Sari direct la conținut

„Cine o să ne culeagă măslinele?” O țară europeană se plânge că are nevoie de lucrători, în timp ce liderii UE discută strategia privind migrația

HotNews.ro
„Cine o să ne culeagă măslinele?” O țară europeană se plânge că are nevoie de lucrători, în timp ce liderii UE discută strategia privind migrația
Măsline recoltate, în satul Spata, din zona Atenei, Grecia, 7 noiembrie 2023. Sursa foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Premierul elen Kyriakos Mitsotakis pune la îndoială sugestiile conform cărora Uniunea Europeană ar putea procesa cererile de azil în afara blocului comunitar și avertizează că Grecia are nevoie de fapt de muncitori migranți pentru culegerea măslinelor, scrie Politico.

„Permiteți-mi să fiu atent aici. Acesta este un acord bilateral”, a declarat Mitsotakis pentru Financial Times joi, referindu-se la acordul Romei cu Albania de a înființa centre de recepție, în țară care nu face parte din UE, pentru migranții de sex masculin care ajung în Italia călătorind pe mare.

„Nu știu dacă ar putea fi reprodus la nivel european”, a adăugat premierul grec. „De asemenea, trebuie să vedem dacă funcționează cu adevărat. Aceste persoane sunt prelucrate în conformitate cu legislația italiană privind azilul și, indiferent ce se întâmplă cu ele, într-un fel sau altul, vor fi returnate în Italia”, a mai spus Mitsotakis.

„Dacă ar fi să facem acest lucru la nivel european… unde ar merge ei?”, a continuat șeful guvernului de la Atena.

În conformitate cu un acord încheiat în 2023, Tirana a convenit că Roma ar putea trimite până la 36.000 de migranți de sex masculin care au fost opriți în apele internaționale în fiecare an la două centre de procesare a cererilor de azil din nordul Albaniei, unde cererile lor de azil vor fi examinate rapid și vor fi expulzați dacă nu vor avea toate documentele necesare.

Acordul – care urmează unui plan britanic și mai dur, care a fost între timp anulat, de trimitere permanentă a migranților în Rwanda – a primit un sprijin provizoriu din partea președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a declarat că există „lecții” de învățat din acesta.

Alte cincisprezece țări membre ale UE au scris Comisiei solicitându-i să exploreze modele similare, iar Olanda ar fi analizat săptămâna aceasta posibilitatea de a trimite solicitanții de azil respinși în Uganda.

Se așteaptă ca migrația să fie cea mai presantă problemă de pe agenda summitului Consiliului European de joi de la Bruxelles.

Dar, în timp ce combaterea migrației fără documente este crucială pentru liderii europeni, Mitsotakis a insistat că blocul comunitar are, de asemenea, nevoie urgentă de mai mulți lucrători pentru a-și completa forța de muncă îmbătrânită.

„Dacă doriți să construiți un gard mare, aveți nevoie și de o ușă mare”, a spus Mitsotakis. „Cine o să ne culeagă măslinele? Suntem un continent care se micșorează și recunoaștem cu toții că, pentru a ne menține productivitatea, vom avea nevoie de forță de muncă, necalificată sau calificată”, a adăugat premierul elen.

INTERVIURILE HotNews.ro