Cine este compania ABEE, care promite o investiție de 1,4 miliarde euro la Galați. Are „peste 20 de angajați” și a fost înființată în 2019
La Galați va fi construită o mega-uzină de 1,4 miliarde euro pentru baterii destinate mașinilor electrice, iar investiția este una deosebită din mai multe motive. Pe site-ul companiei belgiene ABEE scrie că numărul de angajați este „de peste 20”, iar zona aleasă, Galați, nu prea a atras investiții mari. În plus, compania nu are încă sit-uri care produc baterii.
Dacă această giga-uzină chiar se va face, va fi cea mai mare investiție de la zero în sectorul auto de la noi. Ungaria este țara din regiune care a atras cele mai mari investiții pentru mașini electrice. ABEE este prescurtarea de la Avesta Battery & Energy Engineering.
Anunțul privind investiția a fost făcut marți, în prezența premierului belgian, iar presa belgiană, prin publicația L’Echo, scrie că mega-uzina de la Galați va ajunge să aibă 1.800-2.000 de angajați. Dacă fabrica va deveni într-adevăr realitate, producția nu va începe mai repede de anul 2026. O știre despre investiție a fost publicată și de agenția Reuters.
Interesant este că dacă în general, investițiile mari sunt anunțate de multinaționale care deja au zeci de mii de angajați și venituri anuale de miliarde, de data asta vorbim despre ceea ce presa belgiană denumește ca fiind un „startup”, o companie mică ce NU are încă producție, ci doar cercetare.
Presa belgiană scrie că ABEE va finanța investiția cu ajutorul unor bănci internaționale și cu ajutorul unor fonduri de la guvernul român (ajutoare de stat).
ABEE a fost înființată în 2019 de un profesor pe nume Noshin Omar și avea, până la anunțul de acum legat de România, promise două sit-uri, în Belgia și Macedonia de Nord. Pe site la capitolul angajați scrie că sunt peste 20 (20+) care fac cercetare pe toate aspectele legate de bateriile mașinilor electrice, de la durata de viață, până la reciclare.
La înființare, ABEE era o societate de consiliere în domeniul ingineriei și avea cinci angajați.
La capitolul „proiecte în dezvoltare” este trecută valoarea de „25+”, iar la „producție unități/an” scrie 10.000.
Presa belgiană se întreabă dacă prin anunțul legat de mega-investișia din România nu va fi „sabotată” o investiție într-o uzină din Belgia, investiție anunțată în 2022 pentru orașul Seneffe-Manage. Această uzină ar trebui să fie funcțională în 2025 și să aibă undeva între 300 și 500 de angajați.
În martie, ABEE anunța și o investiție de 40 milioane euro într-un mic sit de producție în regiunea Kicevo din Macedonia de Nord.