Chevron despre protestele anti-gaze de sist: Nu foram in orase sau zone locuite. Respectam dreptul la opinie si libertatile individuale
- Redactia Hotnews
Reprezentantii Chevron, compania care are patru acorduri pentru explorarea zacamintelor de gaze de sist in Romania, spune despre protestele de saptamana trecuta de la Barlad ca „respecta dreptul la opinie si libertatile individuale” si anunta ca nu are nici o intentie „sa foreze in orase sau zone locuite, in apropiere de obiective turistice sau culturale, arii protejate prin legislatia in vigoare”. Chevron spune ca, in actuala faza de explorare a zacamintelor, „volumul maxim de apa utilizat pentru o sonda de explorare va fi mai mic decat cantitatea de apa folosita pentru un bazin de inot”.
„Activitatile Chevron se desfasoara in conformitate cu legislatia si cadrul de reglementare din Romania, Uniunea Europeana, si cu cele mai riguroase standarde practicate in industria petroliera. Conlucram cu autoritatile romane pentru a obtine aprobarile necesare derularii operatiunilor in perimetrele concesionate”, se mai arata intr-un raspuns furnizat de Chevron in urma unei solicitari HotNews.ro de a-si preciza pozitia in legatura cu protestele de la Barlad.
Reamintim ca peste 7.000 de cetateni au protestat la Barlad pe 27 martie impotriva exploatarii gazelor de sist. Marsul, organizat de Grupul de Initiativa al Societatii Civile (GISC) Barlad, a adunat reprezentanti ai unor parohii din Barlad si din imprejurimi, activisti de mediu, reprezentanti ai galeriei FC Vaslui, dar si cetateni care sunt impotriva exploatarii gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice de catre compania americana Chevron.
Comunicatul Chevron:
“Activitatile Chevron se desfasoara in conformitate cu legislatia si cadrul de reglementare din Romania, Uniunea Europeana, si cu cele mai riguroase standarde practicate in industria petroliera. Conlucram cu autoritatile romane pentru a obtine aprobarile necesare derularii operatiunilor in perimetrele concesionate. Chevron nu are nicio intentie sa foreze in orase sau zone locuite, in apropiere de obiective turistice sau culturale, arii protejate prin legislatia in vigoare.
Chevron respecta dreptul la opinie si libertatile individuale. Ne asumam angajamentul de a coopera indeaproape cu comunitatile si autoritatile locale, pentru a raspunde preocuparilor privind dezvoltarea productiei gazelor naturale in Romania. Chevron intelege deplin faptul ca anumite comunitati manifesta preocupari referitoare la dezvoltarea gazelor naturale din argile; compania va continua sa dea curs acestor intrebari, prin consultari frecvente cu toti cei interesati si prin asigurarea unui cadru de dialog constructiv si onest.
Recunoastem importanta informarii opiniei publice asupra tehnologiilor utilizate in faza de prospectare, tehnologii care sunt folosite pe scara larga in industria de petrol si gaze. Publicul larg va beneficia de informarea si comunicarea corecta a datelor stiintifice privind tehnologiile care ar putea fi utilizate, daca, la finalul procesului de prospectare, in Romania ar urma sa fie extrase si produse gaze naturale din argile. Tehnologiile folosite pentru explorarea si productia gazelor din argile au fost utilizate pe scara larga in intreaga lume, inclusiv in Romania. Dezvoltarea si productia de gaze naturale din formatiuni de argila are o istorie care a demonstrat ca aceste operatiuni pot fi dezvoltate de o maniera sigura si responsabila pentru mediul inconjurator.
Chevron este decis sa creeze locuri de munca pentru romani, sa genereze venituri la bugetul naţional, sa protejeze mediul inconjurator si sa contribuie activ la viata comunitatilor, in mijlocul carora isi desfasoara activitatea”.
Date privind explorarea si dezvoltarea gazelor din argile gazeifere
- Protejarea panzei freatice
In general, sondele sunt construite cu un minim de patru straturi (coloane) de otel, avand o grosime de 10 – 14 milimetri si, respectiv, trei straturi de ciment cu o grosime de 35 – 76 milimetri/ per strat. Aceste straturi multiple de otel si ciment au rolul de a:
· Proteja, consolida si izola formatiunile traversate, impiedicand astfel poluarea apelor de suprafata si subterane, cat si comunicarea intre stratele traversate;
· Impiedica iesirea eventualelor gaze sau alte fluide la suprafata;
· Proteja gura sondei si amplasamentul instalatiei de suprafata;
· Dirija fluidul de foraj tehnologic din sonda la sistemul de suprafata;
· Izola circuitul fluidului de foraj tehnologic de apele se suprafata si subterane si invers;
Se micsoreaza astfel riscul ca fluidul de forare-tehnologic sa patrunda si sa contamineze acviferele subterane, deoarece zacamintele de gaze naturale din argile gazeifere se gasesc la cateva mii de metri adancime sub straturi de roci impermeabile. In plus fata de camasuirea cu multiple straturi de otel si ciment a sondei si a izolarii naturale de profunzime, cele mai bune practici din industria petroliera impun testari si monitorizari riguroase, pentru a asigura integritatea sondei, de-a lungul intregului ciclu de functionare.
- Monitorizarea calitatii apei
Chevron va testa stratul subteran de apa, din apropierea locului de desfasurare a activitatilor, inainte si dupa efectuarea operatiunilor. Rezultatele vor fi impartasite cu proprietarii terenurilor, dar si cu agentiile de mediu si apa. Sondele noastre sunt proiectate si construite astfel incat sa asigure protectia panzelor freatice de-alungul intregului ciclu de viata al unei sonde.
