Sari direct la conținut

Cererile de azil în UE au crescut cu aproape 30% în prima jumătate a anului / Germania a primit cele mai multe solicitări

HotNews.ro
Tabără de refugiați în Grecia, Foto: Nicolas Economou/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia
Tabără de refugiați în Grecia, Foto: Nicolas Economou/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cererile de azil înregistrate în țările Uniunii Europene, Norvegia și Elveția în prima jumătate a anului 2023 au crescut cu 28% față de aceeași perioadă a anului trecut, a anunțat marți Agenția UE pentru Azil, potrivit AFP.

Aproximativ 519.000 de cereri de azil au fost depuse în aceste 29 de țări între ianuarie și sfârșitul lunii iunie, a precizat agenția, estimând că, „pe baza tendințelor actuale, numărul solicitărilor ar putea depăși un milion până la sfârșitul anului”.

Sirienii, afganii, venezuelenii, turcii și columbienii sunt principalii solicitanți, reprezentând 44% din cereri.

Germania a primit cele mai multe cereri: 30% din total, aproape de două ori mai multe decât Spania (17%) și Franța (16%).

Agenția subliniază că, din cauza acestei creșteri, multe țări europene „sunt sub presiune pentru a procesa cererile” și că numărul de cazuri care așteaptă o decizie a crescut cu 34% față de 2022. Aproximativ 41% dintre cererile în primă instanță au primit un răspuns pozitiv.

În plus, aproximativ 4 milioane de ucraineni care fug de invazia rusă beneficiază în prezent de protecție temporară în UE.

Cererile din prima jumătate a anului sunt la cel mai ridicat nivel pentru această perioadă după 2015-2016.

În 2015-2016, în momentul afluxului de refugiați în Europa cauzat în special de războiul din Siria, numărul cererilor de azil a ajuns la 1,3 milioane (în 2015) și la 1,2 milioane (în 2016). În 2022, cifra a fost de 994.945.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro