Cinema Favorit e evaluat la pretul unei garsoniere
Dintre cele peste 20 de cinematografe din Bucuresti, aflate in reteaua RADEF, doar sase mai sint functionale. In provincie, situatia e si mai grava.
Cinematografele de stat sint pe cale de disparitie. Cele mai multe sali din Capitala sint inchiriate unor agenti comerciali si functioneaza pe post de circiumi si cazinouri. Foarte rare sint cazurile in care salile inchiriate au pastrat obiectul de activitate initial.
Florile cu care nu se face primavara sint cinematograful Cotroceni, prima sala de cinema deparazitata si pe deplin transformata dupa ’90, si cinematograful Luceafarul, complet reamenajat si rebranduit de chiriasii de la MediaPro. Cele mai multe cinematografe sint insa pur si simplu inchise si lasate parca cu buna stiinta sa se degradeze.
Gica Popescu, in carti pentru Favorit
Cinematograful Favorit din Drumul Taberei, de pilda, cea mai mare sala de cinema din Bucuresti, sta inchis de mai bine de doi ani. Alaturi e un mall elegant, iar discrepanta dintre cladirea cenusie aflata in proprietatea statului si sclipiciul capitalist este extrem de mare. Nimeni nu stie de ce s-a inchis cinematograful, singurul din acel cartier.
Portarul ne spune ca se asteapta vinzarea lui si ca viitorul proprietar, zice el, se cunoaste deja. Bursa zvonurilor il da ca potential cumparator pe Gica Popescu, ex-fotbalistul vrind sa transforme cinematograful Favorit in sala de fitness.
In buricul tirgului, pe Bulevardul Elisabeta, sint nu mai putin de sase cinematografe: Bulevard, Bucuresti, Capitol, Festival, Lumina si Corso.
Patru dintre ele sint inchise, unul este numai bun de vizionat in el filme de groaza, in pretul biletului intrind mirosurile pestilentiale si sobolanii ce umbla in voie printre picioarele spectatorilor rataciti, singurul cu adevarat cochet si elegant fiind Corso. Motivul pentru care sint inchise cele mai multe cinematografe de pe bulevard este acela ca se asteapta retrocedarea, sau vinzarea lor.
Vasluiul are regizor, dar nu si cinema
In tara, cinematografele sint rara avis. Intr-un oras ca Galatiul, de exemplu, cu o populatie de peste 300.000 de locuitori, din cele sapte cinematografe predecembriste, mai este doar unul singur ce functioneaza ca atare.
Iar in Vasluiul lui Corneliu Porumboiu nu mai exista nici o sala de cinema, motiv pentru care „A fost sau n-a fost?“ nu a putut avea si o premiera in urbea natala a cineastului. 18 cinematografe din toata tara au fost date in folosinta primariilor, cu titlu gratuit, iar acestea au avut altceva mai bun de facut cu cladirile situate, in cele mai multe dintre cazuri, ultracentral.