Sari direct la conținut

„Cine este alături de profesori să ridice mâna sus”. Tudor Chirilă, câteva motive pentru susținerea cadrelor didactice

HotNews.ro
Tudor Chirilă, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Tudor Chirilă, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Tudor Chirilă enumeră câteva motive în sprijinul profesorilor, aflați în a treia săptămână de grevă, artistul spunând că nu pot fi cerute performanțe unor oameni plătiți mizerabil.

Chirilă mai spune că a fi profesor acum în România este „doar o opțiune de fugă pentru cei care nu găsesc altă variantă profesională”, iar majorările salariale ar putea fi o „premiză de decență” pentru reformarea sistemului de învățământ.

Mesajul postat pe Facebook de Tudor Chirilă:

  • „Cine este alături de profesori să ridice mâna sus. Motivele pentru care ai putea fi alături de ei ar fi (doar câteva):
  • Sigur în viața ta de părinte ai întâlnit măcar un profesor care ți-a ajutat/format copilul sau de care copilul tău a fost mulțumit și la orele căruia mergea cu plăcere. Poate că el e acum în stradă.
  • Nu poți cere performanță de la niște oameni plătiți mizerabil. Nu e realist să ai această așteptare. Dar când argumentul proastei salarizări n-ar mai exista, atunci poți pune presiune și solicita un act educațional modern.
  • Cum poți să crezi că un salariu mizerabil va atrage în sistem oameni competenți? În momentul de față profesor în România (cu aceste salarii și disfuncțiile din sistem) e doar o opțiune de fugă pentru cei care nu găsesc altă variantă profesională. Demnitatea instituției profesorului trebuie recâștigată.
  • Aș mai adăuga că doar mărirea salarială nu va reforma sistemul. Dar va crea o premiză de decență. Pe de altă parte dacă nu se va reforma felul în care ajungi profesor în România, dacă învățământul nu va fi cu adevărat reformat de o manieră în care sistemul să devină eficient și să livreze educație, vom rămâne blocați în dezastrul actual.
  • Rămân la părerea că finanțarea și depolitizarea educației sunt cele mai importante prime măsuri asupra căreia țara asta aflată cu un picior în groapă ar trebui să cadă de acord”.

Tudor Chirilă amintește că a inițiat o petiție pentru depolitizarea educației, care a strâns peste o sută de mii de semnături, dar pe care „nimeni nu a băgat-o în seamă”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro