Cinci documentare recente din Romania se vor proiecta la Zilele filmului romanesc la Madrid
La Madrid se află în plină desfășurare a IV-a ediţie a Zilelor Filmului Românesc. Filmele Moromeții și Sunt o babă comunistă, care au beneficiat de prezența regizorului Stere Gulea, au avut săli arhipline, iar dialogul dintre public și regizor s-a prelungit de fiecare dată mult peste program. Filmele românești de lung metraj de ficțiune continuă seria de proiecții și în ianuarie 2014 în Cine Doré, cinematograful Cinematecii spaniole.
Miercuri 18 decembrie începe partea inedită a ediției din acest an, prezentarea a cinci documentare românești recente, dintre care patru aflate în premieră absolută în Spania: În numele primarului de Anca Hirțe (Premiu pentru Cel mai bun documentar românesc la Astra Film Festival de la Sibiu), Aici… adică acolo, de Laura Căpățâna Juller (despre două fetiţe din Maramureş, Ani şi Sanda, crescute de bunici în absenţa părinţilor aflaţi la muncă în Spania), După tăcere de Vanina Vignal (despre trei generaţii izolate de tăcerea impusă în comunism), Afacerea Tănase de Ionuț Teianu (o mărturie tulburătoare despre spionaj şi despre dizidenţii români Virgil Tănase şi Paul Goma, pe care Ceaușescu hotărâse să-i elimine). Cel de-al cincilea documentar selectat, semnat de Bogdan Ilie Micu, Un gând, un vis, Doyle… şi-un pix, a fost selecţionat în Festivalul D´A din Barcelona din acest an, dar va fi pentru prima dată văzut în Madrid. Documentarul spune, în trei ore, și într-o manieră foarte interesantă formal, povestea adevărată a unei fascinante călătorii de 26 de mii de kilometri cu motocicleta din România în Mongolia. Documentarele vor putea fi văzute în Cineteca, un spațiu nonconformist, dar foarte cunoscut pentru filmele de calitate, aflat în cadrul complexului dedicat artei contemporane Matadero de Madrid.
Zilele Filmului Românesc la Madrid este un eveniment realizat de ICR, Filmoteca Española și Cineteca Madrid în colaborare cu Uniunea Cineaştilor din România (UCIN), Mediapro Entertainment România, Festivalul de Film de Autor din Barcelona – D´A şi cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Societăţii Autorilor Români din Audiovizual (DACIN SARA).