China a devenit cel mai mare producator de bunuri din lume, dupa 110 ani de suprematie a SUA
China a devenit cel mai mare producator de bunuri din lume, recuperand pozitia pierduta la inceputul secolului al XIX-lea, dupa 110 ani de suprematie a Statelor Unite, potrivit unui studiu publicat de firma americana de consultanta economica IHS Global Insight citat de Mediafax. Estimarile IHS arata ca anul trecut China a generat 19,8% din productia mondiala de bunuri, fata de 19,4% in cazul Statele Unite.
Revenirea Chinei pe prima pozitie marcheaza „incheierea unui ciclu de 500 de ani in istoria economiei”, a afirmat istoricul Robert Allen de la Nuffield College, Oxford.
Totodata, Deborah Wince-Smith, director al Consiliului pentru Competitivitate, organizatie cu sediul la Washington, considera ca Statele Unite ar trebui sa fie ingrijorate de preluarea de catre China a locului detinut de aceasta tara inca din 1895. „Situatia arata nevoia ca Statele Unite sa concureze in viitor nu pe baza productiei de bunuri de consum, dar pe baza inovatiei si noilor tipuri de servicii necesare de industriile productive”, a spus Wince-Smith.
China a ocupat ultima data pozitia de cel mai mare producator de bunuri din lume in 1850, cand statul asiatic se apropia de sfarsitul unei lungi perioade de crestere a populatiei si progres tehnologic. Sustinuta de revolutia industriala, Marea Britanie a devenit pentru aproape 50 de ani primul producator de bunuri la nivel mondial, dupa care hegemonia a fost preluata de SUA pentru 110 ani.
Istoricii considera ca in 1830 China producea aproape 30% din volumul de bunuri la nivel mondial, ajungand la numai 6% in 1900 si jumatate din aceasta cifra in 1990.
Din anii ’90, China a recuperat rapid decalajul fata de SUA, beneficiind de costuri reduse ale fortei de munca, investitii masive ale companiilor straine si cresterea economica rapida.
Datele nu sunt, insa, sumbre pentru economia SUA, noteaza seful diviziei IHS pentru servicii industriale, Mark Killion. „SUA au un avantaj de productivitate imens. Au produs usor mai putin decat China in 2010 dar cu numai 11,5 milioane de muncitori, comparativ cu 100 de milioane de muncitori in China”, a spus el.
Productia mondiala de bunuri a totalizat 10.078 miliarde de dolari anul trecut, se arata in studiul IHS. Comparativ cu 2009, productia a inregistrat o crestere, ajustata dupa inflatie, de 9,7%. Studiul se bazeaza pe date anuntate de autoritatile nationale de statistica.