Cercetatorii au dezvoltat bateria care se dizolva in contact cu caldura sau cu lichidele
Cercetatorii de la Universitatea Iowa au creat o baterie care se autodistruge in contact cu caldura sau cu lichidele. Aceasta baterie are 2.5 volti si poate tine un calculator in functiune timp de 15 minute, potrivit BBC.
Aceasta baterie ar putea fi folosita pentru dispozitivele de monitorizare a mediului sau pentru a pastra secretele militare.
Inginerul mecanic Reza Montazami de la Universitatea Iowa a declarat ca aceasta a fost, practic, prima baterie tranzitorie.
In timp ce acest acumulator nu a putut fi folosit in organismele umane, deoarece contine litiu, cercetatorii au descoperit modul in care ele s-ar putea dizolva inofensiv in interiorul corpului uman si cum ar putea fi prevenita durerea procesului de eliminare al acestia, in decursul a cativa ani.
Profesorul Montazami a dezvoltat bateria de tip litiu-ion cu o echipa de cercetatori, iar acestia au publicat rezultatele in „Journal of Polymer Science”.
Bateria are 5 mm lungime, 1 mm grosime si latimea este de 6 mm, iar in ceea ce priveste componentele sale, structura si reactiile electrochimice sunt similare cu bateriile din comert.
- Modul de functionare
Ea contine un anod, un catod si un separator de electrolit in doua straturi de polimer pe baza de alcool polivinilic.
Atunci cand bateria este scapata in apa, carcasa de polimer se umfla, iar electrozii se rup, determinand-o sa se dizolve. Cu toate acestea, ea contine nanoparticule care nu se degradeaza, ceea ce inseamna ca nu se dizolva in totalitate. Procestul de descompunere dureaza in jur de 30 de minute.
„Spre deosebire de electronicele conventionale, care sunt proiectate sa reziste pentru perioade indelungate de timp, un atribut cheie si unic al electronicelor tranzitorii este de a opera intr-o perioada de obicei scurta si bine definita. De preferat, sa se auto-distruga rapid si complet si sa dispara atunci cand efemeritatea este declansata”, precizeaza lucrarea stiintifica.
Dizolvarea bateriilor ar juca un rol important in disparitia deseurilor survenite din cauza electrocasnicelor scoase din uz.
De asemenea, cercetatorii de la Universitatea din Illinois si Urbana-Champaign lucreaza la placile cu circuite electrice care se dizolva in apa