Sari direct la conținut

Cine a primit mandate de 4 ani la Transelectrica: Un profesor de sport, membri de partid sau finul unui politician influent

HotNews.ro
Electricitate, Foto: HotNews / Claudia Pirvoiu
Electricitate, Foto: HotNews / Claudia Pirvoiu

​Acționarii Transelectrica au aprobat miercuri lista cu cei șapte membri ai Consiliului de Supraveghere de la Transelectrica – operatorul național de transport al energiei electrice. Cei șapte au primit mandate de 4 ani, până la 29 februarie 2028, și vor primi o remunerație lunară de 28.223 lei brut/lună, adică 16.500 lei net. Acționarul majoritar al Transelectrica, cu o participație de 58,68%, este Secretariatul General al Guvernului (SGG), al cărui șef este liberalul Mircea Abrudan.

Teodor Atanasiu – încă patru ani funcție la stat

Costin Mihai Păun (inginer) este Vice al Asociației Profesionale – Centrul Roman al Energiei (CRE) si a fost membru în Consiliul de Administratie la Electrica Distribuție Muntenia Nord. Deține din aprilie 2022 funcția de membru provizoriu în Consiliul de Supraveghere al Transelectrica.

Teodor Atanasiu (inginer) este liberal din generația veche, fost președinte al PNL Alba. Între perioada 2004-2006 a fost ministru al apărării, în perioada 2006-2008 a a fost președinte al Autorității pentru Valorificarea Activelor Statului, între 2008 și 2016 a fost deputat, iar din 2017 până în 2020 a fost membru în Consiliul de Reglementare al ANRE. Din martie 2023 a tot ocupat provizoriu funcția de membru în Consiliul de Supraveghere al Transelectrica.

Promovat de PSD pe funcții la stat

Alexandru Cristian Vasilescu (inginer) este secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului. Potrivit CV-ului, din 2013 și până în decembrie 2021 când a ajuns la SGG, Vasilescu a fost consilier de parlamentar sau de ministru. Potrivit informațiilor PRESShub, este promovat de PSD și ar fi finul lui Marian Neacșu, politician PSD influent, mai ales pe zona de energie.

Luminița Zezeanu (economist) a fost numită în august 2023 secretar de stat la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. A fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale și Fondurilor Europene, în perioada ianuarie-iulie 2017, când ministru era Rovana Plumb.

Cătălin Andrei Dascăl (jurist) este președinte Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență din România UNPIR București. Este fondator și Avocat Partener – ”Dascăl Ciotea și Asociații SPARL”. A fost președinte al Consiliului de Supraveghere al Transelectrica.

Un profesor de sport la Transelectrica

Dumitru Virgil Orlandea (profesor de sport) și-a trecut în CV că a absolvit Facultatea de Educație fizică și sport din Cluj-Napoca. Ulterior a obținut diplome de master de la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Facultatea de Științe Economice și Academia de Poliție „Alexandru I. Cuza” București. În perioada septembrie 2010 – februarie 2012 a fost consilier personal al fostului ministru al economiei Ion Ariton. În trecut a fost membru UNPR, fostul partid al lui Gabriel Oprea, apoi membru PNG, partid al lui Gigi Becali, potrivit Lumeapolitică.ro. CV-ul său arată că a trecut prin mai multe consilii de administrație la companii precum Electrica, Hidroelectrica sau Oil Terminal.

Rareș Stelian Rusu (jurist) este vicepreședintele Agenției Naționale a Funcționarilor Publici din anul 2021. În 2016 a fost candidat la Camera Deputaților din partea PMP, însă acum este susținut politic de către PNL Cluj, potrivit stiridecluj.ro. A fost director Transelectrica în perioada 2008-2013 și a deținut trei mandate de consilier județean din partea PNL.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro