Sari direct la conținut

China crește vârsta de pensionare pentru prima dată în ultimii 75 de ani. Țara are 300 de milioane de pensionari

HotNews.ro
China crește vârsta de pensionare pentru prima dată în ultimii 75 de ani. Țara are 300 de milioane de pensionari
Oameni la metroul din Beijing. FOTO: Costfoto/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

China va „crește treptat” vârsta de pensionare pentru prima dată din anii 1950, pe măsură ce țara se confruntă cu o populație îmbătrânită și cu un buget de pensii în scădere.

Corpul legislativ de vârf a aprobat vineri propuneri de ridicare a vârstei de pensionare de la 55 la 58 de ani și de la 60 la 63 de ani pentru bărbați.

China are în prezent printre cele mai mici vârste de pensionare din lume.

Schimbarea va interveni de la 1 ianuarie 2025, iar pensionarea înainte de împlinirea vârstei legale nu va fi permisă, a informat agenția de presă de stat Xinhua. Oamenii își puteau prelungi pensionarea cu cel mult trei ani.

Începând cu 2030, angajații vor trebui să contribuie mai mult la sistemul de asigurări sociale pentru a primi pensii. Până în 2039, aceștia ar trebui să aibă 20 de ani de contribuții pentru a-și primi pensiile.

Academia Chineză de Științe Sociale, administrată de stat, a declarat în 2019 că principalul fond de pensii de stat al țării riscă să rămână fără bani până în 2035 – aceasta fiind o estimare făcută înainte de pandemia de Covid-19, care a lovit puternic economia Chinei.

Planul de creștere a vârstei de pensionare și de ajustare a politicii de pensii s-a bazat pe „o evaluare cuprinzătoare a speranței medii de viață, a condițiilor de sănătate, a structurii populației, a nivelului de educație și a ofertei de forță de muncă în China”, scrie Xinhua.

Populația Chinei a scăzut pentru al doilea an consecutiv în 2023, deoarece rata natalității continuă să scadă. Între timp, speranța sa medie de viață a crescut la 78,2 ani, au declarat oficialii la începutul acestui an.

Vârstele de pensionare existente în China sunt mai mici decât cele din mai multe economii majore. Vârsta medie standard de pensionare în 2022 în țările Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a fost de 63,6 ani pentru femei și 64,4 ani pentru bărbați.

Și alte țări au intenționat să crească vârsta de pensionare. Proteste majore au izbucnit în Franța în 2023, ca răspuns la o încercare a guvernului de a crește vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani.

Schimbările apar pe măsură ce conducerea Chinei a devenit din ce în ce mai preocupată de provocările demografice ale țării, unii economiști avertizând că țara va cădea în capcana „îmbătrânirii înainte de a se îmbogăți”.

Populația Chinei s-a micșorat în ultimii doi ani, iar în 2023 a înregistrat cea mai scăzută rată a natalității de la întemeierea Chinei comuniste în 1949, în ciuda unei inversări a „politicii copilului unic” și a eforturilor guvernamentale de a stimula cuplurile tinere să aibă copii.

Bătrânii din China reprezintă acum peste 20% din populație, potrivit unui raport de la începutul acestei luni al Ministerului Afacerilor Civile, care spunea că aproximativ 300 de milioane de chinezi aveau vârsta de 60 de ani și peste la sfârșitul anului trecut.

Demografi citați în presa de stat au spus că, între 2030 și 2035, populația în vârstă va constitui 30% din populația totală. Este probabil să crească la mai mult de 40% din populație până la mijlocul acestui secol, ceea ce face din China o „societate super-bătrână”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro