China loveste! Dolarul, aurul si bursele raspund
Daca esti trader si iti place sa vinzi mai mult decat sa cumperi, atunci ziua de miercuri a fost exact ceea ce iti doreai: indicii pietei de capital din SUA si dolarul au fost in cadere libera.
O zi care, prin prisma cresterilor inregistrate in sesiunea precedenta, nu anunta mare lucru. Toate pareau sa fie la locul lor: petrolul in crestere, dolarul in scadere, aceleasi probleme pe piata creditelor si investitori in asteptarea declaratiei lui Ben Bernanke in fata comisiilor economice reunite ale Congresului American.
Sa incepem in ordine cronologica ziua de miercuri, 7 noiembrie:
Forex, ora 4am: China face un anunt: are de gand sa diversifice rezerva valutara de 1,43 trilioane de dolari in favoarea valutelor mai puternice. Instant dolarul se prabuseste, EURUSD inregistreaza o crestere de 100 pipsi, ajungand la un nou record: 1,4655.
Pe parcursul zilei, indicele dolarului a scazut pana la 75,07 – cel mai scazut nivel din 1973 – practic anul in care a fost conceput indicele; EURUSD a inregistrat un nou record intra-day la 1,4730, perechea GBPUSD a atins si ea un maxim intra-day la 2,170.
Statele Unite, inainte de deschiderea pietei: General Motors raporteaza o pierdere pe trimestrul 3 de 39 de miliarde de dolari, care se traduce intr-o scadere de 6,11% la 33,95 dolari. Petrolul tocmai ce atinsese cu cateva ore in urma pragul de 98,62 de dolari pe baril. Aurul, la fel, a atins un nou varf, la 855 de dolari pe uncie.
Cresterea petrolului si a aurului sunt, desigur, efectele scaderii abrupte a dolarului.
Toate aceste evenimente au dus in jos contractele futures ale pietei de capital, care indicau la deschiderea pietei o scadere de cel putin 100 de puncte pentru Dow Jones Industrial Average.
Deschiderea pietei: dupa cum indica futures-ul piata a deschis in scadere. Insa, nu atat de abrupt pe cat ne-am fi asteptat. Era nevoie de un catalizator pentru o scadere mai pronuntata si spargerea suporturilor pe indici.
Acest catalizator a venit, din sectorul – nu e greu de ghicit – financiar: procuroul general al statului New York, Andrew Cuomo, a acuzat compania Washington Mutual ca a facut presiuni asupra expertilor imobiliari de a-si mari artificial evaluarile.
Tot in vizorul procurorului general se mai afla companiile Fannie Mae si Freddie Mac, intrucat ele au preluat ipoteci de la Washington Mutual si alte banci.
O acuzatie destul de grava facuta de Procurorul General! Dar, pentru a nu fi doar o singura stire negativa pe ziua de miercuri pentru sectorul financiar, mai adaug aici si raportul Royal Bank of Scotland, care a sugerat ca pierderile cauzate de criza de pe piata creditelor ar putea ajunge la 250 de miliarde de dolari.
Punctul culminant si incheierea sedintei de tranzactionare: la asemenea anunturi… restul a mers de la sine: S&P 500 sparge suportul de la 1490, terminand sedinta de tranzactionare in minimul zilei, la 1,475 puncte, adica o scadere de 2,94%. Dow Jones Industrial Average a atins un minim la 13,285 puncte, terminand sesiunea la 13,300, adica o scadere de 361 de puncte, -2,64%.
Sectorul financiar, din nou a fost victima ordinelor “sell”, inregistrand o scadere de 5,1%.
Concluzie: Este cineva mirat de aceste scaderi? Eu personal nu sunt, mai ales ca le asteptam de luni. Semne de slabiciune au aparut odata cu vanzarea ce a avut loc imediat dupa sedinta Fed de acum o saptamana si dupa reactia bearish in urma unui raport despre noile locuri de munca, ce a venit dublu fata de asteptari.
Intrebarea care se pune acum, odata cu aceste breakout-uri la suport, este: pana unde si cat va mai dura scaderea?