Sari direct la conținut

Ciocniri intre trupele SUA si militiile irakiene

In orasul sfant Najaf, din Irak, s-au inregistrat azi noi violente, pentru a doua zi consecutiv.

Clericul radical Moqtada al Sadr facuse o propunere de incetare a noului val de violente, insa astazi fortele americane si insurgentii au continuat luptele.

Initial, aparusera sperante ca acordul de incetare a focului ar putea reintra in vigoare dar suporterii clericului siit Moqtada al Sadr si soldatii americani au reinceput luptele in zona cimitirului din Najaf.

Acesta e cel mai mare cimitir arab din lume si a devenit un sanctuar al insurgentilor, care stiu ca trupele straine se feresc sa atace lacasurile sfinte musulmane, de teama sa nu provoace furia moderatilor din irak.

Extinderea violentelor

Rebeliunea s-a raspandit rapid in alte importante centre siite.

La Samara, in nordul Bagdadului, la Nasiria, in sud, si chiar in interiorul capitalei irakiene, in zona saraca a orasului, numita Sadr city.

De la Nasiria parvin relatari privind ciocniri soldate cu morti si raniti intre soldati italieni si militii locale.

In Basra, soldatii britanici au ucis si arestat membri ai militiilor lui Moqtada al Sadr, care au anuntat imediat represalii violente si un razboi sfant contra fortei de ocupatie.

Guvernul in pericol

Ministrul de interne irakian Falah Hasan al Naqib a declarat insa ca guvernul de la Bagdad ramane pe pozitie.

Nu vom face nici un fel de negocieri, ne vom lupta cu militiile insurgentilor, pentru ca avem suficienta putere acum pentru a le opri.

Autoritatile irakiene nu ezita sa ceara ajutorul americanilor si britanicilor, asa cum s-a intamplat la Najaf cand a fost atacata o sectie de politie.

Trupele americane au pierdut un elicopter in luptele de joi, insa par sa fi trecut la o atitudine mai activa in regiunea siita, odata cu deplasarea unei noi unitati in zona.

Declansarea unei noi insurgente siite in Irak reprezinta un pericol semnificativ pentru guvernului premierului Allawi, care si asa este confruntat cu rebeliunea sunita in jurul capitalei.

In lunile aprilie si mai, rebeliunea comuna a celor doua factiuni religioase a pus serios la incercare resursele fortei de coalitie.

Moqtada al Sadr, clericul radical de 31 de ani, a fost insa convins sa accepte atunci o fragila incetare a focului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro