Sari direct la conținut

CEZ: Constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda ar putea fi intarziata 

HotNews.ro

Compania CEZ Romania se asteapta ca demararea proiectului pentru reactoarele 3 si 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavoda sa fie intarziata cu aproximativ un an. Pe de alta parte, CEZ a achizitionat in Dobrogea un proiect eolian evaluat la 100 milioane euro.

„Deocamdata nu am fost invitati sa continuam negocierile pentru constructia reactoarelor 3 si 4”, a declarat directorul de dezvoltare al CEZ Romania, Doru Voicu, citat de NewsIn. Acesta a precizat ca se estimeaza o intarziere a proiectului de la Cernavoda cu aproape un an. De asemenea, reprezentantul CEZ Romania a declarat ca societatea mai asteapta si raspunsul Termoelectrica in privinta parteneriatului pentru construirea termocentralelor de la Galati si Borzesti.

La sfarsitul lunii iunie, Guvernul a decis ca Nuclearelectrica sa detina minimum 51% din capitalul social al companiei de proiect care va construi reactoarele 3 si 4 ale Centralei Nuclearelectrice de la Cernavoda, costul total al proiectului fiind estimat la patru miliarde de euro. Premierul Tariceanu a declarat ca, in urma deciziei Executivului, participarea Nuclearelectrica trebuie sa se ridice la minim doua miliarde de euro.

Surse guvernamentale declarasera pentru NewsIn ca, daca Executivul aproba Hotararea privind cresterea participatiei statului roman la societatea de proiect care va construi reactoarele 3 si 4 ale Centralei de la Cernavoda, discutiile cu cei sase investitori vor fi reluate in noile conditii. Discutiile cu investitorii sunt legate de noile cote de participare ale acestora si de modificarile aduse Acordului investitorilor, intrucat este posibil ca cei sase investitori sa nu accepte o serie de prevederi din Acord.

Procesul de negociere cu cei sase investitori – ArcelorMittal, CEZ, Electrabel, Enel, Iberdrola, si RWE Power – a inceput in decembrie 2007.

Societatea de proiect care urmeaza sa fie constituita va finaliza, va pune in functiune si va exploata unitatile 3 si 4 ale centralei. Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda vor folosi tehnologie de tip Candu 6. Costurile pentru constructia unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda vor depasi estimarile initiale – circa 2,2 miliarde de euro – intrucat nu au fost incluse si costurile de finantare, cresterea preturilor la materiale (in special pretul otelului) si nici manopera din ultima perioada, declara in luna martie directorul general al Nuclearelectrica, Teodor Chirica.

Pe de alta parte, grupul ceh CEZ, actionarul majoritar al fostei Electrica Oltenia, a achizitionat proiectul de turbine eoliene de 350 MW dezvoltat de fondul polonez de investitii Continental Wind Partners (CWP) si asteapta aprobarea Consiliului de Supraveghere al grupului ceh. Contractul cu CEZ urmeaza sa fie semnat la inceputul lunii august, valoarea tranzactiei depasind 100 de milioane de euro, potrivit unor surse din piata, citate de Ziarul Financiar.

Proiectul de centrale eoliene de 350 MW vandut de CWP este situat in Dobrogea, in localitatea Fantanele, si poate fi extins la 600 MW. Cehii vor investi circa 780 de milioane de euro in dezvoltarea proiectului, avand in vedere ca instalarea unui MW atrage costuri de 1,3 milioane de euro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro