Chiar e nevoie să mergi 10.000 de pași zilnic pentru a rămâne sănătos? Ce arată noile cercetări
În 2022 am făcut o medie de 9.370 de pași pe zi. Știu, pentru că i-am numărat. Sau mai degrabă telefonul meu i-a numărat. Scopul meu zilnic? Zece mii de pași, scrie Scientific American.
Cu toate acestea, conceptul de a face 10.000 de pași pe zi pentru a menține sănătatea nu are rădăcini în știință, ci într-un truc de marketing. În anii 1960, o companie din Japonia a inventat un pedometru timpuriu. Deoarece caracterele japoneze pentru „10.000” arată ca o persoană care merge, compania și-a numit dispozitivul „măsura celor 10.000 de pași”.
„A fost doar o expresie captivantă”, spune I-Min Lee, epidemiolog la Harvard Medical School și Brigham and Women’s Hospital din Boston. A face atât de mulți pași zilnic este o provocare pentru unii, iar pentru alții e ceva obișnuit. „Sigur, dacă faci 10.000 de pași/zi, asta pare un obiectiv bun. Dar nu există cu adevărat nicio bază științifică pentru a confirma”.
Dispozitivele de numărare a pașilor, cum ar fi ceasurile și telefoanele, au fost utilizate pe scară largă abia în ultimele două decenii
Odată ce au început să colecteze date, oamenii de știință au urmărit utilizatorii pe perioade lungi de timp pentru a afla cum afectează numărul de pași mortalitatea, ritmul cardiovascular sau orice altceva. Și până de curând, asta nu s-a întâmplat.
Orientările actuale privind activitatea fizică de la Departamentul de Sănătate și Servicii Umane din SUA, publicate în 2018, se bazează pe date inexacte, mai exact pe ceea ce spun oamenii cu privire la activitatea lor fizică, atunci când sunt întrebați.
Pe baza acelor rapoarte experții au sfârșit prin a recomanda între 150 până la 300 de minute de activitate moderată săptămânală (echivalentul mersului rapid) sau 75 până la 150 de minute de activitate mai consistentă (de exemplu, jogging) în timpul aceeasi perioada. O asemenea activitate se traduce printr-un an și jumătate în plus de viață, indică studiile epidemiologice.Dar nu au existat suficiente dovezi pentru a face o determinare similară cu privire la pași.
Acum încep să apară dovezi despre pași. În 2019, Lee a publicat unul dintre primele studii care investighează în mod specific efectele reale ale îndeplinirii obiectivului de 10.000 de pași. Au urmat alte câteva studii mari. Rezultatul? Mersul e bun, dar beneficiile aduse se reduc la un moment dat. Apogeul beneficiilor depinde de vârsta ta.
Persoanele cu vârsta sub 60 de ani ar trebui într-adevăr să meargă între 8.000 și 10.000 de pași pe zi pentru a obține cele mai bune beneficii în ceea ce privește speranța de viață și sănătatea cardiovasculară. Persoanele în vârstă de peste 60 de ani prezintă cele mai multe beneficii între 6.000 și 8.000 de pași. (Șapte mii până la 9.000 de pași pe zi este aproximativ echivalent cu 150 până la 300 de minute de mers rapid pe săptămână, ținta din ghidurile din 2018.)
Diferența este consumul de energie. „Practic, relaționăm cheltuielile energetice cu rezultatele sănătății”, spune Kraus. Mersul timp de 60 de minute sau alergatul timp de 30 de minute folosesc aceeași cantitate de energie.„Când merg, persoanele în vârstă cheltuiesc mai multă energie.” Drept urmare, au nevoie de mai puțini pași pentru a obține aceleași beneficii.
Adăugarea a câteva mii de pași pe zi poate fi dificilă pentru cineva care nu este capabil fizic să meargă în ritm vioi, spune Amanda Paluch, epidemiolog la Universitatea din Massachusetts Amherst, care a condus două meta-analize care leagă numărul de pași cu riscul de deces și boala cardiovasculara. Ea concluzionează că „oamenii care sunt cel mai puțin activi au cel mai mult de câștigat”.
Numărul total de pași pe care îi faci pare să conteze mai mult decât viteza cu care îi faci. „Întrebarea relevantă pentru mine este, când doi oameni merg aceeași distanță, dar unul mai repede și altul mai încet, au aceștia beneficii diferite?” spune Lee. Raspunsul pana acum este nu.
Studiile mai noi trec dincolo de ratele mortalității pentru a pune întrebări despre modul în care pașii pot contribui la prevenirea diabetului sau pot ajuta la controlul tensiunii arteriale și a greutății. Scopul, la urma urmei, nu este doar de a trăi mai mult, ci de a trăi mai sănătos. Rezultatele complete nu sunt încă obținute, așa că sfatul lui Lee este: „Adaptează-ți pașii în funcție de ceea ce încerci să obții și în funcție de cine ești.”