.
„Am găsit o legătură între grosimea zonei genitale și frecvența actului sexual”, mai ales în ultimele 12 luni, explică Christine Heim. „Cu cât mai multe relații sexuale, cu atât zona este mai mare”.
Plasticitatea creierului este binecunoscută: părți ale creierului se dezvoltă pe măsură ce se folosește o funcție.
Dar o legătură de cauzalitate nu a putut fi stabilită direct aici pentru moment.
Lucrările anterioare, efectuate pe animale, au arătat totuși că stimularea organelor genitale ale șobolanilor și șoarecilor a condus efectiv la o extindere a zonei creierului corespunzătoare acestor organe.
De asemenea, studiul nu a determinat dacă o zonă mai mare a dus la o percepție mai bună.
Dar Christine Heim, într-un studiu publicat în 2013, a arătat că persoanele care au suferit violențe sexuale traumatice au o zonă genitală redusă.
„Am emis ipoteza, la momentul respectiv, că acesta ar putea fi răspunsul creierului pentru a limita efectul dăunător al abuzului”, a explicat ea, adăugând că ar fi necesare mai multe studii pentru a verifica ipoteza.
În viitor, scopul este de a dezvolta modalități de a ajuta pacienții.