Cind Romania si Austria se bat, apare a treia tara: Irlanda e si ea interesata acum de postul de comisar european pentru agricultura
Odata cu anuntul actualului comisar european pentru agricultura, Mariann Fischer Boel (Danemarca), potrivit caruia nu mai doreste sa continue pentru inca un mandat, romanul Dacian Ciolos si austriacul Wilhelm Molterer pareau singurii candidati pentru a ocupa postul lasat liber de catre politiciana daneza.
Iata insa ca Irlanda si-a anuntat astazi interesul pentru postul de comisar european. Europarlamentara Mairead McGuinness (membra a principalului partid de opozitie in Irlanda, Fine Gael) a declarat ca “Irlanda trebuie sa inceapa imediat sa faca lobby pentru numirea unui politican irlandez in fruntea portofoliului european al agriculturii”.
Si Asociatia Fermierilor Irlandezi (o organizatie puternica ce numere peste 85.000 de ferme) a indemnat Guvernul de la Dublin sa faca presiuni si lobby pentru ca viitorul portofoliu european al agriculturii sa revina Irlandei, tara care primeste subventii importante de la Uniunea Europeana pentru agricultura.
Sansele Irlandei de a obtine ceea ce vrea depinde si de modul in care priveste Barroso – pesimist sau mai optimist – rezultatul referendumului asupra Tratatului de la Lisabona. Exista in acest moment ingrijorare la Bruxelles, chiar daca sondajele indica faptul ca tabara care va vota da are toate sansele sa fie castigatoare, iar Tratatul sa fie ratificat.
Totusi, cei din institutiile europene nu prea mai dau crezare sondajelor si privesc cu ingrijorare spre campania celor care ii indeamna pe irlandezi sa voteze impotriva tratatului. Iar criza economica din Irlanda, colapsul din ultimele 12 luni, a facut ca popularitatea guvernului sa se prabuseasca si ideea promovata de oponentii Tratatului – potrivit careia daca cei de la guvernare sunt vinovati de criza, cine garanteaza ca avantajele care decurg din Tratat si pe care le promoveaza guvernantii sunt reale – castiga teren.
Asa ca este foarte posibil ca autoritatile irlandeze sa negocieze dur portofoliul, mai ales ca au nevoie de argumente puternice in fata propriului electorat. Iar Barroso are tot interesul sa fie flexibil.