- Sursele de apa
Chevron are o politica transparenta in ceea ce priveste utilizarea apei. In timpul fazei de explorare, cantitatile nu sunt semnificative. In etapa actuala de explorare, volumul maxim de apa utilizat pentru o sonda de explorare va fi mai mic decat cantitatea de apa folosita pentru un bazin de inot. Cantitatea de apa va fi achizitionata de la un distributor de apa autorizat si in conformitate cu avizul Agentiei de Ape din zona.
- Permisele privind utilizarea apei
In etapa actuala a proiectului, Chevron are planificat sa foreze doar sonde de prospectare. Permisele privind utilizarea apei vor fi eliberate de autoritatile romane abilitate, in baza reglementarilor care solicita ca utilizarea apei sa nu genereze un impact semnificativ asupra sursei de apa.
- Aditivi chimici din lichidul de fracturare si impactul asupra panzei freatice
Fracturarea hidraulica este un procedeu tehnologic utilizat inca din anii patruzeci ai secolului trecut; de la acel moment si pana in prezent, nu s-a putut demonstra o conexiune intre aceasta tehnologie si contaminarea apei. Fracturarea hidraulica este o tehnologie sigura, care se supune tuturor reglementarilor in materie si se efectueaza in conformitate cu standardele de protectie a mediului. Compozitia lichidului de fracturare este: 99.5% apa si nisip. Restul de 0.5% din fluid reprezinta aditivi care au rolul sa reduca frictiunea, sa mentina vascozitatea apei pentru a transporta nisipul, sa impiedice dezvoltarea de bacterii si sa previna coroziunea conductei prin care trece lichidul. Numeroase substante reprezinta acelasi tip de ingrediente ca cele regasite in produsele de gospodarie folosite in baie (sapun, substante de menaj, dezinfectanti), in bucatarie (in compozitia plasticelor) sau chiar in produsele cosmetice (ruj, demachiant).
- Publicarea aditivilor
Chevron sustine publicarea aditivilor folositi in procedeul de fracturare hidraulica si va face cunoscute aceste informatii la momentul finalizarii procesului de planificare a constructiei sondei. Compozitia respectiva va depinde de o serie de factori precum caracteristicile chimice ale apei utilizate, proprietatile straturilor geologice care sunt forate, adancimea si presiunea. In Statele Unite ale Americii, companiile de petrol si gaze au decis in mod voluntar sa faca publici aditivii utilizati in aceste procese tehnologice, pentru a disipa ingrijorarile privind utilizarea de substante chimice. Chevron va asigura aceeasi transparenta si in Romania.
- Adancimea forajului
Fracturareaea hidraulica este un proces care are loc la o adancime variind intre 3000 si 4000 de metrii sub nivelul panzei freatice. Aceasta adancime ar echivala cu o distanta de douazecisiopt de ori mai mare decat inaltimea Casei Presei Libere sau de o suta de ori mai mare decat Arcul de Triumf din Bucuresti. In Romania, au fost realizate numeroase foraje la o adancime de 3000 – 4000 de metri. In etapa actuala, insa, Chevron va fora doar puturi de prospectare, si nu sonde utilizand procedeul de fracturaree hidraulica.
- Riscurile seismice
Industria de petrol si gaze detine o indelungata experienta de operare in zone care sunt active din punct de vedere seismic. Carcasa de otel a sondei este construita astfel incat sa reziste unor presiuni mai mari decat cele exercitate de straturile de roci dimpreujurul sau. La suprafata, echipamentul este proiectat in conformitate cu standardele de constructie privind riscurile seismice.
- Aglomerarea arterelor rutiere
Pentru a minimaliza aglomerarea traficului rutier, agentiile nationale de reglementare si Chevron vor face o evaluare atenta a locatiilor unde va fi amplasata sonda si a accesului catre cai rutiere. De asemenea, trebuie precizat ca zgomotul masurat in vecinatatea unei sonde nu este mai ridicat decat in proximitatea unei artere rutiere intens traficate. Chevron va pastra o legatura permanenta cu locuitorii din comunitatile unde isi va desfasura activitatea. In cazul in care nivelul de zgomot ar putea fi considerat prea ridicat, va exista optiunea amplasarii de bariere fonice in jurul platformei de foraj, pentru a amortiza zgomotul emis.
- Densitatea populatiei in zonele de operare
In statul Pennsylvania (SUA), unde au fost dezvoltate operatiuni extinse de explorare si exploatare de gaze din argile, populatia are o densitate de 107 locuitori pe kilometru patrat, o cifra apropiata de cea a judetului Vaslui (90 de locuitori pe kilometru patrat). Criteriul determinant pentru selectarea acestui stat a fost o larga formatiune geologica propice dezvoltarii acestei noi resurse. Niciuna din ariile traversate de formatiunea geologica Marcellus – care, pe langa Pennsylvania, se extinde si in portiuni geografice din alte state, precum New York, Virginia si Ohio – este pozitionata intr-o zona de desert. De altfel, Pennsylvania a fost locatia istorica a primei sonde de petrol forate in SUA, in anul 1869. Chevron si alte companii locale si internationale opereaza la cele mai inalte standarde impuse de industria petroliera si pun in practica proceduri foarte stricte, pentru a se asigura ca operatiunile se desfasoara de o maniera sigura si responsabila fata de mediul inconjurator.”