Sari direct la conținut

​Ciocolata vrac este ingredient din punct de vedere al majorării TVA? Panettone trebuie vândut sub denumirea de cozonac pentru TVA de 9%

HotNews.ro
Ciocolata, Foto: Ian Andreiev | Dreamstime.com
Ciocolata, Foto: Ian Andreiev | Dreamstime.com

Produsele care au zahăr adăugat în cantitate de 10 grame la 100 de grame de produs au un TVA mai mare. A crescut de la 9% la 19%. Totuși, sunt unele întrebări în ceea ce privește ingredientele, respectiv dacă ciocolata vrac, de exemplu, trebuie să aibă TVA de 19%.

“Cele mai multe întrebări au fost în jurul acestei prevederi: dacă anumite ingrediente utilizate pentru producerea alimentelor pot să continue cu aplicarea cotei de 9% în condițiile în care au și ele peste 10 grame la 100 grame de produs. Chiar au fost unele voci care spuneau că Ministerul ar trebui să definească alimentul și ingredientul”, a declarat Mariana Vizoli, expertă în fiscalitate și autoarea cărții „TVA de la A la Z. Ghid practic”.

Potrivit acesteia, există un regulament european (178/2002) care dă definiția alimentelor.

În cazul ciocolatei vrac, de exemplu, ea este un ingredient ca să faci prăjiturile, dar în sine este un aliment. “Din acest motiv, cota nu este de 9%, ci de 19% pentru că depășește procentajul de zahăr”, a precizat Vizoli.

Pe lângă lapte pentru copii, au fost excluse cozonacul și biscuiții de la cota redusă de TVA.

“Pentru acestea, chiar dacă au un conținut mai mare de zahăr se aplică cota de 9%. Trebuie să vă uitați la modul în care este formulată prevederea din norme. Panettone nu este cozonac. Trebuie să fie vândut sub această denumire ca să poată să aibă o cotă redusă de TVA”, a mai spus experta în fiscalitate.

Legea 296/2023 (cea a creșterii taxelor și a introducerii unora noi) spune că prin zahăr adăugat se înțelege zahăr din trestie, zahăr brun, zaharoză cristalină, zahăr invertit, dextroză, melasă, zaharuri din miere, melasă și siropuri, cum ar fi sirop de malț, sirop de fructe, sirop de malț de orez, sirop de porumb, sirop de porumb bogat în fructoză, sirop de arțar, sirop de glucoză, glucoză-fructoză, fructoză, zaharoză, glucoză, lactoză, lactoză hidrolizată, galactoză, zaharuri în nectaruri, cum ar fi nectarul de flori de cocos, nectarul de curmale, nectarul de agave, zaharuri din dulceață, adăugate ca ingrediente. (Aceasta este noua definiție modificată prin OUG 115/2023)

Sursă foto: Dreamstime.com

Citește și:

Complicat cu zahărul adăugat: ANAF va cere rețete de prăjituri în controale

Cum să păcălești ANAF și să ai TVA de 9% la o înghețată sau prăjitură / În plus, ajuți și antreprenorul

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro