China: Cresterea a incetinit la 7,7% in primul trimestru, dezvaluind fragilitatea celei de-a doua economii mondiale
China a anuntat luni o incetinire a cresterii economice la 7,7% in cifre anualizate pentru primul trimestru, un rezultat inferior asteptarilor analistilor, care se arata ingrijorati de fragilitatea celei de-a doua economii mondiale, scrie AFP.
Cei mai multi analisti se asteptau la o usoara accelerare a cresterii PIB-ului in China in raport cu precedentul trimestru, valoarea medie a unui panel de 12 experti interogati de AFP fiind de 8%.
In trimestrul IV 2012, cresterea economica se accelerase la 7,9%, dupa sapte trimestre de incetinire, suscitand sperante legate de o relansare durabila a activitatii in a doua economie mondiala, al carei PIB a cunoscut anul trecut, cu 7,8%, cresterea cea mai slaba din ultimii 13 ani.
Raportat la precedentul trimestrul, cresterea Chinei, motor al economiei mondiale, s-a ridicat la 1,6%, fata de 2% in urma cu un an, a precizat Biroul National de Statistici (BNS).
Indicele Bursei din Shanghai pierdea 1,13% la inchiderea de luni, in timp ce Tokyo inchidea in scadere cu 1,55% iar Hong Kong cu 1,43%. Frankfurt si Londra deschideau in scadere, afectate si ele de cifrele proaste ale Chinei.
BNS a invocat „mediul economic complicat si instabil, atat in interiorul tarii cat si la nivel international”.
Liderii chinezi au relaxat de anul trecut politica monetara si conditiile de creditare, incercand sa reorienteze economia, pentru a acorda o importanta mai mare consumului gospodariilor.
In martie, Beijingul a anuntat un obiectiv de crestere de 7,5% pentru 2013, acelasi ca in 2012. In China, obiectivele sunt fixate de obicei de o maniera minimalista si sunt depasite in mod regulat.
„Cresterea din trimestrul IV 2012 si cea din primul trimestru au fost sustinute de o rapida crestere a creditului”, care s-a majorat cu 60%, in cifre anualizate, pe primele trei luni ale anului, explica Ren Xianfang si Alistair Thornton, economisti la IHS Global Insight din Beijing.
Avand in vedere ca aceasta majorare a creditului nu se reflecta adecvat in crestere, analistii „si-au pierdut increderea intr-o relansare viguroasa” a economiei chineze, unde injectia de credite este, potrivit acestor experti, din ce in ce mai putin eficienta de la luna la luna.
„Cifra de crestere este inferioara asteptarilor pietei, ceea ce indica faptul ca relansarea economiei reale nu se bazeaza pe fundamente solide si ramane fragila”, a declarat Wendy Chen, economistla Nomura Securities din Shanghai.
Slabiciunea cresterii „este legata in principal de incetinirea cresterii consumului, penalizat la randul lui de faptul ca noii lideri au reprimat cheltuielile pentru produse de lux ale functionarilor”, crede Lu Ting, economist la Merrill Lynch Bank of America.
Vanzarile cu amanuntul au crescut cu 12,6% in martie si cu 12,4% in primul trimestru, in conditiile in care importurile s-au majorat si ele puternic luna trecuta.
Aceste vanzari crescusera cu 14,3% anul trecut si cu 17,1% in 2011.
Economia chineza continua sa fie puternic sustinuta de investitiile in capital fix, care au crescut cu 20,9% in primul trimestru. Aceste investitii s-au ridicat in primele trei luni ale anului la 5.809 miliarde yuani (716 miliarde euro), respectiv aproape jumatate din PIB, care a atins 11.885 miliarde yuani (1.466 miliarde euro) in aceeasi perioada.
Pe plan extern, politicile monetare ale tarilor bogate au contribuit la dificultatile exportatorilor chinezi, a explicat purtatorul de cuvant al BNS, Sheng Laiyun.
„Relansarea este lenta, in special in anumite tari dezvoltate care au aplicat politici de relaxare cantitativa”, a spus Sheng, care a adaugat ca „acest lucru a creat o presiune si mai puternica pentru ca monedele tarilor in curs de dezvoltare sa se aprecieze si a facut mai dificila majorarea exporturilor”.