Sari direct la conținut

Cercetătorul care a descoperit varianta Deltacron a coronavirusului spune că n-a greșit / Controversa legată de noua variantă a coronavirusului

HotNews.ro
Testare ADN, Foto: airforcemedicine.af.mil
Testare ADN, Foto: airforcemedicine.af.mil

Un cercetător cipriot și-a apărat afirmațiile potrivit cărora a descoperit o nouă variantă a coronavirusului care combină trăsături ale variantelor Delta și Omicron, relatează Bloomberg.

Alți oameni de știință au speculat că descoperirea lui Leonidas Kostrikis ar fi de fapt rezultatul unei contaminări ce a avut loc în laborator.

Însă acesta a declarat pentru jurnaliștii de la Bloomberg că varianta pe care a identificat-o „arată o presiune evoluționistă asupra unei tulpini ancestrale care a dezvoltat aceste mutații” și că nu este vorba de un singur eveniment de recombinare.

„Infecțiozitatea Deltacron este mai ridicată în rândul pacienților spitalizați cu COVID-19 decât printre cei care nu au fost internați, așadar acest lucru exclude ipoteza contaminării”, spune Kostrikis, profesor la Universitatea Ciprului și directorul Laboratorului de Biotehnologie și Virusologie Moleculară.

Controversele legate de descoperirea variantei Deltacrom

Acesta explică de asemenea că mostrele au fost procesate în proceduri de secvențiere multiple ce au fost făcute în mai multe țări și că cel puțin o secvențiere realizată în Israel, ale cărei rezultate au fost urcate într-o bază de date internațională, prezintă caracteristicile genetice a variantei Deltacrom.

„Aceste descoperiri infirmă afirmațiile nefondate că Deltacron este rezultatul unei erori tehnice”, spune Kostrikis.

Variantele Delta și Omicron prezintă mutații ale proteinei spike care influențează abilitatea lor de a pătrunde în celulele umane, Omicron devenind mai infecțioasă ca urmare a dezvoltării acestor mutații.

Formele recombinate ale virusurilor pot apărea atunci când circulă mai multe variante ale unui patogen, explică Nick Loman, profesor de genetică la Universitatea Birmingham.

El spune însă că, deși o formă recombinată a variantelor Delta și Omicron n-ar reprezenta o surpriză totală, descoperirea făcută în Cipru este cel mai probabil un „artefact tehnic” care a apărut în procesul de secvențiere genetică.

Michael Hadjipantela, ministrul sănătății din Cipru, a declarat la sfârșitul săptămânii trecute că noua variantă nu este una care să provoace îngrijorări, anunțând că o conferință de presă privind subiectul va fi organizată în cursul acestei săptămâni.

Până acum, Kostrikis şi echipa sa afirmă că au descoperit 25 de cazuri de pacienți infectați cu varianta Deltacron. Este încă devreme de afirmat dacă există mai multe cazuri cu această tulpină sau ce impact ar putea avea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro